Ambasadorul Irlandei la Bucuresti: Demisia Guvernului de la Sofia nu afecteaza decizia pe Schengen

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 16:06
2124 citiri
Ambasadorul Irlandei la Bucuresti: Demisia Guvernului de la Sofia nu afecteaza decizia pe Schengen

Oliver Grogan, ambasadorul la Bucuresti al Irlandei, tara care detine presedintia Consiliului UE, a declarat ca nu crede ca demisia guvernului de la Sofia va fi un factor care sa afecteze luarea unei decizii in Consiliul JAI din 6-7 martie privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.

"Nu cred ca acesta va fi un factor", a afirmat Grogan, miercuri, intrebat de jurnalisti daca sansele Romaniei privind o decizie pozitiva privind aderarea la Schengen la Consiliul JAI din 6-7 martie sunt afectate de criza politica din Bulgaria.

Ambasadorul Irlandei a avut miercuri o intrevedere cu membrii Comisiilor de Afaceri Europene ale Camerei si Senatului.

"Noi speram ca nu vor fi probleme privind procesele de reforme din Bulgaria si angajamentul la nivel inalt al acestei tari cu Uniunea Europeana", a spus Grogan.

De asemenea, el a subliniat ca subiectul aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen va fi pe agenda Consiliului JAI din 6-7 martie, ca nu vede posibila o amanare privind luarea unei decizii fara ca acest lucru sa fie acceptat si de cele doua tari.

"In ceea ce priveste presedintia irlandeza, noi ne straduim sa obtinem un acord intre toate statele membre privind o decizie favorabila aderarii la Schengen", a afirmat ambasadorul irlandez.

El a aratat ca presedintia irlandeza a Consiliului UE a avut in ultima perioada contacte in acest sens cu oficiali din Germania si Olanda, tari care s-au opus in 2012 luarii unei decizii, insa mai importante sunt discutiile pe care le are Romania cu guvernele acestor tari.

"Am avut contacte, dar nu trebuie uitat ca si Romania a avut contacte directe cu aceste state. Romania a facut pasi importanti pentru a explica acestor tari nivelul angajamentului sau, procesul de reforma si sustenabilitatea acestui proces. Este mai important la acest moment contactul direct dintre Romania si aceste tari, decat contactul presedintiei irlandeze", a spus ambasadorul Irlandei.

De asemenea, presedintele Comisiei de Afaceri Europene de la Senat, Anca Boagiu, a declarat, dupa intrevederea cu Grogan, ca "semnele sunt pozitive" privind obtinerea unei date de aderare la Schengen la urmatorul Consiliul JAI.

"Daca am incepe cu partea pozitiva si cea care ne intereseaza foarte tare, vestea ca la urmatorul Consiliu va fi discutata data de aderare a Romaniei si Bulgariei la Schengen, respectiv in martie, este o veste buna si poate ca vom obtine aceasta data, renuntandu-se la abordarile politice pe care unele state membre le au si tentatia si tentativa acestora de a lega aderarea la spatiul Schengen de raportul MCV. Si aici semnele sunt pozitive, stiu si discutiile care au avut loc in Consiliul unde a participat si seful statului, se pare ca va exista o astfel de decizie in luna martie. Dar este evident ca diplomatia romana trebuie sa isi faca treaba si noi ca parlamentari, si Guvernul, toti cei care avem acces si relatii diplomatice si politice cu statele membre astfel incat sa ii convingem sa recunoasca indeplinirea criteriilor tehnice", a afirmat Boagiu.

Premierul bulgar Boiko Borisov a anuntat miercuri in Parlament demisia Guvernului sau, dupa zece zile de manifestatii organizate in tara impotriva scumpirii electricitatii.

"Avem demnitate si onoare. Poporul este cel care ne-a incredintat puterea, astazi noi i-o dam inapoi", a declarat Boiko Borisov, precizand ca nu va participa la un guvern interimar inaintea alegerilor legislative prevazute pentru iulie.

Din moment ce in mod normal alegerile sunt prevazute pentru iulie, demisia Guvernului le va devansa doar cu cateva saptamani.

"Nu voi participa la un Guvern in care Politia bate oameni si in care amenintarile cu proteste inlocuiesc dezbaterea politica", a adaugat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#ambasador Irlanda Romania Schengen, #ambasador Irlanda Schengen , #ambasador