Ambasadorul propus de Trump pentru Romania: Democratia e inca in perioada copilariei. Trebuie combatuta coruptia

Joi, 20 Iunie 2019, ora 20:11
6070 citiri
Ambasadorul propus de Trump pentru Romania: Democratia e inca in perioada copilariei. Trebuie combatuta coruptia
Foto: Arhiva Facebook/Ambasada SUA

Adrian Zuckerman, nominalizat de presedintele Donald Trump pentru postul de ambasador al Statelor Unite in Romania, a fost audiat joi de Comitetul pentru relatii externe din Senatul american.

In alocutiunea sa introductiva el si-a prezentat biografia in care a evidentiat originile sale romanesti si a facut o descriere a Romaniei, in care a amintit, printre altele, de rezervele de petrol si gaze naturale descoperite in Marea Neagra. Totodata, el a mentionat ca, in pofida progreselor realizate, Romania trebuie sa continue lupta impotriva coruptiei, sa creeze un climat de afaceri mai prietenos pentru investitori si sa investeasca in infrastructura, sanatate si educatie.

"Calatoria mea incepe cu oameni care sunt aici doar cu spiritul: iubitii mei parinti, Emil si Aura. Fara curajul, intelepciunea si sacrificiul lor, eu nu as fi fost aici. Amandoi erau adolescenti la Bucuresti in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. La fel ca foarte multi dintre contemporanii lor, familiile lor au fost dislocate si proprietatile confiscate.

In pofida tuturor obstacolelor si in fata antisemitismului persistent din regimul comunist postbelic, ei au urmat fiecare liceul si scoala medicala. Emil a devenit academician senior si cercetator la Universitatea Bucuresti. El a dobandit aprecierea internationala pentru cercetarile sale despre epilepsie. Aura a efectuat cercetari in domeniul endocrinologiei", a rememorat Zuckerman, enumerand mai departe dificultatile si lipsurile cu care s-a confruntat la inceputul regimului comunist familia sa, care a emigrat din Romania cand el avea varsta de noua ani.

"Romania s-a debarasat de sinistrul regim comunist in decembrie 1989, cu mai putin de 30 de ani in urma, o zi la care mereu am sperat, dar pe care niciodata nu am crezut ca voi trai sa o vad", aminteste el, remarcand insa ca "totusi, statul democratic roman este inca in etapa copilariei".

Zuckerman subliniaza contributia Romaniei in cadrul NATO si parteneriatul strategic cu SUA, notand inclusiv eforturile ei de a-si indeplini "angajamentul financiar fata de NATO". La capitolul economic a evocat cresterea economica din Romania, sporirea relatiilor comerciale si de investitii cu SUA si prezenta a circa 500 de companii americane in Romania, el notand de asemenea ca in urma "explorarilor recente din Marea Neagra s-au descoperit rezerve offshore substantiale de petrol si gaze naturale, care au potentialul de a consolida securitatea energetica a Romaniei".

"Desi s-au realizat multe in Romania, inca exista loc pentru imbunatatiri", a indicat Zuckerman, apreciind in continuare ca "pentru a continua incredibilele progrese facute in ultimii 29 de ani, Romania trebuie sa continue lupta impotriva coruptiei, sa creeze un climat de afaceri mai prietenos pentru investitii, sa investeasca in infrastructura, sanatate si educatie si sa-si consolideze administratia publica".

Investitorii "doresc un climat de afaceri care sa permita afacerilor lor sa contribuie la cresterea economica sustinuta a Romaniei, sa creeze locuri de munca, sa obtina profituri si sa-si extinda companiile", a explicat Adrian Zuckerman.

El a mai spus ca, daca va fi confirmat ambasador, va continua sa sprijine eforturile de combatere a coruptiei. "Combaterea coruptiei si sprijinirea independentei justitiei sunt vitale pentru securitatea si prosperitatea pe termen lung a regiunii, precum si pentru buna aplicare a legii si pentru cooperarea in domeniul securitatii care exista intre Romania si SUA", argumenteaza Zuckerman, care vorbeste fluent si limba romana.

"Sunt multe de facut pentru a consolida, sprijini si incuraja institutiile democratice. Pericolele unei Rusii agresive care incearca sa destabilizeze democratiile in Europa, din interior si din exterior, sunt substantiale si nu pot fi subestimate", a atentionat el la finalul discursului in fata Comitetului pentru relatii externe din Senatul american, declarandu-se "increzator ca cu leadership-ul american proactiv, cu asistenta si prietenia (SUA), Romania va face fata acestor provocari si va prospera".

Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Tehnica averii deținute pe firmă. Cîrstoiu are apartamente, un penthouse și bolizi de lux, pe lângă bunurile declarate
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul susținut de PNL și PSD în lupta pentru Primăria Capitalei, deține mai multe bunuri decât cele care apar în declarația de avere, însă acestea sunt...
#Adrian Zuckerman ambasador SUA Romania, #Adrian Zuckerman democratie coruptie Romania , #ambasador