Ambasadorul rus in Romania, despre Guvernul Grindeanu: Credem ca va aduce ceva nou

Miercuri, 04 Ianuarie 2017, ora 09:19
4032 citiri
Ambasadorul rus in Romania, despre Guvernul Grindeanu: Credem ca va aduce ceva nou
Foto: captura Youtube

Ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, Valery I. Kuzmin, a spus, marti, ca tara sa asteapta de la noul Guvern al Romaniei o dezvoltare a relatiilor ruso-romane.

"Credem ca noul Guvern al Romaniei va aduce ceva nou. Pentru ca istoria recenta nu a fost foarte incurajatoare. Asadar, cu ceva nou speram si ne dorim sa putem inainta si sa dezvoltam relatiile si cooperarea noastra in beneficiul ambelor tari. Pentru ca am observat ca avem interese comune in mai multe domenii.

Ca un exemplu este pretul gazului. Atunci cand la nivel international pretul gazului si al petrolului a scazut, gazul rusesc a devenit mai ieftin decat cel romanesc, astfel ca Romania acum isi pastreaza rezervele proprii in depozite subterane si foloseste gaz mai ieftin, rusesc. Si cand preturile vor urca, vor folosi produsele proprii. Vedeti, suntem atat de aproape unii de altii, traim in aceeasi regiune si avem multe interese comune", a declarat Kuzmin, care se afla in tara noastra, in calitate de ambasador, de la mijlocul anului trecut.

Citeste cum decurg audierile noilor ministri in comisiile parlamentare.

Prezent in Cluj pentru cateva zile, diplomatul rus a precizat ca se afla pentru prima data in aceasta regiune, unde incearca sa identifice oportunitati de colaborare in vederea pregatirii unui important forum economic ruso-roman, care va avea loc in primavara, cel mai probabil la Moscova.

Oficialul rus a mentionat printre interesele comune si pescuitul, Marea Neagra, mediul, exploatarea gazului, precum si colaborarile stiintifice, care au au o foarte lunga traditie intre cele doua tari.

In ceea ce priveste regiunea Clujului, Valery Kuzmin a precizat ca stie ca zona este cunoscuta pentru tehnologia IT si pentru productia de mobila sau pentru cea agro-industriala.

"In aceste sectoare avem anumite oportunitati. De exemplu, eu personal, imi amintesc, din cele patru decenii de colaborare pe care le avem, de mobila romaneasca, care este celebra in Rusia si care se vinde foarte bine. Mai sunt si alte probleme create sau care au rezultat din relatiile politice din ultima vreme - sanctiunile europene si asa mai departe.

Dar productia de mobila nu are nimic de a face cu sanctiunile. (...) Insa pot fi identificate si alte sfere de interes de catre oamenii de afaceri, iar ambasada incearca sa pregateasca un mediu favorabil pentru ca ei sa poata functiona", a spus diplomatul.

Acesta a mai precizat ca vizita sa a avut ca scop si analizarea unor anumite probleme care ar putea debloca relatiile economice, dar si deschiderea de cai de cooperare in mai multe domenii.

La randul sau, subprefectul Gyorke Zoltan, a declarat, la finalul intalnirii, ca autoritatile sunt deschise catre cooperarea cu Rusia, in limitele respectarii sanctiunilor internationale.

"Romania este deschisa dezvoltarii contactelor bilaterale romano-ruse acolo unde ele sunt posibile, in domeniile in care sunt posibile, spre exemplu relatiile comerciale, educatie si cultura, cu conditia sa nu afecteze regimul sanctiunilor", a spus subprefectul de Cluj.

La mijlocul lunii decembrie, Uniunea Europeana (UE) a prelungit, pentru inca sase luni, pana la 31 iulie 2017, sanctiunile sale economice introduse in 2014 impotriva Rusiei, in contextul conflictului din Ucraina, potrivit unei decizii oficiale adoptate cu unanimitate de voturi de cele 28 de tari membre ale UE.

Cei 28 de sefi de state si de guverne din UE au aprobat aceasta prelungire in timpul Consiliului European din 15 decembrie, "dupa ce au evaluat punerea in aplicare a acordurilor de la Minsk", preciza Consiliul UE intr-un comunicat.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#ambasador Rusia Guvern Grindeanu, #Valery I Kuzmin premier Grindeanu, #Guvernul Grindeanu , #ambasador