Ambasadorul SUA avertizeaza: Rusia destabilizeaza securitatea europeana

Vineri, 26 Februarie 2016, ora 11:44
5203 citiri
Ambasadorul SUA avertizeaza: Rusia destabilizeaza securitatea europeana
Foto: Ziare.com

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, a reiterat vineri pericolul reprezentat de Rusia in plan militar, precizand ca Moscova a devenit "extrem de inovatoare" in acest domeniu.

"Pericolele cu care ne confruntam in prezent sunt mult mai complexe decat au fost in orice alta perioada a istoriei recente.

In lumea actuala ne confruntam cu amenintari din toate directiile. La est avem de a face cu o Rusie revansarda care destabilizeaza securitatea europeana.

Rusia a devenit extrem de inovatoare in privinta utilizarii unor tipuri de razboi tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv razboiul informational, cibernetic si hibrid", a spus Klemm, in cadrul unei declaratii sustinuta la Cluj-Napoca, alaturi de ministrul de Externe Bogdan Aurescu, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

De asemenea, acesta a mai atras atentia si asupra unor pericole, precum terorismul extremist islamic, Brexit-ul, criza financiara din Grecia, precum si presiunea resimtita ca urmare a sosirii a sute de mii de refugiati.

"In conformitate cu Doctrina militara a Federatiei Ruse, elaborata in 2014 si semnata de presedintele Putin, Rusia evidentiaza NATO drept principalul pericol militar extern", mai sustine Klemm, subliniind ca, prin declararea sistemului de la Deveselu drept o amenintare strategica, Moscova "prefera sa ignore legile fizicii si dovezile evidente referitoare la superioritatea numerica si capacitatile tehnologice, perseverand in aceasta perspectiva lipsita de fundament real".

Navele militare americane din Marea Neagra nu pot rivaliza cu cele ruse

Ambasadorul american a atras atentia ca Rusia isi sporeste serios puterile militare in regiunea Marii Negre.

"Federatia Rusa face o investitie serioasa in privinta capacitatilor sale militare in regiunea Marii Negre.

Putem face speculatii in legatura cu motivele pentru care se intampla acest lucru, fie ca este vorba de apararea recentelor cuceriri teritoriale pe tarmul Marii Negre, de mentinerea anumitor state de la Marea Neagra sub influenta sa, de proiectarea puterii sale spre Marea Mediterana si Orientul Mijlociu, de protejarea intereselor economice ale Rusiei in acelasi timp cu diminuarea celor ale Statelor Unite si Uniunii Europene, dar de fapt nu conteaza pentru ca in curand Rusia va detine puterea militara pentru a face toate aceste lucruri.

Pana in 2020, Rusia isi va fi intarit in mod semnificativ capacitatile militare in regiune, folosind Crimeea drept baza pentru puterea sa militara in regiune, dar folosind si unele amplasamente in Abhazia.

(...) Vom continua rotatia navelor militare americane in Marea Neagra, dar acestea nu vor atinge un nivel care sa poata rivaliza cu prezenta navala rusa in Marea Neagra", a spus Klemm.

Ambasadorul SUA: Coruptia e o otrava. Lupta anticoruptie, vitala pentru viitorul Romaniei

Acesta a mai transmis ca ministrul rus al Apararii, Serghei Soigu, anuntat ca Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Marii Negre pana in anul 2020, "care vor duce probabil la construirea si lansarea la apa a 18 noi nave militare impreuna cu infrastructura portuara necesara".

"Un atac impotriva unui stat membru este un atac impotriva tuturor statelor membre. Acest fapt ar trebui sa fie suficient pentru a descuraja Rusia sa intreprinda actiuni militare impotriva unui stat membru al NATO. Oricat de mult si-ar intari fortele armate ale Rusiei propriile capacitati, ele nu pot egala capacitatile militare ale Statelor Unite si ale aliatilor sai din cadrul NATO.

(...) Statele Unite inteleg nevoia de a intari prezenta noastra in statele din flancul estic pentru a furniza un grad sporit de reasigurare a aliatilor nostri mai recenti, pentru a descuraja Rusia de la orice gand ca ar putea cuceri usor orice teritoriu NATO si pentru a ii apara pe aliatii nostri in cazul scenariului cel mai putin fericit", a mai declarat ambasadorul american.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Hans Klemm Rusia, #ambasador SUA Rusia, #Klemm putere militara Rusia , #ambasador