Ambasadorul SUA la Bucuresti, despre un nou mandat la DNA, Kovesi si coruptia din Romania

Autor: Ana Ilie
Luni, 01 Februarie 2016, ora 13:05
8412 citiri
Ambasadorul SUA la Bucuresti, despre un nou mandat la DNA, Kovesi si coruptia din Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm, si-a exprimat aprecierea fata de activitatea procurorului general al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Codruta Kovesi, si crede ca un proces transparent de numire in aceasta functie si in alte functii din justitie va duce la nominalizarea celor mai bune persoane pentru aceste posturi.

"Din ce stiu si am vazut, cred ca guvernantii, atat Presedintia cat si Guvernul Ciolos, au sprijinit activitatea doamnei Kovesi si a DNA. Cred ca in ultimul an a primit resurse suplimentare de la Guvern pentru munca Directiei si cred ca performantele inregistrate vorbesc de la sine", a afirmat Hans Klemm intr-o intalnire restransa cu unii reprezentanti mass-media, inclusiv Ziare.com.

Protestele #Colectiv care l-au dat jos pe Ponta apar in raportul MCV. Vezi laudele si criticile aduse Romaniei - document oficial

Ambasadorul SUA la Bucuresti a evocat apoi aceste performante, asa cum sunt ele reflectate pe plan international: "Comisia Europeana a emis un raport saptamana trecuta, in cadrul MCV, in care noteaza progresul semnificativ inregistrat in zona Justitiei, in special in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

Romania e mai corupta ca Namibia sau Surinam: Spuneti ca v-ati saturat! (Video)

De asemenea, Transparency International, care este un ONG foarte respectat, care de multi ani urmareste preceptiile privind coruptia in majoritatea tarilor, a facut publice cele mai noi rezultate saptamana trecuta si Romania s-a ridicat considerabil si a sarit zece pozitii in clasament si acum este clar in fata altor tari din Uniunea Europeana, dupa ce a fost consecvent la sfarsitul clasamentului".

Regimul Iohannis are de ales intre modelul Nitu si Kovesi. Sa-i aratam directia corecta!

In ceea ce priveste viitorul mandat la conducerea Directiei, diplomatul american a aratat ca "este un proces care se desfasoara conform legii romane, inteleg ca pana in primavara ministrul Justitiei trebuie sa ia niste decizii cu privire la recomandarile pentru aceasta pozitie, dar si pentru altele in procuratura romana".

Pozitia SUA "este ca, atat timp cat criteriile sunt bine stabilite si procesul este clar, ministrul Justitiei se consulta cu factorii de decizie din Justitie, avem incredere ca se vor lua deciziile bune, in ceea ce priveste conducerea pozitiilor cheie din justitia romana in lunile ce urmeaza", a explicat acesta.

2016 este un an important pentru justitia romana. In aprilie se termina mandatul de noua ani al presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean. In mai se incheie mandatul tuturor sefilor din parchete, inclusiv cel al Codrutei Kovesi la DNA. In septembrie expira mandatul presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Hans Klemm Codruta Kovesi DNA, #ambasador SUA Kovesi mandat DNA , #ambasador