Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, convocat la MAE dupa declaratiile despre Ponta si gardul de la granita

Miercuri, 16 Septembrie 2015, ora 17:00
4643 citiri
Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, convocat la MAE dupa declaratiile despre Ponta si gardul de la granita
Foto: Ziare.com

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond, a fost convocat de catre secretarul de stat George Ciamba, in contextul discutiilor despre ridicarea gardului anti-imigranti de la granita Ungariei cu Romania.

Astfel, potrivit unui comunicat remis Ziare.com, diplomatul maghiar a fost convocat din dispozitia ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, "pentru a transmite pozitia partii romane referitoare la o serie de evolutii din ultimele zile".

Presedintele UDMR a gasit latura pozitiva a gardului construit de unguri: Ne-ar ajuta si pe noi!

Printre acestea se numara "anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania; declaratiile inacceptabile formulate de ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa premierului roman, Victor Ponta" si "vizita privata in Romania a lui Katalin Szili, Comisar al prim-ministrului la secretariatul de stat pentru politica nationala din cadrul Oficiului prim-ministrului (8-10 septembrie 2015) ".

In cadrul discutiilor, secretarul de stat roman a subliniat ca "ridicarea unui gard la granita dintre doua state membre UE (...) nu este un gest corect din punct de vedere politic si este contrar spiritului european".

Ungaria vrea sa construiasca un gard metalic si la frontiera cu Romania

De asemenea, potrivit MAE, "la acest moment nu se inregistreaza o situatie de fapt care sa confirme presiunea migrationista invocata de autoritatile ungare, in zona in care se doreste construirea gardului si, astfel, este de neinteles graba cu care partea ungara realizeaza acest proiect".

In acelasi timp, oficialul roman "a subliniat ca este inacceptabil ca un ministru al Afacerilor Externe dintr-un stat european sa lanseze public atacuri la adresa unui premier dintr-un alt stat european, inclusiv cu referire la teze legate de teme si situatii care tin de politica interna a statului respectiv" si "a apreciat ca afirmatiile ministrului de Externe ungar sunt complet lipsite de respect fata de persoana premierului, a Guvernului Romaniei si fata de autoritatile statului roman si se inscriu in acest joc de escaladare si disputa artificiala, menit sa atraga atentia de la problemele reale".

Ungaria vrea gard la granita cu Romania. Reactie prompta de la Bucuresti

Armata din Ungaria a inceput masuratorile pentru gardul de la granita cu Romania

Ungaria a decis, marti, sa construiasca un gard metalic si la frontiera cu Romania. Anuntul a fost facut de ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

"Masura este necesara pentru ca traficantii de persoane care tranziteaza Serbia isi schimba rutele, existand probabilitatea sa se indrepte spre Romania. Gardul ar urma sa inceapa de la punctul frontierei dintre Ungaria/Serbia/Romania si sa continue pe o distanta rezonabila daca presiunea migratiei se muta spre Romania", a declarat acesta.

Ungaria vrea gard la granita cu Romania: Aurescu critica dur Budapesta

In schimb, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, condus de Bogdan Aurescu, a condamnat ferm atitudinea autoritatilor ungare. La randul sau, premierul Victor Ponta a declarat, marti seara, ca anumiti lideri maghiari trebuie tinuti inchisi si se teme ca militarii unguri ar putea deschide focul impotriva refugiatilor.

MAE ungar, atac la adresa lui Victor Ponta: Sa inceteze minciunile la adresa Ungariei

Peter Szijjarto a spus despre declaratiile facute de Victor Ponta ca sunt "minciuni sfruntate si o pozitie nedemna pentru un lider politic al secolului 21". "Guvernul ungar respinge cu fermitate declaratiile lui Victor Ponta si cere primului ministru roman sa inceteze minciunile la adresa Ungariei", mai spune oficialul maghiar.

Razboi deschis Bucuresti-Budapesta: Ponta, acuzat de calomnii necontrolate si afirmatii irationale

Ulterior, Szijjarto l-a acuzat pe Ponta de "calomnii necontrolate" si de "afirmatii irationale" prin care ministrul maghiar de Externe considera ca jigneste "intreaga Ungarie".

Victor Ponta, atac fara precedent la adresa Ungariei: Facem si noi un zid! Daca impusca femeile si copiii? (Video)

Ponta continua scandalul cu ungurii: Ziduri, caini, arme? Asta aminteste de anii '30

Miercuri, armata ungara - topografi si ingineri militari - a inceput masuratorile pentru construirea gardului de la granita cu tara noastra.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ambasador Ungaria convocat MAE, #ambasador Ungaria Bucuresti gard granita, #gard granita Ungaria Romania , #ambasador