Diplomatia romaneasca in epoca jandarmilor din politica

Autor: Hilde Brandl - arhitect
Miercuri, 29 August 2018, ora 21:12
11657 citiri

Reuniunea ambasadorilor romani la Bucuresti s-a derulat asa cum ne-am fi asteptat. Cu liderii PSD-ALDE prezenti la tribuna, lansand mesajele celor cu probleme penale si cu condamnati penal celebri chiar in primul rand.

Imaginea celor doi Adrian, Nastase si Severin, ambii condamnati penal pentru coruptie, in chiar primul rand din sala transmite un mesaj extrem de prost reprezentantilor Romaniei peste hotare. Si, ca si cum asta nu era de ajuns, pe scena a fost chemat si celebrul Florin Alta Intrebare Iordache, unul dintre cei mai detestati politicieni din Romania si care nu are nicio legatura directa cu diplomatia romaneasca.

E totusi nedrept sa credem ca doar ambasadorii fac politica externa a Romaniei. Problema ambasadorilor bine intentionati si care se afla la post pentru a reprezenta cu adevarat Romania este ca trebuie sa dialogheze cu reprezentantii statelor gazda care afla aproape in timp real ce mai declara pe acasa de-alde Olguta, Pop, Bacalbasa sau Daea.

In ultimii ani ne-am obisnuit ca liderii PSD si ALDE sa atace in mod constant partenerii strategici ai Romaniei, dar si structurile euro-atlantice din care face parte.

De foarte multi ani de zile, Statele Unite sunt considerate responsabile pentru declansarea luptei anti-coruptie la Bucuresti. La aceasta ofensiva au participat si participa lideri politici de prim rang, fosti politicieni, fosti angajati ai structurilor de securitate si chiar anumiti oameni de afaceri. Intr-o situatie similara se afla Germania si Franta, tari gasite vinovate in 2012 pentru faptul ca referendumul de suspendare a presedintelui a fost invalidat de Curtea Constitutionala a Romaniei.

Daca ramanem in sfera justitiei, vedem ca in ultimii ani, doar pe aceasta tema, oficiali guvernamentali si lideri ai Parlamentului Romaniei au criticat, pe rand, Departamentul de Stat, Comisia Europeana, Comisia de la Venetia si in general cam orice structura sau politician occidental care au contestat valul anti-reformist de la Bucuresti, din ultimii ani.

Ce poate face diplomatia romaneasca in contextul in care doar in ultimele 10 zile am avut cateva derapaje halucinante la baza carora au stat lideri ai actualei coalitii de guvernamant?

Cel care a deschis balul a fost ministrul Daea, incompetentul sub atentia caruia in Romania are loc una dintre cele mai grave crize din istorie. Dupa cum bine ne amintim, domnul Daea a comparat asomarea porcilor cu uciderea evreilor la Auschwitz. Pentru o astfel de declaratie, domnul Daea ar fi trebuit sa demisioneze in secunda doi. Nu s-a intamplat asa.

A urmat la rand domnul Bacalbasa, care a comparat gazarea protestatarilor pasnici din Piata Victoriei cu actiunea armatei israeliene care apara granita de atacurile teroristilor palestinieni, ce folosesc arme de foc, grenade, drone care cara material exploziv s.a.

In ambele cazuri am avut reactii ferme din partea ambasadei Israelului, ramase insa fara urmari la Bucuresti. Si, ca si cum declaratiile astea nu erau indeajuns sa strice relatia cu Israelul, un partener strategic al Romaniei, jandarmii doamnei Dan au rupt in bataie trei cetateni israelieni ce au avut ghinionul sa treaca pe langa Piata Victoriei in timp ce jandarmii bateau si gazau manifestantii pasnici.

Credeti ca s-au oprit aici? Nici pe departe. A urmat la rand senatorul PSD Liviu Marian Pop, care a comparat Statele Unite, Olanda, Germania si alti prieteni ai Romaniei cu niste gandaci care urmaresc sa fure resursele tarii noastre. Domnul Pop promoveaza mesajele propagandei ruse cu zambetul pe buze, fara sa realizeze ca ceea ce face nu este un simplu infantilism, ci ceva mult mai grav ce nu poate fi scuzabil nici unei minti si mai odihnite. Dar domnul Pop nu s-a oprit aici si a scos artileria grea si impotriva presedintelui Iohannis pe care l-a acuzat ca este "continuatorul" unui grup nazist.

Un alt specialist in istoria poporului german si a national-socialismului in special este Lia Olguta Vasilescu. Domnia sa ne-a spus recent ca, fiind german, Klaus Iohannis este ultimul care are voie sa vorbeasca despre gazare. Practic, prin aceasta declaratie, Vasilescu ne spune ca orice german, acum si in viitor, se face vinovat pentru crimele absolut grotesti ale nazistilor, din urma cu opt decenii.

Astfel de abordari reprezinta o parte esentiala din corepondenta pe care o au ambasadorii acreditati la Bucuresti cu propria centrala. Astfel de stiri despre Romania citesc cei care lucreaza in Externele tarilor partenere. Oricat de bun ar fi un diplomat, el nu isi poate minti interlocutorii si nu il poate convinge ca tot ce citeste despre Romania nu este adevarat. Caci este.

Cred ca Romania va avea cu adevarat o politica externa puternica abia in momentul in care la Bucuresti vor exista politicieni liberi de orice constrangeri si care vor intelege ca nu exporta mizeria morala si institutionala in care se scalda la Bucuresti.

Daca vrem cu adevarat o politica externa puternica trebuie mai intai sa drenam mlastina de la Bucuresti. Pana atunci ramanem cu imaginea unora ca Nastase sau Severin, invitati de seama la Reuniunea Diplomatiei Romanesti. Iar noi, restul, ar trebui sa fim fericiti ca macar nu au adus pe scena si un jandarm care sa le explice ambasadorilor romani cum se face treaba.

Hilde Brandl este arhitect si conduce un birou de arhitectura la Bucuresti din 2009. Este implicata in mai multe proiecte de promovare a turismului romanesc.

S-a nascut in Romania, in perioada comunista, de unde a emigrat in Germania alaturi de familia sa. Dupa 1989 s-a intors la Bucuresti unde s-a inscris la Facultatea de Ahitectura "Ion Mincu". Dupa ce a obtinut diploma de arhitect in Germania, a lucrat in mai multe tari, printre care Germania si Venezuela. In Venezuela a participat la miscarile de protest fata de presedintele socialist Hugo Chavez.

In 2016 s-a inscris in Partidul National Liberal, unde militeaza pentru o mai buna guvernare, pentru un stat suplu si pentru un mediu de afaceri competitiv si onest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#reuniune ambasadori Bucuresti , #ambasador