Ziare.com

Dupa 10 ani, e gata lista celor peste 20.000 de romani morti in Rusia intre 1941 si 1956

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 12:42

   

Dupa 10 ani, e gata lista celor peste 20.000 de romani morti in Rusia intre 1941 si 1956
Ambasada Romaniei la Moscova anunta ca a finalizat lista nominala a celor peste 20.000 de prizonieri de razboi si civili deportati decedati in lagarele, spitalele si obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv in batalioanele de munca sovietice, si inhumati in cimitire si locuri de inhumare multinationale pe teritoriul Rusiei in perioada 1941-1956.

Ambasadorul Vasile Soare afirma ca toti cei care au lucrat la acest proiect au multumirea unei misiuni indeplinite, ca au reusit sa ofere unora dintre urmasii acestora macar posibilitatea sa afle ca bunicii si strabunicii lor au fost identificati, pentru ca multi nu stiau nimic despre ei.

"In Saptamana Patimilor si in contextul nefericit al pandemiei COVID-19, sunt in masura sa anunt ca Ambasada Romaniei la Moscova a finalizat procesul elaborarii LISTEI NOMINALE INTEGRALE A 20.718 PRIZONIERI DE RAZBOI (MILITARI) SI 'INTERNATI' (CIVILI DEPORTATI) ROMANI, decedati intre 1941-1956 in lagarele, spitalele si obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv in batalioanele de munca sovietice, si inhumati in cimitire si locuri de inhumare multinationale pe teritoriul actual al Federatiei Ruse.

20.718 este numarul maxim de prizonieri de razboi si 'internati' civili - cetateni romani decedati in Rusia, care a putut fi identificat in timpul cercetarilor in arhivele ruse, efectuate de misiunea noastra diplomatica timp de 10 ani (2009-2019)", anunta amabsadorul Romaniei la Moscova, Vasile Soare.

Potrivit lui, "scoaterea la lumina si aducerea la cunostinta urmasilor si opiniei publice din Romania a datelor de identificare ale fostilor prizonieri de razboi si deportati romani care nu s-au mai intors niciodata din Rusia reprezinta o premiera pentru istoriografia romaneasca".

"Totodata, rezultatul final al cercetarilor arhivistice ale Ambasadei Romaniei la Moscova in problematica prizonierilor de razboi si victimelor romane ale celui de Al Doilea Razboi Mondial are o simbolistica aparte, dat fiind contextul marcarii, in anul 2020, a 75 de ani de la incheierea celei de a doua conflagratii mondiale.

Lista nominala (...) poate fi consultata pe site-ul Ambasadei Romaniei la Moscova, la Relatii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Romani, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931.

Lista este insotita de Anexa Locurile de amplasare a cimitirelor multinationale de pe teritoriul actualei Federatii Ruse, in care sunt inhumati prizonieri de razboi si 'internati' civili romani decedati in anii 1941-1956", anunta reprezentanta diplomatica.

Astfel, se incheie un proces care a durat 10 ani de cercetari efectuate de Ambasada Romaniei la Moscova in principalele arhive ruse.

"Acum ma incearca un sentiment de linistire interioara, daca se poate spune asa in aceasta perioada complicata, ca am incheiat un lung si anevoios drum - acela al recuperarii identitatii, aflarii destinului si redarii memoriei unui numar de peste 20.000 de romani - majoritatea prizonieri de razboi, altii deportati civili - decedati in lagarele NKVD din Rusia in anii 1941-1956.

Ii multumesc din suflet colegului Ilie Schipor pentru abnegatia de care a dat dovada in cercetarile arhivistice si pentru faptul ca in ultimii zece ani mi-a fost alaturi in parcurgerea acestui drum al cautarilor permanente si in derularea atator proiecte dedicate comemorarii zecilor de mii de militari si civili romani decedati si inhumati in Rusia.

Avem multumirea unei misiunii indeplinite, ca am reusit sa oferim unora din urmasii acestora macar posibilitatea sa afle ca bunicii si strabunicii lor au fost identificati, chiar daca abia la 75 de ani de la incheierea razboiului, pentru ca multi ii stiau disparuti sau nu stiau nimic despre ei...

In acelasi timp, ne ramane in suflet regretul pentru totdeauna ca nu toti prizonierii nostri de razboi si cei deportati fara voie din Romania au avut sansa sa fie inregistrati in lagare in anii '40, ca astazi ei sa poata fi gasiti in arhive, sau pur si simplu multi sunt inca de negasit", a transmis ambasadorul Vasile Soare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre lista romani morti Rusia razboi
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 12427 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sovietski gargara si oficialii romani pun botul!Poate peste 200000!

Cel putin ,ca astia mint cum respira!

 

 

Nu este nici o gluma

este doar praf in ochi. Am cautat zadarnic pe lista numele tatalui meu, deportat in 1945, odata cu multi etnici germani, si decedat in 1947, conform certificatului de deces eliberat de ambasada URSS la Bucuresti in.... 1971 ! Dupa ani si ani de stat la usa ambasadei, au eliberat un certificat in care decesul a fost inregistrat oficial dupa 24 de ani !.
Numele lui nu l-am regasit pe aceasta lista si sunt sigur ca sunt in mii.

 

 

Cetățenii de etnie germană deportați in 1945

Sunt oare și ei cuprinși in aceste statistici?

 

 

evident....

fiecare isi da cu parerea din punct de vedere subiectiv nu ca ar fi informatzi.
doar un search si potzi afla despre dezastrul romanesc la stalingrad (ce cautau romanii acolo?) de ce a suferit romania de pe urma rusilor.
o2.02.1943 batalia de la stalingrad s-a incheiat , rusii luand prizonieri 90000 militari , 3000 romani.
intre 19.11.1942 si 07.01.1943 romania a pierdut 158854 militari,ranitzi, m0rtzi, disparutzi.asta este 16 divizii militare care reprezinta 1/2 din armata romana care avea 31 de divizii.
asta a fost punctul de cotitura in viitorul romanilor si al romaniei. de aici continuu dezastru pana in clipa de fatza.
winner taks all !

 

 

Chiar asa?

Cred ca este o gluma, ce inseamna peste 20.000? 200.000, 500.000? Hai sa fim seriosi, cum sa fie numai 20.000? In perioada razboiului mortalitatea prizionierilor era de 20-30% pana la predarea lor in lagare. La sfarsitul lui august '44 potrivit unei note in evidenta NKVD al URSS se aflau peste 156.000 prizonieri război romani. Conform notelor informative ale căpitanului de securitate A.N. Bronnikov, șeful Sectiei a 2-a din Directia generală pentru problemele prizonierilor de război și ale persoanelor civile internate, la 20.01.1945 in URSS erau detinuti 149.773 militari romani, iar la 01.03.1945, efectivul lor a scăzut la 106.482 persoane. Micșorarea cu peste 43.000 a numărului prizonierilor de război romani, la sfarșitul anului 1944 și inceputul anului 1945, a fost determinată de mortalitatea din lunile de iarnă. De asemenea, in ce priveste numărului total al militarilor romani căzuti prizonieri pe Frontul de Est, in nota din 28.04.1956 a colonelului P. Bulanov, șeful Directiei penitenciare a Ministerului Afacerilor Interne al URSS, se mentionează că in evidenta Directiei generale pentru problemele prizonierilor de război și ale persoanelor internate se află 187.367 militari romani. Conform documentului, 132.755 foști prizonieri de război romani au fost eliberati și repatriati, iar 54.602 persoane au decedat, rata mortalitătii reprezentand 29,1%. Adica rusii recunosc moartea a 40.000 sau 56.000 prizionieri romani, iar noi numaram 20.000... De civilii luati si dusi la munca fortata prin toata fosta URSS nici nu mai vorbim. Dovada - https://www.idr.ro/publicatii/PRIZONIERII_ROMANI_URSS_1941-1956.pdf

 

 

tu nu recitesti ce scrii?

Pai tu lupti alaturi de rusi pentru independenta, impotriva turcilor, si acum ce scrii aici? Esti cumva platit de Erdogan?

 

 

Tu ai auzit de masacrul de la Dresden?

Asta ca tot verbesti de criminali de razboi. Ori bati campii (si tind sa cred ca, da) ori eviti intentionat sa specifici cine au fost, cu adevarat, criminali de razboi.

 

 

Exclus

Moscova isi bate joc de noi !
Sa va spun cum ies cei 20.000, i-au eliminat cu buna stiita pe romanii de la Est de raul Prut !
I-au eliminat si pe cei luati prizonieri dar au murit in primele luni !
Nu are cum sa fie sub 200.000 de oameni morti in prizonierat. Sunt unitati care s-au predat la Stalingrad, si din 4500 de oameni s-au intors sub 100 !
CCCP incalcand legile razboiului a continuat sa ia prizonieri de razboi din Romania, dupa armistitiul din Septembrie 1944, dupa 9 Mai 1945. Am ruda care a patit-o, a avut zile si s-a intors, dupa 7 ani. Stiu ce vorbesc !
I-am mai ingropat odata !
La urmatoare implozie a acestui imperiu , se vor cai ptr dispretul aratat tuturor vecinilor !

 

 

nu-i nicio gluma

asa-i la razboi, mosule: castigatoru ia tot, iar invinsu plateste deranju.
criminali de razboi am avut si noi si rusii: ai nostri au fost condamnati si executati, ai lor au fost decorati. la fel si pe frontu de vest.

 

 

20.000 este o gluma. Doar in Siberia exista cca 500.000 de

urmasi ai romanilor deportati in Gulagurile rusesti. Doar din Moldova si Bucovina au fost deportati 300.000 de romani in Siberia in 1941, dupa ocuparea terotoriilor romanesti. Orice preot, invatator, dascal, taran mai rasarit, orice negustor, orice absolvent de liceu, nu mai vorbesc de absolvent de facultate, a fost inhatat si deportat. Daca nu a fost omorat inainte. Statul rus este un stat asiatic, medieval iar politica imperialista si de ocupatie pe care o au rusii de 300 de ani se bazeaza pe exterminarea elitei popoarelor cucerite- iar exterminare la rusi inseamna disparitie fizica prin orice mijloc. Nimeni nu spune nimic, pentru ca rusii au castigat razboiul, dar si ei au avut camere de gazere, la fel ca si nemtii, cu care au exterminat popoare intregi !!!!!!

 

 

Constat ca esti pe post

de supervisor, fata de problema incriminarii ocupantilor rusi din toate timpurile. Chiar si fata de poporul ce te-a zamislit, ai rectie de om limitat, "fata-n fata cu reactiunea" potrivita manusa, ca-n replicile caragialesti, atunci cand esti de-a dreptul stupid.Chiar asa: nu te simti complet stupid cand te sfortezi sa trimiti in derizoriu pe tot ce spune chiar foarte bine, @cartophil, de exemplu?

 

 

ca sa spun

Noi ramane cu lista mortilor, ei ne-au jefuit legal decenii intregi luadu-ne hrana de la gura la pret de nimic.
De tezaur mai spunem ceva, sau totul e bine?
Guvernul, se aude?
PS:Glumeam, guvernele sunt pline de oamenii Moscovei.

 

 

Ruda ta a avut noroc

Tatal meu nu s-a mai intors, si nici nu este pe aceasta "lista"

 

 

@Cartophil

Este adevarat ce zici, dar te rog sa observi cazul Poloniei. Polonia a cerut si cere socoteala Rusiei, Romania nu, desi, poate, am suferit la fel de mult de pe urma rusilor.

 

 

mai cartof.....

evident ca vorbesti fara sa stii.
daca te uitai la link-ul care l-am postat , la paragraful 'trials and punishment' ai fi citit decizia justitziei romane in 1946 sub indrumarea 'alliad control council'.
apoi in democratzia voastra de kko cand fiul fostului guvernator al transnistriei a apelat pentru revizuirea sentintzei tatalui si 05.11.2006 curtea de apel bucuresti a confirmat centintza de pedeapsa cu m0artea pentru crime de razboi din 1946 , iar in 2008 curte de justitzie si casatzie respinge aplicatzia de a revizui sentintza.
te intreb pe tine desteptule , de ce nu atzi facut dreptate in democratzia voastra guvernatorului transnistriei, nu v-au lasat rusii?

 

 

Prima   1   2   3   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor