Fostul ambasador SUA la Bucuresti, despre ruperea USL si alegerile prezidentiale

Duminica, 09 Martie 2014, ora 12:05
4883 citiri
Fostul ambasador SUA la Bucuresti, despre ruperea USL si alegerile prezidentiale
Foto: Evz.ro

Fostul ambasador american la Bucuresti Mark Gitenstein a vorbit, intr-o emisiune difuzata duminica, despre rupere USL si despre alegerile prezidentiale.

Intrebat, in cadrul emisiunii "Dupa 20 de ani", cum ar explica investitorilor ruperea "inexplicabila" a USL, fostul trimis al Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a raspuns: "Nu a fost inexplicabila, am zis intotdeauna ca nu va dura mult".

De asemenea, Gitenstein a afirmat, la Pro TV, ca nu este un expert in domeniu, dar ca, in cadrul USL, "unul era liberal, altul de centru-stanga".

In ce priveste alegerile prezidentiale, fostul ambasador american in Romania crede ca, daca va aparea un candidat surpriza pentru Cotroceni, acest lucru se va intampla cu putin timp inainte de campania pentru prezidentiale.

Totodata, Mark Gitenstein a explicat ca alegerile vor fi unele stranse si ca deznodamantul acestora va fi stiut cu siguranta doar in ultima seara dinaintea afisarii rezultatelor: "Romanii (...) nu se hotarasc decat in ultima clipa. Pe de alta parte, au opinii ferme. Cred ca romanii sunt exact la fel. Nu vom sti pana in ultima seara".

Fostul ambasador american la Bucuresti considera, totodata, ca acordul de coabitare dintre presedintele Traian Basescu si prim-ministrul Victor Ponta reprezinta "una dintre cele mai importante schimbari" survenite de la retragerea sa din functia de ambasador, adica de la sfarsitul anului 2012.

"Amandoi au ales-o pe Laura Codruta Kovesi, care, dupa cum vedem cu totii, a fost un procuror de mare succes. A fost esential pentru respectarea legii aici. Acordul de coabitare n-a vizat asta, dar a stabilit un consens ca acesta trebuie sa fie un proces apolitic. Asa a si fost. Sunt evolutii excelente.

Cred ca si Comisia Europeana v-a laudat pentru asta. Si eu, in calitate de cetatean, v-as aprecia. Sunt sigur ca si Duane Butcher e multumit de asta, ca insarcinat cu afaceri. Stiu sigur ca vicepresedintele SUA a fost multumit de asta, pentru am discutat chestiunea. Sunt evolutii pozitive, iar progresul a fost remarcabil", a mai subliniat Mark Gitenstein.

De ce America nu are ambasador la Bucuresti si cum ne incurca criza din Ucraina

Fostul trimis al SUA la Bucuresti a vorbit si despre faptul ca inca nu exista un ambasador american in Romania, la mai mult de un an de cand el si-a terminat mandatul, manifestandu-si insa increderea ca in anul 2014 SUA vor numi un nou ambasador in tara noastra.

Mark Gitenstein a fost ambasadorul SUA la Bucuresti timp de mai mult de trei ani, pana in luna decembrie 2012, iar in luna aprilie 2013 a fost ales membru in Comitetul Reprezentantilor al Fondului Proprietatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Mark Gitenstein rupere USL, #Mark Gitenstein alegeri prezidentiale , #ambasador