Gitenstein: Romanii au nevoie de partide care sa nu depinda de oligarhi

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 19:29
1558 citiri
Gitenstein: Romanii au nevoie de partide care sa nu depinda de oligarhi
Foto: realitatea.net

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, spune ca romanii au nevoie de o presa independenta de interesele economice care o folosesc pentru a manipula discursul public, dar si de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari.

In opinia ambasadorului, exista cel putin cinci elemente pe care tinerii romani trebuie sa le protejeze "mai presus de orice altceva".

Printre acestea, Gitenstein a enumerat "o presa independenta", explicand ca trebuie sa fie "independenta nu doar de stat, ci si de interesele economice care folosesc presa pentru a manipula discursul public".

Ambasadorul considera, de asemenea, ca Romania are nevoie "de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari si dedicate asigurarii bunastarii romanilor obisnuiti".

Reprezentantul diplomatic al SUA a mentionat si necesitatea unui "sistem judiciar fidel statului de drept, un sistem care sa protejeze orice persoana de incercarile statului de a elimina diferentele de opinie".

Gitenstein a vorbit si despre "o piata libera, protejata de concentrare economica pronuntata, prin existenta unor legi antitrust si a unor reglementari rationale" si a mentionat ca institutiile trebuie sa fie puternice si sa tina seama de dezbaterile publice.

Ambasadorul Mark Gitenstein a tinut un discurs la Constanta, pe tema "Diferenta de opinie si schimbarea nonviolenta", cu ocazia celei de-a zecea editii a conferintei bienale a Asociatiei de Studii Americane din Romania.

Ambasadorul a pledat pentru reforma politica si consolidare a institutiilor statului, spunand ca si in America, in anii 1880, economia, partidele politice si presa din SUA erau controlate inca de interese economice puternice.

"Aceste lucruri va suna cunoscute?", si-a intrebat ambasadorul auditoriul. Diferenta de opinie nu a avut un rol semnificativ in SUA in acei ani, cand acele interese economice controlau presa si partidele politice, iar, prin intermediul acestora, si sistemul judiciar, a explicat Gitenstein. El a subliniat insa ca "situatia a inceput sa se schimbe odata cu miscarea de reformare politica".

Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#ambasador Mark Gitenstein, #presa independenta partide politice , #ambasador
Comentarii
Poza Bumsen
Bumsen
rank 5
"si in America, in anii 1880, economia, partidele politice si presa din SUA erau controlate inca de interese economice puternice. "