Memorandumul privind mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim ar putea fi desecretizat

Miercuri, 23 Mai 2018, ora 13:13
5587 citiri
Memorandumul privind mutarea Ambasadei Romaniei la Ierusalim ar putea fi desecretizat
Foto: Arhiva Hepta.ro

Memorandumul confidential privind mutarea ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, adoptat de Guvern in luna aprilie, ar putea fi desecretizat, propunerea fiind facuta chiar de Liviu Dragnea.

Vicepremierul Paul Stanescu a declarat, pentru Digi24, ca, in sedinta PSD de luni, liderul social democratilor a venit cu propunerea de a desecretiza acest memorandum.

"Am discutat intr-adevar in Biroul National Permanent (despre desecretizarea memorandumului - n.red.), domnul presedinte Dragnea a pus problema. Sa o studiem si daca se poate face cred ca ar fi bine sa stie tot poporul ce discutam in Guvern.

Nu e nicio problema. Nu avem secrete. Pana la urma, vorbim de Romania, nu de anumite persoane sau anumite grupuri politice", a relatat vicepremierul Paul Stanescu miercuri.

Intrebat daca decizia ar putea fi luata in sedinta de guvern de maine, Stanescu a replicat ca este posibil.

"Este posibil, nu stiu ce sa va spun. Decizia va fi luata in Guvern. E problema Guvernului, Guvernul va decide acest lucru. A fost o propunere", a adaugat vicepremierul.

Amintim ca in luna aprilie Guvernul a adoptat un memorandum confidential, ce a fost anuntat public de Liviu Dragnea intr-o emisiune televizata, privind mutarea ambasadei Romaniei in Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Memorandumul a fost adoptat in sedinta de guvern din 18 aprilie, de la care ministrul de Externe, Teodor Melescanu, a lipsit, dar a fost trecut in randul documentelor confidentiale, asa ca nu este public si nu putem sti exact ce contine.

Liviu Dragnea este cel care a facut primul anunt referitor la mutarea ambasadei Romaniei la Ierusalim.

"Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide inceperea procedurilor pentru mutarea ambasadei. Poate parea putin important, dar are o valoare simbolica uriasa, pentru un stat care are o influenta nemaipomenit de mare in lume, in care sunt peste 500.000 de romani, are o valoare foarte mare pentru administratia americana", a declarat presedintele Camerei Deputatilor, in aprilie, la Antena3.

La o saptamana dupa acest anunt, premierul Viorica Dancila, ministrul de Externe Teodor Melescanu si presedintele Camerei Deputatilor Liviu Dragnea au plecat intr-o vizita oficiala in Israel, care a fost la fel de contestata ca memorandumul, fiind tinuta la secret pana in ultimul moment.

Vizita in Israel si memorandumul secret au starnit controverse in tara, Administratia Prezidentiala transmitand la acel moment ca presedintele Iohannis nu a fost consultat sau anuntat despre acest memorandum si nici nu a reusit sa afle detalii despre el, deoarece premierul Viorica Dancila nu i-a raspuns la telefon.

Iohannis, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: Nu putem compara Romania cu Statele Unite

Conflictul institutional a escaladat, insa, iar presedintele Iohannis a cerut in mod imperativ demisia Vioricai Dancila din functia de premier.

Iata mai multe detalii pe acest subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#desecretizare memorandum mutare amabsada Ierusalim, #Paul Stanescu desecretizare memorandum Israel , #ambasador
Comentarii
Poza copilul
copilul
rank 1
:))))) ...poate cu suspensor,ca suspendarea nu merge a II-a oara !
Poza Traiannn
Traiannn
rank 5