Crima de inalta tradare in Parlament?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Iulie 2008, ora 12:42
10990 citiri
Crima de inalta tradare in Parlament?

Avem un sinistru deja vu, doar ca de aceasta data situatia este cu mult mai rea decat precedentele. Din nou, Occidentul se ia cu mainile de cap si ii trage de maneca pe politicienii romani, folosind un ton extrem de dur. Numai ca de aceasta data replica de la Bucuresti nu este conformarea imbufnata, ci sfidarea tafnoasa proprie mitocanului care s-a vazut cu sacii in caruta si acum ii da cu tifla fraierului care a avut incredere in el.

Descalecarea ambasadorilor UE, in bloc, la comisia juridica a Camerei Deputatilor este, prin ea insasi, un semnal fara precedent de iritare. Daca adaugam si cele spuse la acea intalnire, devine evident ca Europa a fost adusa la exasperare de copilul problema pe care se intreaba tot mai serios daca era cazul sa-l accepte in casa.

Dupa stiinta mea, in afara de criza Jorg Haider din Austria, UE nu a mai fost nevoita sa lanseze asemenea semnale dincolo de limitele diplomatice si inca intr-un domeniu atat de important ca justitia.

Ambasadorii UE le-au reprosat deputatilor in principal doua aspecte - tergiversarea avizului pentru urmarirea penala in cazurile Mitrea si Nastase, dar si intentia de a modifica legislatia penala in favoarea infractorilor (deocamdata blocata prin refuzul presedintelui de promulga modificarile la Codul de procedura penala).

Potrivit stenogramei discutiilor, citata in presa, s-au supus vorbe grele pentru un limbaj diplomatic: "Exista perceptia ca in Parlament mai degraba conteaza interesele particulare decat cele generale" (Jaap Werner, ambasadorul Olandei in Romania), ",Am dori sa aflam despre lupta impotriva coruptiei, despre sistemul de informatii si despre cum sunt acestea" (Marcel Koprol insarcinat cu afaceri al Sloveniei in Romania), "In cazul in care infractorii vor considera Romania un paradis judiciar in interiorul UE, toate statele membre vor fi afectate" (Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii in Romania).

Cainii latra...

Care a fost raspunsul Parlamentului? Imediat dupa descinderea ambasadorilor, conducerea Camerei Deputatilor decide ca nu e necesara o sesiune extraordinara pentru solutionarea cazurilor Mitrea si Nastase.

Ba chiar mai mult, Bogdan Olteanu se arata extrem de iritat de faptul ca presedintele Traian Basescu a solicitat o astfel de sesiune, incalcand, vezi Doamne, Constitutia.

Cat despre ingrijorarea transmisa de tarile UE, presedintele Camerei nu s-a obosit sa raspunda. Mai bine! In urma cu cateva luni, cand ambasadorul SUA critica incetinirea luptei anticoruptie, Bogdan Olteanu ii trantea o impertinenta replica damboviteana, acuzandu-l ca si-ar fi obtinut mandatul prin coruptie.

La fel de responsabili ca si colegii deputati, senatorii au gasit alta metoda de a evita orice apropiere de dosarele Pacuraru si Seres, care la randul lor asteapta un aviz pentru urmarirea penala.

Au preferat sa declare valabil votul anulat din lipsa de cvorum in privinta Curtii de Conturi, pentru a nu fi nevoiti sa aduca vorba despre vreo sesiune extraordinara, in care, Doamne fereste!, sa nu cumva sa se ajunga din greseala si la o discutie despre cei doi distinsi politicieni acuzati de coruptie. Ce conteaza ca prin decizia in privinta Curtii de Conturi este incalcata Constitutia? Cainii latra, ursul trece!

Dilema Comisiei Europene

In aceste conditii, Comisia Europeana s-ar putea afla in fata unei dileme extrem de dificile. Are la dispozitie clauza de salvgardare si o poate folosi chiar luna aceasta. Ar fi o sanctiune dura cu consecinte importante pentru Romania, consecinte care desigur ar avea darul sa inghete pe buze zambetul sfidator al autoritatilor de la Bucuresti.

Ar fi insa si o indirecta mea culpa din partea Comisiei Europene care ar admite astfel ca admiterea Romaniei a fost o eroare. In plina criza a tratatului de la Lisabona, ultimul lucru de care are nevoie UE este sa le serveasca pe tava euroscepticilor inca un argument.

E la fel de adevarat insa ca nerusinarea parlamentarilor romani este atat de mare incat a devenit ,,un caz european", indiferent daca ea va fi sau nu sanctionata oficial de Comisie.

Si-atunci, nu putem considera oare ca Parlamentul a ajuns acum in razboi cu Romania, actionand impotriva intereselor tarii? Deciziile neconstitutionale, iresponsabile si nesimtite ale Legislativului au adus Romania in imineneta unei caluze de salvgardare si, in mod cert, au transformat-o in rusinea Europei. Asta se numeste inalta tradare.

Fostă mare gimnastă a României, acuzată de trădare de țară: ”Tu chiar atâta nesimțire poți să ai? Te scarpini în timpul imnului...”
Fostă mare gimnastă a României, acuzată de trădare de țară: ”Tu chiar atâta nesimțire poți să ai? Te scarpini în timpul imnului...”
Lavinia Agache (56 de ani), una dintre cele mai mari gimnaste din istoria României, campioană olimpică la J0 1984, și-a amintit de un episod tensionat petrecut în compania antrenorului Bela...
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Cine este șeful când vine vorba de apărare: NATO sau UE? ”Unele țări s-ar putea să se simtă foarte mult sub presiune”
Atât NATO, cât și UE vor să cheltuiască 100 de miliarde de euro pentru apărare - și asta duce la ciocniri între cele două instituții cu sediul la Bruxelles, scrie Politico. Uniunea...
#UE, #Parlament, #ambasadori, #tradare, #suparare , #ambasador