Cum s-au facut de ras SUA in Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 15 Septembrie 2016, ora 07:55
18054 citiri
Cum s-au facut de ras SUA in Romania

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii in Romania, Hans Klemm, a aparut intr-o poza infasurat in steagul secuiesc, fiind flancat de primarul orasului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, si presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor.

O asemenea imagine nu avea cum sa nu isterizeze patriotii si nationalistii, chiar si pe romanii care iubesc mai mult ambasada SUA decat propria tara.

Sa lasam deoparte totusi amanuntul ca cei doi oficiali romani din poza care il sprijina pe Klemm sunt cercetati de procurorii DNA pentru fapte de coruptie. E doar un detaliu care a facut ca simbolistica fotografiei sa loveasca si mai dur si sa duca scenariile tesute in spatele ei pe cele mai inalte culmi ale fanteziei.

Mergand pe logica americana, pana la o decizie definitiva a Justitiei, prezumtia de nevinovatie ar trebui respectata si aici, chiar daca isterizarea anticoruptiei si relativizarea principiului altfel sfant in SUA s-au petrecut si cu ajutorul unuia ca Hans Klemm.

Revenind la scandalul provocat de ambasadorul american la Bucuresti, care a ajuns pana si-n presa mainstream de peste Ocean, reactiile si interpretarile pe care imaginea le-a nascut raman o premiera si marcheaza un punct de cotitura in istoria noastra postdecembrista.

In prima faza, a fost doar consternare. Asa ceva din partea SUA, partenerul nostru strategic si sursa de unde majoritatea presei ia lumina? Dupa blocajul mental din primele ore de la aparitia pozei pe contul pe Facebook al lui Antal Arpad, mai toata lumea a oscilat intre cele doua interpretari posibile.

Fie e vorba de prostie, o gafa nevinovata cauzata de lipsa informatiilor si a cunostintelor, fie e vorba de tradare, amenintare si tot ceea ce gandul refuza sa duca mai departe in actualul context istoric si geopolitic in care se afla Romania.

Primele reactii ale ambasadei SUA dupa aparitia fotografiei si declansarea scandalului intareau mai degraba varianta unui joc sau unui mesaj extrem de periculos pe care americanii il fac brusc in tara unde sunt mai iubiti decat acasa la ei.

Raspunsul initial al ambasadei SUA ca Hans Klemm este "ambasador in intreaga Romanie" parea sa confirme mai degraba varianta in care Statele Unite aratau pisica autoritatilor de la Bucuresti, suparate din cine stie ce motiv si urmarind punerea la punct a unei strategii care nu putea da decat frisoane celor care puteau sa o imagineze pana la capat.

A fost nevoie ca, in premiera, Ministerul Afacerilor Externe sa aiba o reactie, desi extrem de timida si palida in comparatie cu provocarea inclusa in poza lui Klemm, si sa roage SUA sa ia in calcul faptul ca si "fratele mai mic" poate sa aiba anumite "sensibilitati".

La cate plecaciuni s-au obisnuit liderii de la Bucuresti sa faca in fata marilor puteri, invocarea "posibilitatii existentei unor sensibilitati" a parut aproape un gest de curaj, sfidator pe masura provocarii primite.

A fost nevoie ca toata lumea sa-l intrebe pe H. Klemm cum s-ar simti daca ambasadorul Romaniei in SUA s-ar fi pozat in fata Capitoliului cu steagul miscarii rasiste Ku Klux Klan sau cu drapelul confederat. Sau ce ar fi patit ambasadorul SUA din Spania daca ar fi aparut infasurat cu steagul Cataloniei.

Abia spre seara, Klemm a parut sa inteleaga ceea ce ar fi trebuit sa stie sau sa fie informat in momentul in care a fost rugat sa se pozeze tinandu-se de steagul secuiesc.

Si anume ca prin astfel de gesturi Statele Unite isi compromit prezenta in Romania, fie si numai pentru ca agita si rascolesc resentimente si spaime pe care toti ne-am muncit sa le ingropam si sa le dam uitarii.

In final, Klemm a ales varianta naivitatii si a spus ca s-a lasat pozat cu steagul secuiesc "din politete". Din curtoazie ar trebui si noi sa alegem sa-l credem pe ambasadorul SUA si sa nu-l suspectam nici de ticalosie, nici de prostie.

Dar chiar si in aceasta varianta fericita, tot ramane o indoiala in legatura cu pregatirea si capacitatea de analiza a ambasadei SUA, locul de unde pana acum se credea ca se da ora exacta in Romania.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ambasador SUA steag secuiesc , #ambasador