Diplomat maghiar, convocat la MAE dupa declaratiile date de ambasadorul Ungariei

Luni, 10 August 2015, ora 16:12
6958 citiri
Diplomat maghiar, convocat la MAE dupa declaratiile date de ambasadorul Ungariei
Foto: arhiva MAE

Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Nagy Karoly Zoltan, a fost convocat, luni, la Ministerul roman de Externe, ca urmare a afirmatiilor facute de ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakonyi Botond (foto), intr-un interviu acordat pentru Romania Libera.

Nagy Karoly Zoltan ii tine momentan locul ambasadorului Ungariei la Bucuresti, aflat in concediu, se precizeaza intr-un comunicat remis presei.

"In cadrul discutiei, partea romana si-a exprimat dezacordul puternic fata de continutul declaratiilor facute de ambasadorul Zakonyi Botond cu privire la ansamblul relatiilor bilaterale romano-ungare. Acestea demonstreaza, odata in plus, faptul ca partea ungara nu este inca pregatita sa respecte cadrul general al relatiei bilaterale si fundamentele politico-juridice ale acesteia, si anume Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate, semnat in 1996, si Declaratia de Parteneriat Strategic, semnata in 2002.

Partea romana a reiterat apelul ferm ca aceasta relatie bilaterala sa fie tratata cu maxima responsabilitate, in virtutea principiului bunei vecinatati si a statutului comun de state membre UE si NATO", se arata in comunicatul citat.

Ambasadorul Ungariei il ataca pe Victor Ponta: Se foloseste de premierul Orban pentru a juca rolul lui Victor baiatul bun, europeanul

De asemenea, MAE a subliniat "caracterul complet inadecvat al declaratiilor din perspectiva raportarii la mandatul de reprezentare al ambasadorului unui stat in statul de resedinta", in special cu privire la "aprecierile inacceptabile si lipsite de deferenta" la adresa premierului Victor Ponta.

In plus, MAE a subliniat faptul ca declaratiile date de ambasadorul Ungariei "nu reflecta adecvat stadiul discutiilor bilaterale pe temele invocate in interviu".

"Totodata, au fost amintite reprezentantului Ambasadei Ungariei la Bucuresti elementele de actualitate, nerelevate, din pacate, in interviu, privind respectivele teme, inclusiv prin trimitere la concluziile, agreate de comun acord, ale vizitei ministrului roman al afacerilor externe la Budapesta, din 7 mai 2015. Astfel, partea romana a reamintit stadiul la zi al discutiilor bilaterale pe temele de interes economic, respectiv in domeniul asigurarii drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale. Pe palierul cooperarii economico-sectoriale, s-a mentionat faptul ca o serie de proiecte recente au fost materializate la initiativa partii romane, cum este reluarea, in iulie 2014, a lucrarilor Comisiei economice mixte, dupa o intrerupere de patru ani.

Pe cale de consecinta, s-a aratat ca, desi este clamat interesul Budapestei pentru realizarea unei infrastructuri de transport de care sa beneficieze deopotriva Romania si Ungaria, din declaratiile Ambasadorului Ungariei lipsesc referirile la proiectul recent finalizat privind conexiunea autostrazilor A1-M43, la a carui inaugurare a participat Prim-ministrul Romaniei, subliniind in acest mod importanta pe care Romania o acorda proiectelor de acest fel", se mai arata, printre altele, in comunicatul MAE.

In ceea ce priveste chestiunea minoritatilor nationale, "a fost reiterat interesul partii romane pentru reluarea cat mai rapida a discutiilor in cadrul Comitetului de specialitate romano-ungar de colaborare in problemele minoritatilor nationale, partea romana fiind in asteptarea invitatiei promise de partea ungara, de continuare la Budapesta a dialogului la nivel de co-presedinti ai Comitetului".

"Abordarile unilaterale sunt de natura sa afecteze relatia bilaterala si climatul de intelegere inter-etnica.

Nu in ultimul rand, partea romana a atras atentia ca declaratiile referitoare la un eventual statut de autonomie, bazat pe criterii etnice, echivaleaza cu o imixtiune in afacerile interne ale Romaniei. A evidentiat ca autonomia pe criteriul etnic contravine cadrului constitutional roman in vigoare, iar drepturile colective nu fac parte din standardele europene in materie de minoritati, fiind de altfel excluse conceptual din planul relatiei bilaterale prin Tratatul de intelegere, cooperare si buna vecinatate intre Romania si Republica Ungara, semnat la Timisoara, la 16 septembrie 1996 (Tratatul politic de baza) ", se arata in incheierea comunicatului citat.

Ambasadorul Ungariei in Romania, Botond Zakonyi, a declarat intr-un interviu acordat pentru Romania Libera ca maghiarii din Romania vor obtine autonomia atunci cand se "vor purta ca niste oameni autonomi".

Totodata, oficialul l-a criticat pe premierul Victor Ponta pentru modul in care s-a pus in antiteza cu prim-ministrul Ungariei Viktor Orban, prezentandu-se pe sine ca fiind Victor "baiatul bun", spre deosebire de Viktor "baiatul rau".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#diplomat maghiar convocat MAE, #ambasador Ungaria critica Ponta , #ambasador
Comentarii