Ziare.com

Dupa 10 ani, e gata lista celor peste 20.000 de romani morti in Rusia intre 1941 si 1956

Joi, 16 Aprilie 2020, ora 12:42

   

Dupa 10 ani, e gata lista celor peste 20.000 de romani morti in Rusia intre 1941 si 1956
Ambasada Romaniei la Moscova anunta ca a finalizat lista nominala a celor peste 20.000 de prizonieri de razboi si civili deportati decedati in lagarele, spitalele si obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv in batalioanele de munca sovietice, si inhumati in cimitire si locuri de inhumare multinationale pe teritoriul Rusiei in perioada 1941-1956.

Ambasadorul Vasile Soare afirma ca toti cei care au lucrat la acest proiect au multumirea unei misiuni indeplinite, ca au reusit sa ofere unora dintre urmasii acestora macar posibilitatea sa afle ca bunicii si strabunicii lor au fost identificati, pentru ca multi nu stiau nimic despre ei.

"In Saptamana Patimilor si in contextul nefericit al pandemiei COVID-19, sunt in masura sa anunt ca Ambasada Romaniei la Moscova a finalizat procesul elaborarii LISTEI NOMINALE INTEGRALE A 20.718 PRIZONIERI DE RAZBOI (MILITARI) SI 'INTERNATI' (CIVILI DEPORTATI) ROMANI, decedati intre 1941-1956 in lagarele, spitalele si obiectivele speciale NKVD-MVD, respectiv in batalioanele de munca sovietice, si inhumati in cimitire si locuri de inhumare multinationale pe teritoriul actual al Federatiei Ruse.

20.718 este numarul maxim de prizonieri de razboi si 'internati' civili - cetateni romani decedati in Rusia, care a putut fi identificat in timpul cercetarilor in arhivele ruse, efectuate de misiunea noastra diplomatica timp de 10 ani (2009-2019)", anunta amabsadorul Romaniei la Moscova, Vasile Soare.

Potrivit lui, "scoaterea la lumina si aducerea la cunostinta urmasilor si opiniei publice din Romania a datelor de identificare ale fostilor prizonieri de razboi si deportati romani care nu s-au mai intors niciodata din Rusia reprezinta o premiera pentru istoriografia romaneasca".

"Totodata, rezultatul final al cercetarilor arhivistice ale Ambasadei Romaniei la Moscova in problematica prizonierilor de razboi si victimelor romane ale celui de Al Doilea Razboi Mondial are o simbolistica aparte, dat fiind contextul marcarii, in anul 2020, a 75 de ani de la incheierea celei de a doua conflagratii mondiale.

Lista nominala (...) poate fi consultata pe site-ul Ambasadei Romaniei la Moscova, la Relatii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Romani, pct.6: https://moscova.mae.ro/node/931.

Lista este insotita de Anexa Locurile de amplasare a cimitirelor multinationale de pe teritoriul actualei Federatii Ruse, in care sunt inhumati prizonieri de razboi si 'internati' civili romani decedati in anii 1941-1956", anunta reprezentanta diplomatica.

Astfel, se incheie un proces care a durat 10 ani de cercetari efectuate de Ambasada Romaniei la Moscova in principalele arhive ruse.

"Acum ma incearca un sentiment de linistire interioara, daca se poate spune asa in aceasta perioada complicata, ca am incheiat un lung si anevoios drum - acela al recuperarii identitatii, aflarii destinului si redarii memoriei unui numar de peste 20.000 de romani - majoritatea prizonieri de razboi, altii deportati civili - decedati in lagarele NKVD din Rusia in anii 1941-1956.

Ii multumesc din suflet colegului Ilie Schipor pentru abnegatia de care a dat dovada in cercetarile arhivistice si pentru faptul ca in ultimii zece ani mi-a fost alaturi in parcurgerea acestui drum al cautarilor permanente si in derularea atator proiecte dedicate comemorarii zecilor de mii de militari si civili romani decedati si inhumati in Rusia.

Avem multumirea unei misiunii indeplinite, ca am reusit sa oferim unora din urmasii acestora macar posibilitatea sa afle ca bunicii si strabunicii lor au fost identificati, chiar daca abia la 75 de ani de la incheierea razboiului, pentru ca multi ii stiau disparuti sau nu stiau nimic despre ei...

In acelasi timp, ne ramane in suflet regretul pentru totdeauna ca nu toti prizonierii nostri de razboi si cei deportati fara voie din Romania au avut sansa sa fie inregistrati in lagare in anii '40, ca astazi ei sa poata fi gasiti in arhive, sau pur si simplu multi sunt inca de negasit", a transmis ambasadorul Vasile Soare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre lista romani morti Rusia razboi
Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 12446 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
45 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe masura ce derulam lista persoanelor asasinate de catre Rusia

sovietica, mi se strangea inima... Mi-am imaginat calvarul tuturor acestor romani. In final am gasit sase persoane purtand numele meu de familie. Nu stiu daca sunt rude cu mine, dar chiar daca nu sunt, voi aprinde o lumanare in memoria lor! Mai ales acum, de Sfintele Paste!

 

evident....

fiecare isi da cu parerea din punct de vedere subiectiv nu ca ar fi informatzi.
doar un search si potzi afla despre dezastrul romanesc la stalingrad (ce cautau romanii acolo?) de ce a suferit romania de pe urma rusilor.
o2.02.1943 batalia de la stalingrad s-a incheiat , rusii luand prizonieri 90000 militari , 3000 romani.
intre 19.11.1942 si 07.01.1943 romania a pierdut 158854 militari,ranitzi, m0rtzi, disparutzi.asta este 16 divizii militare care reprezinta 1/2 din armata romana care avea 31 de divizii.
asta a fost punctul de cotitura in viitorul romanilor si al romaniei. de aici continuu dezastru pana in clipa de fatza.
winner taks all !

 

ca sa spun

Noi ramane cu lista mortilor, ei ne-au jefuit legal decenii intregi luadu-ne hrana de la gura la pret de nimic.
De tezaur mai spunem ceva, sau totul e bine?
Guvernul, se aude?
PS:Glumeam, guvernele sunt pline de oamenii Moscovei.

 

20.000 este o gluma. Doar in Siberia exista cca 500.000 de

urmasi ai romanilor deportati in Gulagurile rusesti. Doar din Moldova si Bucovina au fost deportati 300.000 de romani in Siberia in 1941, dupa ocuparea terotoriilor romanesti. Orice preot, invatator, dascal, taran mai rasarit, orice negustor, orice absolvent de liceu, nu mai vorbesc de absolvent de facultate, a fost inhatat si deportat. Daca nu a fost omorat inainte. Statul rus este un stat asiatic, medieval iar politica imperialista si de ocupatie pe care o au rusii de 300 de ani se bazeaza pe exterminarea elitei popoarelor cucerite- iar exterminare la rusi inseamna disparitie fizica prin orice mijloc. Nimeni nu spune nimic, pentru ca rusii au castigat razboiul, dar si ei au avut camere de gazere, la fel ca si nemtii, cu care au exterminat popoare intregi !!!!!!

ma cartophile:"la fel ca si nemtii"tot cu ca-si-ul

Tot cu ca-siul la gura ai ramas! Fara un efort: dupa ce scrii/comentezi mai verifica inainte de a posta!! Stiu, ca n-ai avut timp/nu ti-a placut scoala....dar incearca! zau asa!

nu-i nicio gluma

asa-i la razboi, mosule: castigatoru ia tot, iar invinsu plateste deranju.
criminali de razboi am avut si noi si rusii: ai nostri au fost condamnati si executati, ai lor au fost decorati. la fel si pe frontu de vest.

Nu este nici o gluma

este doar praf in ochi. Am cautat zadarnic pe lista numele tatalui meu, deportat in 1945, odata cu multi etnici germani, si decedat in 1947, conform certificatului de deces eliberat de ambasada URSS la Bucuresti in.... 1971 ! Dupa ani si ani de stat la usa ambasadei, au eliberat un certificat in care decesul a fost inregistrat oficial dupa 24 de ani !.
Numele lui nu l-am regasit pe aceasta lista si sunt sigur ca sunt in mii.

Razb.II Mondial a inregistrat doua categorii de criminali de razboi:

1)criminali de razboi ai tarilor invise
2)criminali de razboi ai tarilor invingatoare
Primii au fost judecati de diferite tribunale,dintre care cel de la Nuremberg a ramas cel mai cunoscut!
Criminalii de razboi invingatori au scapat fara nici o sanctiune,desi,in cazul rusilor condusi de Stalin,au comis crime de razboi mai mari ca ale nazistilor ,spre deosebire de care ,au omorat milioane de cetateni ai propriei tari!
Sa nu credeti ca invingatorii de pe frontul de vest au fost ingeri!
Exista marturii despre canadieni care erau dotati cu pumnale pe care le foloseau pentru decapitarea prizonierilor germani,incalcand flagrant Conventia de la Geneva!
In realitate,razboiul este o crima prin el insusi!Teo

Tu ai auzit de masacrul de la Dresden?

Asta ca tot verbesti de criminali de razboi. Ori bati campii (si tind sa cred ca, da) ori eviti intentionat sa specifici cine au fost, cu adevarat, criminali de razboi.

Exclus

Moscova isi bate joc de noi !
Sa va spun cum ies cei 20.000, i-au eliminat cu buna stiita pe romanii de la Est de raul Prut !
I-au eliminat si pe cei luati prizonieri dar au murit in primele luni !
Nu are cum sa fie sub 200.000 de oameni morti in prizonierat. Sunt unitati care s-au predat la Stalingrad, si din 4500 de oameni s-au intors sub 100 !
CCCP incalcand legile razboiului a continuat sa ia prizonieri de razboi din Romania, dupa armistitiul din Septembrie 1944, dupa 9 Mai 1945. Am ruda care a patit-o, a avut zile si s-a intors, dupa 7 ani. Stiu ce vorbesc !
I-am mai ingropat odata !
La urmatoare implozie a acestui imperiu , se vor cai ptr dispretul aratat tuturor vecinilor !

 

Ruda ta a avut noroc

Tatal meu nu s-a mai intors, si nici nu este pe aceasta "lista"

Cetățenii de etnie germană deportați in 1945

Sunt oare și ei cuprinși in aceste statistici?

 

o informatie care ar putea sa te ajute

Ambasada semnalează, de asemenea, publicarea in decembrie 2019 (Editura Honterus Sibiu) a monografiei “Deportarea in fosta URSS a etnicilor germani din Romania. Argumente arhivistice ruse", elaborată de Ilie Schipor, ministru-consilier la Ambasada Romaniei la Moscova (2009-2019), care a scos la lumină din arhivele ruse si calvarul celor peste 70.000 de cetățeni romani (in majoritate, de origine etnică germană), deportati in contextul celui de-al Doilea Război Mondial in lagărele și batalioanele de muncă ale NKVD/MVD pentru a fi folositi la "reconstrucția URSS". Studiul, care vine să intregească fondul documentar al lucrărilor, studiilor, memorialisticii și cercetărilor științifice publicate pană in prezent in Romania, poate fi consultat pe site-ul Ambasadei Romaniei la Moscova, la Relatii Bilaterale / Comemorarea Eroilor Romani, pct.2: https://moscova.mae.ro/node/933

Doruletz, oare stii tu cate milioane de prizonieri

germani au fost folositi de amricani ca sclavi pe plantatiile lor din America ? Idem Marea Britanie ???
Eu stiu asa: Tratatele de pace de la Paris din 1947, au retinut ca tara noastra a avut calitatea de agresor al URSS si a obligat RO la plata a 300 de milioane de dolari despagubiri care URSS... Suma asta acum ar prezenta cel putin insutit...
Ca roman, cred ca Maresalul a fost un patriot cand a ordonat trupei romane sa treaca Prutul, dar a gresit fatal pt noi cand a ordonat trecerea Nistrului...
Ceea ce a facut armia romana la Odesa, este o pata oribila pt noi, pata care a scandalizat si comandamentul german al zonei respective...
Ce a cautat trupa romana la cotul Donului, ar fi de expilcat mai Doruletz, ca acolo ne-au luat rusi sute de mii de prizonieri...
In rest, in ajunul Patelui, un moment de reculegere pt toti romanii ce s-au prapadit atunci...

ma gurgui, ne-am saturat de ineptiile tale!ajunge!

*

Niet

Nu si nici restul minoritatilor !
Un alt fenomen s-a mai produs 1945, grupurile etnice slavice din Romania au fost "invitate" la munca in CCCP, 99% nu s-au mai intors !
O alta forma de furt, nerescunoscuta de ei !

Da de unde. Oficial au fost efectivi vanati cca 100.000 de

nemti, intre 16 si 60 de ani. In realitate numarul a fost dublu. S-au intors undeva la 25.000. Am cunoscut mai multe persoane deportate. Au fost bagati in vagoane de vite, incuiati si 4 zile nu s-a mai uitat nimeni la ei. Au ajuns sa-si bea urina, batranii au murit cu totii in timpul transportului. Rusii- niste animale !!!!!!Restul au fost exterminati de rusi. Rusia, un stat criminal medieval asiatic !!!!!

bravo cartophile! ai vazut ca te-am ajutat!asa da!

Incet, incet inveti sa scrii corect!

 

 

sa stii ca si rusii cred la fel despre noi!e reciproca!asta e!

*

Constat ca esti pe post

de supervisor, fata de problema incriminarii ocupantilor rusi din toate timpurile. Chiar si fata de poporul ce te-a zamislit, ai rectie de om limitat, "fata-n fata cu reactiunea" potrivita manusa, ca-n replicile caragialesti, atunci cand esti de-a dreptul stupid.Chiar asa: nu te simti complet stupid cand te sfortezi sa trimiti in derizoriu pe tot ce spune chiar foarte bine, @cartophil, de exemplu?

Te cred pe cuvant, ai emigrat

din URSS

Emigrantule, vrei sa ieși din Anonimat...

emițand prostioare urat mirositoare??
Pe cine au exterminat, torturat sau deznaționalizat romanii?

noi , romanii , ar trebui sa construim

statui sultanilor otomani care ne-au protejat de invazia ruseasca , altfel imparateasa Ecaterina avea plan de a se extinde pana la Dunare . Romania nu ar mai fi existat azi daca imperiul rus nu se lovea de alte 2 imperii , cel otoman si cel austro-ungar . Iar romanii ar fi fost deportati in Siberia si ar fi disparut ca popor . Aici ar fi trait fericiti rusnaci , la fel ca in restul imperiului , unde 300 de popoare au fost exterminate .

tu nu recitesti ce scrii?

Pai tu lupti alaturi de rusi pentru independenta, impotriva turcilor, si acum ce scrii aici? Esti cumva platit de Erdogan?

pasul urmator ar fi

repatrierea tuturor ramasitelor pamantesti ale acestora si construirea unui monument in memoria acestora . Dar nu cred ca vreun politician vrea sa faca acest lucru normal .

 

Si pe astea nu-i cerceteaza niveni pentru crime de razboi, genocit,

ceva? Sau pentru ca Romania nu e Israel? Din ce mi-a povestit fratele bunicului, fugit dintr-un lagar de prizoneri din URSS, Germania hitlerista putea sa ia lectii de la Stalin si KGB.

 

Pai de prin 1930 si pana prin 1940 Hitler si Stalin au mers

impreuna, s-au sprijinin reciproc, s-au sfatuit reciproc cum sa-si faca propaganda si cum sa bage opozantii in lagare. Cele doua state au avut regimuri trase la indigo, metode trase la indigo si un schimb de experienta permanent in actiunile lor ticaloase. Din nefericire, unul dintre cei doi criminali a fost in tabara castigatoare. Si asa, istoria s-a uitat numai intr-o parte si pe criminalul Stalin l-a lasat sa-si desavarseasca opera, dupa ce a ucis cateva milioane de est-europeni s-a apucat sa-si macelareasca proprii cetateni, omorand un nimic de cca 20 de milioane de rusi.

@Cartophil

Este adevarat ce zici, dar te rog sa observi cazul Poloniei. Polonia a cerut si cere socoteala Rusiei, Romania nu, desi, poate, am suferit la fel de mult de pe urma rusilor.

cred ca citesti invers cartea de istorie

vezi ca Romania a fost armata opresoare in teritoriu strain, si nu invers. Stii tu de lupte ruso-romane pe teritoriul nostru? Sau crezi ca Stalingrad ori Cotul Donului erau pe langa Buzau?

Ce au cautat bestiile ruse in Bucovina sau in

Moldova in 1828 si in 1941 ???? De ce au ocupat rusii Crimeea, prea mult libertatea???? Lasa-ma cu basmele tale bolsevice, cu istoria pe care au fost obligati sa o invete romanii in perioada de ocupatie directa, din 1945 pana in 1957, cand turmele de soldati rusi s-au dedat la cele mai abjecte crime pe teritoriul Romaniei !!!!! Pleaca de aici, troll kgb-ist nenorocit !!!! Rusia este un stat criminal asiatic medieval care, pentru binele omenirii, trebuie sa dispara !!!!!

Ma, Florine

Daca vorbim de armata opresoare, vezi ca rusii au ocupat Basarabia si apoi Romania. Romania a fost sub ocupatie militara sovietica pana in anul 1957.

Bai cap de pluta,

tuica in exces face rau...Chiar si buzoienilor, baaa!

Chiar asa?

Cred ca este o gluma, ce inseamna peste 20.000? 200.000, 500.000? Hai sa fim seriosi, cum sa fie numai 20.000? In perioada razboiului mortalitatea prizionierilor era de 20-30% pana la predarea lor in lagare. La sfarsitul lui august '44 potrivit unei note in evidenta NKVD al URSS se aflau peste 156.000 prizonieri război romani. Conform notelor informative ale căpitanului de securitate A.N. Bronnikov, șeful Sectiei a 2-a din Directia generală pentru problemele prizonierilor de război și ale persoanelor civile internate, la 20.01.1945 in URSS erau detinuti 149.773 militari romani, iar la 01.03.1945, efectivul lor a scăzut la 106.482 persoane. Micșorarea cu peste 43.000 a numărului prizonierilor de război romani, la sfarșitul anului 1944 și inceputul anului 1945, a fost determinată de mortalitatea din lunile de iarnă. De asemenea, in ce priveste numărului total al militarilor romani căzuti prizonieri pe Frontul de Est, in nota din 28.04.1956 a colonelului P. Bulanov, șeful Directiei penitenciare a Ministerului Afacerilor Interne al URSS, se mentionează că in evidenta Directiei generale pentru problemele prizonierilor de război și ale persoanelor internate se află 187.367 militari romani. Conform documentului, 132.755 foști prizonieri de război romani au fost eliberati și repatriati, iar 54.602 persoane au decedat, rata mortalitătii reprezentand 29,1%. Adica rusii recunosc moartea a 40.000 sau 56.000 prizionieri romani, iar noi numaram 20.000... De civilii luati si dusi la munca fortata prin toata fosta URSS nici nu mai vorbim. Dovada - https://www.idr.ro/publicatii/PRIZONIERII_ROMANI_URSS_1941-1956.pdf

 

Nu mai comentati AIUREA

Interesati-va si care e numarul civililor si al militarilor ucisi pe teritoriul URSS de catre armata romana! O sa ne cada falca...asa puri si imaculati cum ne credem. Numai la Odessa, intr-o singura zi am ucis 5000 de civili, la intamplare.

 

Tradator infect,

romanii au luptat, au strans din dinti, au inregistrat victorii care i-au determinat chiar pe marii generali rusi sa-si exprime admiratia fata de ostasul roman.
Datorita luptei lor, unul ca tine se poate rahati in vazul lumii pe mormintele eroilor nostri, fara sa fie pedepsit exemplar.
Animalule, auzita-i de Fantana Alba?

desteptule....

numai tu potzi nega ce stie o intreaga lume.
da un search, 'odessa massacre 1941' sa te lamuresti.

Bai trollov, aia erau SOLDAȚI, care omorau in lupta...

...sau erau omorați!
Iar războiul contra rușilor era un război DREPT, de eliberare a tarii de sub ocupație!
Mai sunt trollovi pe aici care intreabă ce cautau romanii la Stalingrad!?
Pai daca ești in război cu ocupantul, trebuie sa-l invingi impreuna cu aliații, nu sa-i lași doar pe aliați sa lupte după ce tu ți-ai văzut sacii in car!

este record public....

en.wikipedia.org/wiki/1941_Odessa_massacre
vorbeste cu partenerul strategic sa cenzureze stirea ca te faci de kko cu ignorantza ta. asuma-tzi responsabilitatea si move on ca germania.

Wikipedia ??? Glumesti. Mai intai acolo, teoretic,

fiecare poate scrie orice. Dar practic, exista cenzura, sunt subiecte tabu, articole la care nu ai voie sa intervii, chiar daca sunt scrise enormitati. Iar cenzura asta Dumnezeu stie pe ce criterii se face, sau cine o face. In nici un caz nu este o sursa de incredere.

intreb si eu news,ro si redakktia: kkompunkkt ziare:....

-daca pe cladirea ambasadei Romaniei la maskva flutura pe acoperis steagu' ruso-muskal?
-daca imobilu' cu steagu muskal fluturand este cladirea comandamentului unui lagar de prizonieri muskal din muskalia, sau este un lagar muskal pe teritoriul Romaniei?
- care este drapelul oficial al Romaniei: tricolorul cu dungi verticale rosu, galben, albastru , sau tricolorul cu dungi orizontale alb, albastru, rosu?
- toashu' sol soare de la maskva este sol romanesc, sau este sol muskalesc?
- este careva pe la news.ro sau redactia kkompunkkt ziare sa raspunda macar la o singura intrebare legata de poza la acest articol afisata?82

 

Nu este chiar asa

Poza aia nu este a ambasadei Romaniei la Moscova. Pe ambasada noastra sunt abordate steagurile Romaniei si UE. Cauta cu Google si o sa vezi ca in partea de sus cladirea din poza nu seamana cu partea de sus a ambasadei Romaniei. Cladirea, care este pe teritoriul romanesc, are geamuri cu o singura foaie, in poza sunt geamuri din 2 foi, cu supralumina. Supara-te pe cine a pus respectiva poza fara sa precizeze ce este ea. Si in mod sigur este una a Rusiei.

imi pare rau ca iti lipseste simtul umorului!

articolul de fata vorbeste despre faptul ca "Ambasada Romaniei la Moscova anunta ca a finalizat lista nominala...", or era la mintea cocosului ca ala, sau aia, care a pus poza este un (o) habanamist(a), dar responsabilitatea aparitiei pozei o au in mod clar news.ro si redactia Zaire punkkt kkom. evident ca nici macar nu pot fi suparat pe vinovatii astia doi pentruca nu are rost nici-o suparare avand in vedere cum cei doi culpabili isi fac treaba tipic romanisatanezeste - adica ca'n peatza muncii portului marsilia. ce rost are sa ma supar pe cineva care are dar ii lipseste cu desavarsire? macar ma pot distra si cutremura de ras cand vad une presa romanisataneza a ajuns. nici macar stramoseasca "ridendo castigat mores" nu se aplica ca si la capitolul "mores" organilii massmedia romanisataneze au atat de mult "mores" dare le lipsest si lor cu desavarsire. la capitolu' iedicatie si cunostinte elementare de cultura generala ce sa mai zic decat ca-i gol golutz, cu pagini albe in azbuchea lor "shkkolera". nici haza de necaz nu pot face pentruca necazu' ie al alora care nu vor sa realizeze in ce hal a ajuns romanisatanul, indiferent cine are in mana volanul.

mai cartof.....

evident ca vorbesti fara sa stii.
daca te uitai la link-ul care l-am postat , la paragraful 'trials and punishment' ai fi citit decizia justitziei romane in 1946 sub indrumarea 'alliad control council'.
apoi in democratzia voastra de kko cand fiul fostului guvernator al transnistriei a apelat pentru revizuirea sentintzei tatalui si 05.11.2006 curtea de apel bucuresti a confirmat centintza de pedeapsa cu m0artea pentru crime de razboi din 1946 , iar in 2008 curte de justitzie si casatzie respinge aplicatzia de a revizui sentintza.
te intreb pe tine desteptule , de ce nu atzi facut dreptate in democratzia voastra guvernatorului transnistriei, nu v-au lasat rusii?

 

Sovietski gargara si oficialii romani pun botul!Poate peste 200000!

Cel putin ,ca astia mint cum respira!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor