Femeile curajoase din Romania au fost premiate de Ambasada SUA

Marti, 08 Mai 2018, ora 17:35
4588 citiri
Femeile curajoase din Romania au fost premiate de Ambasada SUA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm, a distins, marti, femeile curajoase din tara noastra, cu prestigiosul premiu "Femei Curajoase din intreaga lume".

Acesta a fost infiintat pentru a onora "femeile care demonstreaza curaj exceptional si spirit de conducere in sustinerea drepturilor omului, egalitatii femeilor si progresului social, asumandu-si adesea mari riscuri personale", potrivit unui comunicat de presa remis Ziare.com.

Anul acesta au fost distinse cu acest premiu cinci romance. Principala castigatoare este Elena Alexandra Calistru, care alaturi de sora ei si un prieten, a infiintat ONG-ul Funky Citizens, in 2012.

"Curajul s-ar putea defini ca depasirea intimidarilor sau a unui sentiment des intalnit de descurajare si continuarea indeplinirii datoriei. A avea un curaj extraordinar inseamna a inflori in fata intimidarii si a lipsei de speranta, a-ti pastra optimismul si creativitatea si a le transmite celorlalti. Este exact ceea ce face Elena Calistru in fiecare zi", a spus amabsadorul Klemm in cadrul ceremoniei de premiere.

Potrivit acestuia, organizatia aduce o abordare inovatoare si eficienta a cresterii implicarii civice in Romania, dar si a cresterii numarului de participanti la alegeri.

"Funky Citizens foloseste tehnologia online pentru a interactiona cu si a implica cetatenii in viata publica. Pentru a face informatiile complicate, precum legislatia, mai accesibile si mai usor de inteles, Funky Citizens le ofera utilizatorilor instrumente pentru a analiza informatiile si a interactiona cu altii. Instrumentele oferite de ei se vor a fi educationale si utilizabile pentru a actiona, incurajandu-i in special pe tinerii cetateni sa se implice in initiativele de responsabilizare guvernamentala. Reunind si educand tinerii printr-o serie de platforme digitale, Funky Citizens promoveaza reforma sectorului public si construieste o democratie mai participativa, responsabila si transparenta in Romania", a completat Hans Klemm.

El a continuat sa evoce "realizarile extraordinare ale acestui tanar ONG":

  • Pagina lor de verificare a declaratiilor publice ale politicienilor este foarte respectata;
  • Ei s-au transformat in cei mai buni experti in bugete publice si reguli de achizitii publice, un domeniu tehnic, neclar, predispus la coruptie, in care putini oameni doresc sa intre;
  • De la infiintare pana acum, Funky Citizens a sustinut ateliere civice in persoana cu peste 2.000 de tineri, pe care i-a invatat sa identifice problemele pe care le pot aborda, cum sa creeze strategii, sa gaseasca aliati, sa analizeze bugete, sa identifice punctele sensibile si sa inteleaga cum functioneaza politica si guvernul;
  • Poate cel mai impresionat lucru este ca Elena a mentinut ONG-ul Funky Citizens flexibil si inovator, oferind rapid informatii si solutii in momente cheie.

Un alt premiu a fost acordat Ioanei Albani, procuror sef adjunct al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

"Pe parcursul carierei sale de peste 20 de ani ca procuror si instructor specializat in proceduri de anchetare a infractiunilor cibernetice, doamna procuror sef Albani a avut contributii semnificative intr-un domeniu extrem de tehnic ce necesita un inalt nivel de sofisticare si experienta. Eforturile sale neobosite au dus nu doar la infiintarea primei echipe specializate de procurori din Romania si la adoptarea cadrului legal national impotriva fraudelor informatice, ci si la promovarea tarii sale ca lider regional si propagator de bune practici in operatiunile de anchetare a infractiunilor informatice din intreaga lume", a spus Hans Klemm.

Urmatorul premiu a fost acordat Danielei Staicu si Alinei Tiplea, co-fondatoarele MerciCharity, un ONG care ofera ingrijire stomatologica de baza copiilor saraci.

Merci Charity este o asociatie de stomatologi voluntari care calatoresc prin zonele rurale cu un cabinet stomatologic mobil ce ofera controale stomatologice gratuite, detartraje si alte servicii.

"Prin aceasta activitate, ele au ajutat la schimbarea vietilor si viitorului a mii de copii, scutindu-i de durere, rusine sau stigmatizare", a declarat ambasadorul SUA in Romania.

Ultimul, dar nu cel din urma premiu a fost acordat jurnalistei Paula Felicia Rusu care, in calitate de supravietuitoare a tuberculozei cu un singur plaman functional, "si-a dedicat viata activismului si informarii publice cu privire la modul in care sistemul medical romanesc trebuie sa abordeze mai bine problema tuberculozei (TBC) ".

"In situatia in care majoritatea medicamentelor pentru tuberculoza rezistenta la tratament nu sunt disponibile in prezent pentru pacientii din Romania, Paula a luat o decizie curajoasa: a renuntat la cariera de jurnalist pentru a se dedica in intregime acestei cauze. Paula face in prezent eforturi pentru a obtine adoptarea de catre Parlament a unei legi a tuberculozei care ar rezolva anumite probleme legate de saracia care afecteaza persoanele infectate cu TBC si contribuie la raspandirea bolii. Paula a devenit o curajoasa ambasadoare a multor romani care lupta cu aceasta devastatoare boala si care nu pot pleda public pentru ei insisi", a afirmat Klemm.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#femei curajoase Romania 2018, #premii femei curajoase 2018 , #ambasador