Gafa grosolana la Paris, inainte de vizita lui Iohannis: Invitati catalogati drept "scarbosi" sau "indezirabili"

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 16:57
19201 citiri
Gafa grosolana la Paris, inainte de vizita lui Iohannis: Invitati catalogati drept "scarbosi" sau "indezirabili"
Foto: France Musique

Vizita pe care presedintele Klaus Iohannis o va efectua la Paris pe 10 februarie a fost precedata de o gafa de proportii comisa de directoarea Institutului Cultural Roman din capitala Frantei, Yvette Fulicea (foto), gafa sanctionata de Ministerul de Externe.

Astfel, Fulicea a redirectionat gresit un e-mail prin care o serie de personalitati din diaspora erau invitate la receptia organizata cu prilejul vizitei presedintelui, e-mail insotit de comentarii ireverentioase la adresa acestora.

Situatia scandaloasa a fost dezvaluita public de Radu Portocala, scriitor si jurnalist, fost director al Institutului Cultural Roman din capitala Frantei, care i-a adresat urmatoarea scrisoare ambasadorului roman Bogdan Mazuru, publicata de cotidianul.ro:

"Domnule Ambasador,

Am primit invitatia pe care ati trimis-o pe 27 ianuarie prin e-mail, invitatie 'strict personala, valabila pentru o singura persoana', desi, in cele mai multe cazuri, ea era adresata unor persoane casatorite.

Azi, am primit de la dna Fulicea un e-mail ciudat - in realitate, un mesaj emis de dna Brasat si redirectionat de ICR. Las de-o parte faptul ca directoarea Institutului Cultural pune virgule peste tot unde ar fi trebuit sa fie puncte - detaliu fara nici un interes intr-un context in care limba romana este mutilata aproape de toti cei care o folosesc.

Ce m-a interesat este fisierul Excel pe care dna Fulicea a uitat sa-l stearga (caci imi inchipui ca nu era destinat difuzarii). Gasesc in el mentiunea, repetata de mai multe ori, 'vrea cu sotia', care da impresia ca a fost scrisa avand in minte cuvantul 'miloge'. Banuiesc ca asta e pricina modificarii care apare in versiunea a doua a invitatiei: 'strict personala, valabila pentru o singura persoana/2 persoane (dupa caz) '. Fireste, nu-mi ingadui sa va dau lectii, dar si adaugirea de ultim moment, si formula sunt foarte putin diplomatice...

Gasesc, de asemeni, o buna parte din bucataria interna a Ambasadei: cine invita pe cine. Eu, de pilda, sunt invitat de X, adica de nimeni, ci doar asa, in virtutea inertiei.

In sfarsit, consider ca este o gafa monumentala faptul ca in acest fisier o serie de persoane primesc calificativul 'indezirabil', iar un domn pe care nu-l cunosc apare definit drept 'scarbos'! Indiferent de opiniile acestor persoane, cred ca Ambasada, care a raspandit aceasta lista, le datoreaza scuze.

In ce ma priveste, veti intelege, sunt sigur, ca faptul de a frecvanta o institutie care functioneaza astfel si care lipeste etichete ca in anii '50 s-ar afla in totala contradictie cu convingerile mele.

Cu mare si trista nedumerire,

Radu Portocala"

Radu Portocala a confirmat pentru Ziare.com autenticitatea e-mailului. "O afacere lamentabila!", a comentat acesta.

La scurt timp de la declansarea scandalului in mass-media, Ministerul de Externe a anuntat ca a sanctionat persoana responsabila de aceasta situatie.

"Referitor la situatia creata la Paris prin transmiterea unor invitatii insotite, in mod eronat si regretabil, de un fisier de uz intern al ambasadei Romaniei la Paris, MAE precizeaza ca fata de persoana responsabila de comiterea faptei respective a fost deja aplicata masura sanctiunii cu avertisment. De asemenea, a fost dispusa convocarea in Centrala pentru a da explicatii in fata Corpului de Control si Evaluare Diplomatica din cadrul MAE.

Totodata, MAE precizeaza ca adnotarile pe marginea documentului de uz intern nu reflecta opinia sau aprecierile ambasadei Romaniei la Paris, ci au caracter strict personal, motiv pentru care persoana responsabila a si fost sanctionata", se arata in comunicatul remis presei de MAE.

C.B.

Eveniment Quarterly Report

Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
Eugen Tomac susține că România nu va intra în Schengen nici în 2024: ”Nu există aproape nicio șansă”
România a ratat din nou intrarea în Schengen, iar anul viitor nu există aproape nicio şansă, deoarece prioritatea pentru statele membre sunt alegerile europarlamentare şi apoi alegerea unei...
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Primarul Sectorului 2 refuză pensia specială pentru edili și cere guvernului "să oprească această nedreptate"
Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, solicită, luni 4 decembrie, coaliției de guvernare să oprească intrarea în vigoare a legii care acordă pensii speciale edililor, viceprimarilor şi...
#mail Paris Radu Portocala Iohannis, #mail ICR Paris Portocala Iohannis , #ambasador