Gafa grosolana la Paris: Senatul propune rechemarea sefului ICR si a ambasadorului

Marti, 10 Februarie 2015, ora 13:58
7889 citiri
Gafa grosolana la Paris: Senatul propune rechemarea sefului ICR si a ambasadorului
Foto: site oficial NATO

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat, Petru Filip, a declarat, marti, dupa audierea secretarului de stat Radu Podgorean, ca a propus rechemarea directorului ICR Paris si a functionarei implicate in scandalul invitatiilor, precum si rechemarea de la post a ambasadorului Bogdan Mazuru (foto).

"Comisia de politica externa a Senatului s-a sesizat legat de incidentul produs la Paris privind invitatii care vor participa astazi la intalnirea cu presedintele Iohannis si am avut o discutie cu domnul secretar de stat Radu Podgorean, domnul ministru Aurescu nefiind in tara, privind acest incident absolut regretabil pe care Comisia de politica externa il regreta in mod unanim", a declarat presedintele Comisiei, Petru Filip.

Gafa Ambasadei de la Paris: Ministrul de Externe, chemat la audieri in Parlament

El a precizat ca, dupa discutia cu secretarul de stat din MAE, Comisia de politica externa a hotarat sa propuna rechemearea de la post a celor doua doamne implicate in scandalul invitatiilor, Yvette Fulicea, directoarea ICR de la Paris, si a unei functionare "implicata in mod direct in emiterea acelui document catre cei care urmau sa fie invitati".

Totodata, Filip a cerut ca Ambasada Romaniei la Paris "sa trimita in mod oficial scrisori de scuze publice celor care au primit acel mail nefericit pe care sigur il regretam".

Presedintele Comisiei de politica externa din Senat a precizat ca s-a propus si rechemarea ambasadorului Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru.

Intrebat daca in cazul celor doua doamne este vorba de o rechemare temporara, Filip a precizat: "Noi am propus rechemarea permanenta, deci o decizie pe care MAE va trebui sa si-o analizeze, respectiv ICR, pentru ca doamna directoare Fulicea a fost numita in postul de director printr-o decizie a comisiilor reunite de politica externa si cultura ale Senatului in urma cu cateva luni de zile".

Intrebat care a fost pozitia MAE, Petru Filip a spus ca reprezentantul ministerului "nu a facut decat sa-si noteze aceste propuneri pentru ca pana la urma si MAE este sub control parlamentar".

In legatura cu rechemarea ambasadorului Bogdan Mazuru, presedintele Comisiei de politica externa a precizat ca este vorba de "chestiuni procedurale", intrucat cel care poate sa cheme de la post un ambasador este presedintele, "dar sigur MAE va avea un rol activ in ceea ce se va intampla mai departe".

Intrebat de ce s-a propus rechemarea ambasadorului, Petru Filip a precizat: "Pentru ca raspunderea la un astfel de nivel de protocol este a sefului institutiei respective".

Gafa grosolana la Paris, inainte de vizita lui Iohannis: Seful ICR, sanctionat cu avertisment

Scriitorul Radu Portocala, unul dintre invitatii la intalnirea comunitatii romanesti cu presedintele Klaus Iohannis, care va avea loc marti, la Paris, a primit, recent, o invitatie de la ICR Paris care avea atasat si un document de uz intern ce continea aprecieri precum "indezirabil" sau "scarbos" la adresa unor persoane.

Institutul Cultural Roman (ICR) a precizat, sambata, ca ceea ce s-a intamplat la Paris nu intra sub incidenta subordonarii fata de ICR, Ministerul Afacerilor Externe fiind responsabil pe linie administrativa.

MAE a precizat, luni, ca, la nivel intern, a fost demarat imediat un proces de investigare a incidentului de catre Corpul de Control si Evaluare Diplomatica. "Urmare declansarii acestei proceduri, s-a dispus cu caracter urgent chemarea in Centrala a diplomatului de la Ambasada Romaniei la Paris pentru continuarea cercetarilor la nivel CCED", se arata intr-un comunicat.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a dispus, ca prima masura sanctionatorie, aplicabila imediat, emiterea unui avertisment la adresa diplomatului din cadrul Ambasadei Romaniei la Paris care a redactat fisierul.

Invitatii Ziare.com Radu Portocala: Minuscula suparare a MAE

Sanctionata cu avertisment a fost si Yvette Fulicea, directorul ICR Paris.

In cazul directorului ICR Paris analiza Corpului de Control si Evaluare Diplomatica este in curs, urmand a avea loc inclusiv audierea sa. "Ulterior, CCED va concluziona asupra oportunitatii aplicarii de masuri suplimentare, in mod similar cu cele amintite mai sus in legatura cu diplomatul de la Ambasada Romaniei la Paris", a informat MAE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#ambasador Mazuru rechemat, #gafa mail ICR Paris, #Radu Portocala mail ICR Paris , #ambasador