Gitenstein: Romania sa dezvolte piata de capital, nu sa creasca impozitele (Video)

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 18:24
2004 citiri
Gitenstein: Romania sa dezvolte piata de capital, nu sa creasca impozitele (Video)

Fostul ambasador SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, prezent la cea de-a doua editie a Bucharest Forum, a declarat, vineri, ca Romania trebuie sa faca eforturi in directia dezvoltarii pietei de capital, aceasta fiind solutia redresarii, iar nu cresterea impozitelor.

Fostul diplomat si-a amintit de cei "peste trei ani minunati" petrecuti in Romania si a marturisit ca este optimist in legatura cu viitorul acestei tari, desi simte aceeasi frustrare ca atunci cand era la Bucuresti in calitate oficiala, scrie Mediafax.

"Uneori am avut senzatia ca Romania este cel mai mare dusman al ei, atunci cand vine vorba de mentalitate si de capacitatea de a atrage investitori straini. E o problema despre care voi continua sa vorbesc", a declarat Mark Gitenstein.

"Romania este binecuvantata cu cele mai bune resurse energetice din regiune si totusi toti expertii spun ca Romania are nevoie de 10 miliarde de dolari investitii pentru a putea moderniza si dezvolta aceste active energetice", a continaut Gitenstein, adaugand ca Romania ar putea deveni, din nou, "un hub energetic al Europei, asa cum a fost in anii '30-'40".

"Poate nu stiti, dar Romania a fost, dupa SUA, unul dintre cei mai inovativi producatori de energie. A avut a doua rafinarie din lume si expertii in domeniu mi-au spus ca, daca va veti duce acum in California, veti gasi inca tehnologie romaneasca in anumite zone petroliere. Lucru valabil si in alte parti ale lumii", a subliniat fostul ambasador.

Gitenstein a facut referire problemele din domeniul bancar si incapacitatea de a absorbi fondurile europene in valoare de 20 de miliarde de euro. "Prin urmare, alternativa (redresarii) nu va veni din cresterea impozitelor, ci din dezvoltarea pietelor de capital", a conchis Mark Gitenstein.

In opinia sa, Romania trebuie sa reformeze trei piloni. "In primul rand, privatizarea intreprinderilor de stat trebuie facua intr-un ritm mai rapid si dupa modelul polonez", a spus Gitenstein.

Cel de-al doilea pilon este reprezentat de o "foarte buna guvernanta corporatista". Cel de-al treilea pilon vizeaza dezvoltarea pietelor de capital.

Citeste si:
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Sursa: Ziare.com