Ziare.com

Gitenstein: Romanii au nevoie de partide care sa nu depinda de oligarhi

Joi, 07 Octombrie 2010, ora 19:29

   

Gitenstein: Romanii au nevoie de partide care sa nu depinda de oligarhi
Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein, spune ca romanii au nevoie de o presa independenta de interesele economice care o folosesc pentru a manipula discursul public, dar si de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari.

In opinia ambasadorului, exista cel putin cinci elemente pe care tinerii romani trebuie sa le protejeze "mai presus de orice altceva".

Printre acestea, Gitenstein a enumerat "o presa independenta", explicand ca trebuie sa fie "independenta nu doar de stat, ci si de interesele economice care folosesc presa pentru a manipula discursul public".

Ambasadorul considera, de asemenea, ca Romania are nevoie "de partide politice puternice, independente de oligarhii financiari si dedicate asigurarii bunastarii romanilor obisnuiti".

Reprezentantul diplomatic al SUA a mentionat si necesitatea unui "sistem judiciar fidel statului de drept, un sistem care sa protejeze orice persoana de incercarile statului de a elimina diferentele de opinie".

Gitenstein a vorbit si despre "o piata libera, protejata de concentrare economica pronuntata, prin existenta unor legi antitrust si a unor reglementari rationale" si a mentionat ca institutiile trebuie sa fie puternice si sa tina seama de dezbaterile publice.

Ambasadorul Mark Gitenstein a tinut un discurs la Constanta, pe tema "Diferenta de opinie si schimbarea nonviolenta", cu ocazia celei de-a zecea editii a conferintei bienale a Asociatiei de Studii Americane din Romania.

Ambasadorul a pledat pentru reforma politica si consolidare a institutiilor statului, spunand ca si in America, in anii 1880, economia, partidele politice si presa din SUA erau controlate inca de interese economice puternice.

"Aceste lucruri va suna cunoscute?", si-a intrebat ambasadorul auditoriul. Diferenta de opinie nu a avut un rol semnificativ in SUA in acei ani, cand acele interese economice controlau presa si partidele politice, iar, prin intermediul acestora, si sistemul judiciar, a explicat Gitenstein. El a subliniat insa ca "situatia a inceput sa se schimbe odata cu miscarea de reformare politica".

Sursa: rNews

Articol citit de 1207 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sigur l-a mituit Basescu

E clr ca Basescu i-a dat vre-un contract astuia sa vb asa....Basescu e zmeu! Manipuleanu America in interesul lui:))))

 

Politicienii romani mai au multe de invatat de la americani.

Daca vrei sa ai liniste ca sa manevrezi economia cum vrei tu, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa multumesti boborul.Dar mai trebuie sa curga multa apa pe garla pina vor intelege politichisturile.
Domnul ambasador ar trebui sa mearga sa explice in particular cum sta manevra.
Zice el ca"in anii 1880, economia, partidele politice si presa din SUA erau controlate inca de interese economice puternice"dar nu mai zice ca si azi e tot asa in USA,cu singura diferenta ca in rastimp politicienii americani au mai bagat si ceva la cap(ceea ce am spus mai sus)

 

"si in America, in anii 1880, economia, partidele politice si presa din SUA erau controlate inca de interese economice puternice. "

Deci peste 130 de ani Romania va fi o tara democrata cum este USA azi, cu numai doua partide politice puternice, fara comunisti si securisti:-))

 

In care tara a trait dumnealui pana acum ?

omnule ambasadoe dati-mi numai un NUME DE PARTID CARE NU DEPINDE DE OLIGARHI IN TRARA DVS. dATI=MI UN NUME DE POST DE RADIO SAU tV,INDEPENDENT,in afara celor care e ocups de moda,viata animalelor sau tabloide.Sunt in merica de 35 de ani,dar asa ceva nu mai exista dela"cine nu este cu noi........"

 

au inceput toti sa ne dea sfaturi

Ca de!am ajuns niste analfabeti de cand in fruntea ministerelor ultimilor 8 ani sunt NUMAI analfabeti!Inclusiv seful statului,coleg de betie cu europarlamentarul Becali si tatal europarlamentarei care abia citeste un text,acolo unde a trimis-o tac'su.

 

si unde in lume a vazut domnia sa presa independenta de interese economice ?

vine cu infantilisme din acestea crezand ca romanii n-au idee despre ce vorbeste, cred ca cei dinafara ne cred redusi mintali.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor