Lazar Comanescu, propus ambasador in Germania

Joi, 26 Februarie 2009, ora 15:31
2012 citiri
Lazar Comanescu, propus ambasador in Germania

Fostul ministru de externe Lazar Comanescu a fost propus ca ambasador in Germania iar actualul secretar general al MAE Victor Micula a fost propus ca ambasador in Danemarca.

Lazar Comanescu si Victor Micula vor fi audiati martea viitoare de comisiile reunite de politica externa ale Parlamentului. Alaturi de ei vor fi audiati si Raduta Matache, fost secretar de stat pentru afaceri europene, propusa ca ambasador in Suedia, si Anton Pacuretu, propus ca ambasador in Bulgaria.

In ceea ce il priveste pe fostul ministru de externe Lazar Comanescu au fost vehiculate informatii potrivit carora acesta s-ar pregati pentru un post de comisar european in cadrul viitorului executiv european, care va fi desemnat la toamna.

Totusi, de fiecare data cand a fost intrebat daca si-ar dori un astfel de post, Comanescu a oferit raspunsuri diplomatice si evazive, spunand ca nu vrea sa se pronunte inainte ca noua configuratie a comisiei sa fie stabilita.

Comanescu a spus insa ca, dupa reatribuirea portofoliilor din Comisia Europeana in 2009, pentru Romania el ar vedea un post de comisar pentru agricultura, energie sau infrastructura.

"Sunt printre cei care, avand in vedere specificitatea tarii, se declara in favoarea oferirii Romaniei a portofoliului agriculturii si dezvoltarii rurale, al energiei sau al infrastructurii", a spus anul trecut Comanescu.

Este posibil ca fostul ministru sa fie trimis la postul de la Berlin numai pe perioada pana la stabilirea portofoliilor din CE. Postul de ambasador de la Berlin a fost eliberat de Bogdan Mazuru, care a fost propus de noul sef al diplomatiei, Cristian Diaconescu, ca secretar de stat pentru afaceri europene, in ianuarie 2009.

Odata cu plecarea lui Victor Micula la postul din Danemarca s-ar elibera un post-cheie din MAE, cel de secretar general, pentru care Diaconescu trebuie sa gaseasca inlocuitor.

Victor Micula a fost foarte apreciat in pozitia de secretar de stat pentru organizarea summitului NATO de la Bucuresti, reusind sa gestioneze cu succes cea mai mare reuniune la nivel inalt din istoria NATO, la care au participat 2.400 de jurnalisti si 3.000 de oficiali, dintre care 24 de sefi de stat si 26 de sefi de guvern.

In toamna anului trecut Cotidianul a scris ca pentru Micula s-ar pregati postul de ambasador la Viena, in locul lui Andrei Corbea Hoisie, care s-a retras in urma acuzatiilor ca a fost colaborator al Securitatii.

Tot Cotidianul scria in septembrie 2008 ca Radutei Matache i-ar fi destinat un post de ambasador in China. Raduta Matache a fost numarul doi in ierarhia MAE in timpul ministrului Comanescu. Ea revenise in Centrala MAE dupa ce timp de mai bine de un an si jumatate a condus misiunea diplomatica a Romaniei la Londra din pozitia de insarcinat cu afaceri.

Postul de ambasador a ramas vacant incepand din 2006 si pana la inceputul anului 2008 din cauza neintelegerilor dintre presedinte si premier cu privire la persoanele care sa fie numite in capitale-cheie in ceea ce presa a numit "criza ambasadorilor".

Citeste si:
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Dacian Cioloș critică cooptarea lui Marian Neacșu la secretariatul general al Guvernului: „Liniștea peneliștilor se plătește cu funcții pentru penali”
Președintele USR Dacian Cioloș a transmis vineri, 3 decembrie, un mesaj în care critică numirea lui Marian Neacșu, condamnat în trecut la șase luni de închisoare, în postul de secretar...
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...