Lectie de istorie pentru britanici: Romania mentine securitatea in regiune

Luni, 27 Octombrie 2014, ora 22:02
8617 citiri
Lectie de istorie pentru britanici: Romania mentine securitatea in regiune
Foto: Fortele Terestre Romane

Ambasadorul Romaniei la Londra, Ion Jinga, a publicat in presa din Marea Britanie un articol dedicat Zilei Armatei Romane, 25 octombrie, in care reaminteste eforturile militarilor romani pentru obtinerea integritatii teritoriale, dar si situatiile dificile prin care tara noastra a trecut de-a lungul anilor.

In urma cu 70 de ani, pe 25 octombrie 1944, armata romana a eliberat orasul Carei din nord-vestul tarii. Acest moment a reprezentat eliberarea completa nord-vestului Transilvaniei de sub guvernare straina, in urma scandalosului dictat de la Viena din 1940, arbitrat de catre Germania Nazista si Italia Fascista, prin care Romania a fost nevoita sa cedeze Ungariei o parte dintre teritoriile sale, sustine ambasadorul Jinga, in publicatia britanica The Huffington Post.

In toamna anului 1940, Romania a fost complet izolata in plan international. Principalii sai aliati din perioada interbelica au fost Franta si Regatul Unit, dar in iunie 1940, Franta a capitulat, iar Marea Britanie se afla sub asediu.

Pe 26 si 27 iunie, guvernul roman a fost fortat sa accepte ultimatumurile sovietice, permitand Moscovei sa preia controlul asupra Basarabiei si Bucovinei de Nord.

In Budapesta, regentul Miklos Horthy, care stabilise relatii stranse cu Benito Mussolini si Adolf Hitler, le-a cerut apropiatilor sai sa faca presiuni asupra Romaniei pentru a renunta la Transilvania. Alianta cu Germania nazista facuse deja posibil ca Ungaria sa obtina sudului Cehoslovaciei in 1938 si a Transcarpatiei in 1939, noteaza ambasadorul.

Ministrul de externe al Germaniei, Joachim von Ribbentrop si ministrul italian Galeazzo Ciano s-au intalnit pe 30 august 1940 la Palatul Belvedere din Viena si au creat o harta detaliind cum ar trebui impartita regiunea. Astfel, nord-vestul Transilvaniei a fost oferit Ungariei.

Cu scopul de a recastiga Basarabia si Bucovina de Nord, pe 22 iunie 1941, Romania a intrat in razboi impotriva Uniunii Sovietice. Pe 23 august 1944, Regele Mihai a condus o lovitura de stat care s-a bucurat de succes, indepartand guvernul condus de maresalul Ion Antonescu. Potrivit istoricilor occidentali, lovitura de stat a scurtat durata celui de-Al Doilea Razboi Mondial cu sase luni, salvand sute de mii de vieti.

Armata a aparat Romania impotriva atacurilor germane, apoi Regele a decis sa acorde sprijin aliatilor sai, armata romana punand capat razboiului, luptand puternic pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei, Austriei si Cehoslovaciei, din august 1944 si pana la finalul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Din cei 583.500 de soldati romani care au luptat impotriva Axei, in 1944-1945, 167.000 au fost ucisi, raniti sau dati disparuti.

Astfel, 25 octombrie a devenit Ziua Armatei, dar aceasta data reprezinta si ziua de nastere a Regelui Mihai. "Majestatea Sa a implinit 93 de ani si continua sa fie un simbol al onoarei, demnitatii si dragostei pentru tara", sustine Ambasadorul Romaniei la Londra.

Astazi, Romania mentine securitatea in regiune, iar armata sa opereaza in conformitate cu cele mai inalte standarde NATO, protejand comunitatea noastra democratica europeana, a mai subliniat ambasadorul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ziua Armatei Romane, #octombrie Ziua Armatei, #ambasador roman Marea Britanie Ziua Armatei , #ambasador