Mandru ca sunt roman: Ambasadorul Italiei: E important ca puneti accent pe radacinile romane

Autor: Ana Ilie
Marti, 30 Octombrie 2012, ora 09:32
4352 citiri
Mandru ca sunt roman: Ambasadorul Italiei: E important ca puneti accent pe radacinile romane

Ambasadorul Italiei la Bucuresti, Mario Cospito, si-a construit legaturi puternice cu Romania in ultimii patru ani si se mandreste ca a vazut aproape toata tara. Regreta ca nu a vazut manastirile in Bucovina si revine cu placere in Delta, insa nu-i plac drumurile romanesti, care ii limiteaza posibilitatea de a vizita pe indelete tara.

Diplomatul marturiseste ca la plecarea din Romania va lua cu el amintirea unei comunitati italiene vibrante, bine integrata in viata sociala si economica a Romaniei.

Domnule Ambasador, ce va place si ce nu in Romania?

Ma aflu aici de mai bine de patru ani. Cred ca va pot spune cate ceva despre Romania. Ce-mi place: imi place foarte mult ca aveti radacini latine, ca puneti accent pe faptul ca va place ca aveti origini romane, e foarte important pentru mine si pentru alti italieni. Imi plac si unele dintre traditiile voastre, care sunt similare cu unele de-ale noastre, in sudul Italiei, care-mi amintesc de copilarie.

Bineinteles, imi plac multe locuri din tara voastra.

Calatoresc mult in Romania, multe aspecte ale teritoriului vostru sunt frumoase. Romania e o tara mare, dar nu este suprapopulata, deci poti sa calatoresti zeci de kilometri si sa nu vezi pe nimeni. Este interesant, intr-o Europa suprapopulata.

Ce altceva? As putea spune ca imi place mancarea voastra, insa, ca italian, nu ar fi adevarat. Glumesc.

Dincolo de orice gluma, tara voastra am descoperit-o sa fie diferita. Cand am ajuns aici stiam Romania pentru ca fusesem aici pentru foarte scurte perioade de timp in care nu am putut intelege tara voastra. Insa dupa atata timp pot spune ca atunci cand voi pleca imi voi aminti multe lucruri.

Ce nu-mi place? Nu stiu...nu-mi plac unele trasaturi de caracter care sunt similare alor noastre. Suntem latini cu totii, a propos. Si cateodata nu-mi place birocratia excesiva. Dar nu e ca si cum noi n-am avea aceleasi probleme in Italia. Diferenta este ca Italia este acum o tara bogata, o tara dezvoltata, si din punct de vedere social, cultural si asa mai departe. Voi munciti sa ajungeti acolo. Asa ca orice obstacol inutil in calea imbunatatirii economiei, societatii si bunastarii tarii nu este bine.

Nu-mi pac drumurile voastre. De ce? Pentru ca nu sunt facute de italieni! Glumesc. Nu-mi place ca nu aveti infrastructura moderna, pentru ca este greu sa mergi cu masina si e pacat pentru ca aveti o tara frumoasa dar de multe ori trebuie sa iei avionul. Si e pacat ca nu te poti bucura de peisaj.

Este real, trebuie sa va imbunatatiti infrastructura, in primul rand pentru poporul vostru, si apoi pentru straini precum precum diplomati si oameni de afaceri, sa aiba sansa de a calatori intr-o maniera utila si eficienta, pentru ca daca trebuie sa ajung la Timisoara, la 500 de kilometri, dureaza zece ore. Este incredibil. In Italia, distanta Roma-Milano se parcurge in mai putin de doua ore cu masina si mai putin de trei cu trenul.

Ce locuri si traditii va plac in Romania?

Imi place Delta Dunarii, dar din nefericire nu am ajuns acolo decat de doua ori. Am fost de multe ori in vechile orase istorice, sunt foarte frumoase, Sibiu, Brasov, Cluj, si imi plac muntii vostri, pentru ca imi amintesc de regiunea mea din Italia, unde avem acest munte frumos.

Din pacate, este vina mea, nu am fost in Bucovina, sa vad bisericile pictate. Am vazut cateva la Piatra Neamt, Roman, Bacau, dar n-am ajuns la adevarata regiune a bisericilor. Sper sa ajung acolo inainte sa plec din Romania.

In ultimul rand, imi place Bucurestiul. Pentru ca este un oras mare, urias, cu o viata culturala foarte interesanta. Si s-a imbunatatit mult. Cand am venit, in 2008, era un oras diferit, si azi, dupa patru ani, pot aprecia ce s-a schimbat, ce s-a imbunatatit, ce s-a mai intamplat, in centru, pe Lipscani. Deci si Bucurestiul este un oras frumos in care sa traiesti.

Este importanta traditia voastra de Paste. La crestin ortodocsi, ca de altfel la toti crestinii, cea mai importanta activitate religioasa este Craciunul. Si am descoperit ca pentru voi este Pastele. De fapt, si pentru noi ar trebui sa fie Pastele, insa trebuie sa va spun ca, din cauza consumismului, Craciunul este cea mai importanta manifestare religioasa si sarbatoare din Italia. Si am remarcat ca pentru voi Pastele este la fel de importanat, pentru ca stati acasa cu familiile si asa mai departe. Asta este ceva ce imi voi aminti.

Care ati spune ca e cea mai frumoasa amintire din Romania?

Sunt multe. Poate prima impresie despre Romania. Am sosit in august 2008, imi amintesc foarte bine care au fost primele impresii despre tara voastra pentru ca in primele cateva luni am vizitat-o aproape in intregime. Aceea a fost o perioada foarte interesanta.

Majoritatea amintirilor mele implica comunitatea mea de aici. Italia este cunoscuta in Romania si pentru prezenta economica. Avem peste 32.000 de firme mici si mijlocii, peste tot in Romania. Imi voi aminti mereu firmele italiene pe care le-am vizitat , sute de firme, si imi voi aminti mereu pasiunea concetatenilor mei, chiar si in parti foarte izolate din Romania. Satu Mare, Baia Mare, nu sunt orase foarte importante, sunt izolate. Acolo am gasit 9 fabrici italiene, sunt foarte importante deoarece angajeaza 10.000 de persoane.

Ce altceva? Vreau sa spun despre comunitatea italiana este importanat nu numai din punctul de vedere al impactului economic, ci si al implicarii sociale. Avem sute de ONG-uri italiene, asociatii catolice, care lucreaza in tacere, dar in mod util. lucreaza pentru binele celor mai slabi, al copiilor,al persoanelor cu dizabilitati, al batranilor. Imi voi aminti multe din aceste initiative din Bucuresti dar si alte parti ale Romaniei.

Si nu am plecat inca din tara. In urmatoarele luni voi construi alte amintiri frumoase.

Va invitam sa va alaturati demersului nostru, contribuind cu materiale-documentar, cu interviuri si reportaje sau chiar cu propriile marturii.

Cunoasteti un roman care traieste in tara sau in strainatate cu care ne putem mandri? Spuneti-ne povestea lui si o vom publica.

Va fascineaza un personaj sau o intamplare care au marcat istoria Romaniei? Trimiteti-ne un documentar pe aceasta tema pe care il vom publica.

Ne puteti scrie pe adresa: mandrucasuntroman@ziare.com

Multumim si va asteptam alaturi de noi!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
#ambasador Italia Romania, #ambasador Italia romani, #mandru ca sunt roman, #romanians are smart , #ambasador
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Daca Italia ar fi fost invadata de rusi in 1944
Poza bogdan4153
bogdan4153
rank 2