Mesajul reprezentantului SUA la Bucuresti pentru mediul de afaceri

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 16:32
2152 citiri
Mesajul reprezentantului SUA la Bucuresti pentru mediul de afaceri

Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, le-a transmis investitorilor ca Romania este o tara a oportunitatilor, insa, pentru a profita de aceste oportunitati, trebuie sa continue sa progreseze in domenii cheie.

Aflat la Zilele Investitorilor, Dean Thompson a vorbit despre schimbarile inregistrate din 2013 pana in prezent in ceea ce priveste imbunatatirea mediului de afaceri, de la o mai buna reglementare a pietei de capital pana la progresele inregistrate in eforturile de asigurare a securitatii energetice, se arata intr-un comunicat remis redactiei Ziare.com.

Thompson a continuat aratand ca Romania a inregistrat progrese in restructurarea companiilor sale de stat si spera sa vada noi progrese in anul viitor, odata cu colaborarea Romaniei cu institutii internationale cheie.

"Succesul managementului profesionist la Transelectrica si actuala si promitatoarea reorganizare prin insolventa a Hidroelectrica, companie care, se asteapta sa anunte cel mai mare profit din istorie anul acesta, demonstreaza ca managerii profesionisti pot schimba lucrurile in bine. Companiile controlate de stat pot functiona profitabil, la egalitate cu companiile private, cu conditia ca managerii sa fie bine alesi, profesionisti si sa li se permita sa functioneze independent, fara amestecul guvernului sau al politicienilor", a aratat reprezentantul Americii la Bucuresti.

Thompson a aratat de ce investitiile sustenabile pe termen lung si reforma sunt esentiale pentru a continua progresul Romaniei. In conditiile in care populatia Romaniei imbatraneste, situatie ingrijoratoare "pentru ca forta de munca profesionista reprezinta unul dintre atuurile acestei tari", este imperativ ca Romania sa isi integreze eficient toti cetatenii in economia oficiala.

In opinia sa, Romania poate face fata acestor schimbari demografice prin investitii - "investitii in sistemul public de sanatate, astfel incat toti copiii sa fie pregatiti si capabili sa invete din ziua in care incep scoala; investitii in educatie, pentru a le oferi acestor copii abilitatile solicitate de piata muncii; investitii in infrastructura, astfel incat companiile care hotarasc sa-si stabileasca sediul de productie aici sa-si poata transporta produsele si sa creeze locuri de munca mai usor; nu in ultimul rand, investirea de timp, efort si angajament pentru a crea mediul de afaceri stabil, transparent si previzibil necesar pentru a stimula investitiile directe, atat cele straine, cat si cele interne, si investitia in justitie si statul de drept".

Dean Thompson a subliniat ca Guvernul Romaniei trebuie sa demonstreze ca in viziunea sa "incluziunea sociala si economica, ancorata in statul de drept si un proces decizional transparent, este fundamentul consolidarii democratiei si al asigurarii unei cresteri economice durabile".

Thompson mai atrage atentia ca "a face lucrul potrivit la momentul potrivit este cea mai mare provocare pentru orice natiune. Graba politica pe termen scurt nu trebuie sa submineze reformele pe termen lung".

"Un proces decizional economic si fiscal limitat are efect negativ asupra dezvoltarii economice pe termen lung si trimite semnale gresite actualilor si potentialilor investitori si parteneri. Statul de drept, stabilitatea mediului de afaceri si consultarile cu partile interesate sunt fundamentul pentru construirea unei economii romanesti dinamice si solide", a spus reprezentantul SUA, care s-a aratat increzator ca "Romania are taria necesara pentru a raspunde acestor provocari".

Dean Thompson a incheiat vorbind despre parteneriatul "puternic, profund si strategic" dintre Romania si SUA. "Incurajam Romania sa avanseze spre respectarea constanta a statului de drept si combaterea coruptiei. Vom continua sa sprijinim Romania in eforturile de a oferi transprenta, consultare, predictibilitate si o guvernare stabila, elementele cheie de care au nevoie pentru a se implica si prospera investitorii straini si romani, privati sau de stat", a spus acesta.

A.I.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Dean Thompson stat drept, #reprezentant SUA investitii Romania , #ambasador