Oficial SUA la Bucuresti: Romania e un exemplu in regiune in combaterea coruptiei. Trebuie sa ne asiguram ca nu vom permite institutiilor publice sa se retraga din acest progres

Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 20:16
3819 citiri
Oficial SUA la Bucuresti: Romania e un exemplu in regiune in combaterea coruptiei. Trebuie sa ne asiguram ca nu vom permite institutiilor publice sa se retraga din acest progres
Foto: Arhiva Facebook/Abigail Rupp

Romania este "un exemplu in regiune in ceea ce priveste combaterea coruptiei", a apreciat adjunctul sefului misiunii SUA la Bucuresti, Abigail Rupp.

Aceasta a adaugat ca unul dintre scopurile parteneriatului dintre tara noastra si Statele Unite ale Americii este sa se asigure ca nu va permite institutiilor publice "sa se retraga din acest progres".

Abigail Rupp a facut declaratia la masa rotunda intitulata "President Wilson's Fourteen Points Speech and the Rise of Nation-States in Central and Eastern Europe", prima dezbatere dedicata de Universitatea din Bucuresti Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Adjunctul sefului misiunii SUA la Bucuresti a evocat cei 20 de ani de parteneriat strategic Romania-SUA si a spus ca in 1997, cand acest proces a inceput, "a avut in principal o dimensiune de securitate".

"Romania este lider al aliantei noastre in Afganistan, una din primele tari care au oferit sprijin SUA dupa evenimentele din 11 septembrie si s-a aliat coalitiei din Afganistan. La un moment dat, Romania a avut acolo 2.000 de soldati. Azi, Romania are mai mult de 600 de soldati in Afganistan, ceea ce o face al patrulea cel mai important contributor NATO", a punctat oficialul american, in context. Ea a amintit ca in Afganistan peste 100 de soldati romani au fost raniti si 26 au murit.

Rupp a vorbit apoi despre cum s-a dezvoltat parteneriatul Romania - SUA.

"Putem sa vedem acest parteneriat dincolo de dimensiunea de securitate. Putem sa ne uitam la relatia Romania-SUA si la tranzitia Romaniei spre o piata libera in acesti peste 20 de ani si integrarea sa in economia mondiala", a mai spus adjunctul sefului misiunii SUA.

Sursa citata a amintit ca SUA sunt al saselea cel mai important investitor strain in Romania si ca tara noastra a facut progrese importante in lupta impotriva coruptiei.

"Mai sunt multe de facut si trebuie sa facem lucrurile acestea impreuna. Una dintre intrebarile pe care ambasadorul le primeste din partea oficialilor sau oamenilor de afaceri romani este 'Ce se poate face pentru incurajarea investitorilor americani in Romania?' Iar unul din lucrurile pe care le spune mereu este 'Continuati lupta anticoruptie'.

Cu siguranta, in ultimul an am vazut, din partea cetatenilor romani, un refuz crescand fata de coruptie si cerinte tot mai mari in ceea ce priveste integritatea autoritatilor publice. Astfel, noi, ca parteneri, si Romania ca tara trebuie sa ne asiguram ca nu vom permite institutiilor publice sa se retraga din acest progres", a punctat oficialul american.

La randul sau, consilierul prezidential Bogdan Aurescu a spus ca 2017 a fost "un an foarte bun" pentru parteneriatul strategic Romania-SUA. El a descris intalnirea de la Washington, intre Klaus Iohannis si Donald Trump, drept una "substantiala si foarte calduroasa".

Declaratiile vin dupa ce in aceasta vara si toamna Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si-a manifestat ingrijorarea cu privire la modificarea Legilor Justitiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Romania SUA Abigail Rupp declaratii, #Romania SUA coruptie lupta exemplu progres, #Romania anticoruptie exemplu regiune SUA , #ambasador