Radu Portocala, despre gafa Ambasadei de la Paris: Cade sub incidenta justitiei

Sambata, 07 Februarie 2015, ora 13:21
7625 citiri
Radu Portocala, despre gafa Ambasadei de la Paris: Cade sub incidenta justitiei

Scriitorul Radu Portocala este de parere ca gafa comisa de conducerea ICR Paris inainte de vizita presedintelui Iohannis cade sub incidenta justitiei, iar sanctionarea cu un simplu avertisment a persoanei responsabile este "ridicola".

Radu Portocala a facut pentru Ziare.com cateva comentarii legate de incidentul produs la Paris, unde ICR a redirectionat un e-mail al Ambasadei in care apareau comentarii ireverentioase la adresa unor invitati la receptia organizata cu ocazia vizitei presedintelui Klaus Iohannis.

Gafa grosolana la Paris, inainte de vizita lui Iohannis: Invitati catalogati drept "scarbosi" sau "indezirabili"

"Trebuie sa precizez ca fisierul in cauza nu este 'opera' ICR, ci a Ambasadei. Evident, nu stiu cine a facut penibilele mentiuni. In orice caz, e vorba despre un fisier care nu a fost actualizat de mult, pentru ca apar acolo si numele unor persoane care au murit acum mai multi ani.

E o nota proasta pentru serviciile Ambasadei, care ar trebui, in primul rand, sa-si tina listele la zi si, evident, in al doilea rand, sa nu insulte (chiar si 'pentru uz intern') pe romanii de aici. Fisierul in sine nu este o gafa. Notele au fost scrise cu buna-stiinta de catre un functionar al Ambasadei si reflecta o opinie despre care nu putem sti daca e impartasita si de unii dintre colegii sai", ne-a declarat jurnalistul, fost director al ICR Paris.

Radu Portocala a mai subliniat faptul ca "gafa este a ICR-ului, care a redirectionat acest fisier".

"Joi, doamna Yvette Fulicea mi-a telefonat pentru a-si cere scuze si mi-a explicat ca nereusind sa stearga fisierul in cauza, l-a lasat sa plece catre un numar destul de mare de destinatari. Tot ce am putut sa-i spun a fost ca, potrivit legii franceze, raspandirea unei astfel de liste este un fapt care cade sub incidenta justitiei.

Dar si in Romania exista o Autoritate Nationale de Control al Tratamentului Datelor cu Caracter Personal, institutie despre care imi inchipui ca nu e insensibila la astfel de 'scapari'", a mai afirmat Radu Portocala.

Cel mai important este insa faptul ca autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa reevalueze personalul trimis sa ne reprezinte peste hotare.

"Problema care se pune in mod acut este cea a competentei personalului diplomatic romanesc. Dincolo de 'sanctiunea cu avertisment' pe care a aplicat-o MAE nu stiu cui de la reprezentanta de aici - si care, fie-mi iertat, mi se pare de domeniul ridicolului - autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa-si revada intreg sistemul de acreditari in strainatate, chiar si in functiile subalterne. N-ar fi rau sa ne prezentam, in sfarsit, lumii sub o lumina mai buna", a conchis scriitorul si jurnalistul Radu Portocala.

Vizita pe care presedintele Klaus Iohannis o va efectua la Paris pe 10 februarie a fost precedata de o gafa de proportii comisa de directoarea Institutului Cultural Roman din capitala Frantei, Yvette Fulicea, gafa sanctionata ulterior de Ministerul de Externe.

Astfel, Fulicea a redirectionat gresit un e-mail prin care o serie de personalitati din diaspora erau invitate la receptia organizata cu prilejul vizitei presedintelui, e-mail insotit de comentarii ireverentioase, unii invitati fiind catalogati drept "scarbosi" sau "indezirabili".

Ministerul de Externe a anuntat ca a sanctionat cu avertisment persoana gasita responsabila si a chemat-o la Bucuresti pentru explicatii.

Citeste si:
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
A plecat din Executiv Lucian Isar, „umbra” lui Florin Cîțu. Ce rol avea consilierul onorific al fostului premier
Premierul Nicolae Ciucă a decis încetarea, la cerere, a calităţii de consilier onorific al prim-ministrului acordată lui Lucian Isar, iar decizia a fost publicată, vineri, în Monitorul...
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...