Romania si-a pastrat ambasada de la Damasc in ciuda tuturor calculelor politice. Si pare ca a avut dreptate

Miercuri, 31 Mai 2017, ora 08:44
9645 citiri
Romania si-a pastrat ambasada de la Damasc in ciuda tuturor calculelor politice. Si pare ca a avut dreptate
Foto: Arhiva Pixabay

In pofida tuturor calculelor politice si a recomandarilor, Romania si-a pastrat ambasada de la Damasc. Evenimentele par sa-i dea in cele din urma dreptate.

Este posibil ca, in intimitatea sa, in ceea ce are mai discret, politica de la Bucuresti sa fi primit cu oarecare satisfactie desfasurarile politice recente. Diplomatia romaneasca mizase discret pe supravietuirea lui Bashar al-Assad. Cand altii si-au inchis ambasada la Damasc, Romania a pastrat-o, in pofida riscurilor potentiale, reusind sa fie de folos si partenerilor occidentali.

Nu vorbim aici despre simpatie, ci de o intuitie si de o perspicacitate care cel putin pana acum a fost confirmata: Siria nu putea fi comparata cu celelalte tari care trecusera prin valul de schimbari al "primaverii arabe".

Bashar al-Assad pare imposibil de reabilitat si totusi presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a vorbit luni la conferinta de presa de la Versailles, sustinuta impreuna cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, despre dialogul cu "reprezentantii lui Bashar al-Assad". Tot el a vorbit despre "o tranzitie democratica", dar mai ales - si acesta a fost punctul central al discutiilor pe dosarul sirian, noul presedinte al Frantei a avertizat asupra riscurilor pe care le implica "distrugerea unui stat".

Prin urmare, poate fara Assad, desi nu a spus-o, evitand orice trimitere directa la liderul sirian, dar prin acceptarea actualelor structuri de putere si construind pe temeiul acestora.

Nu este exclus ca pozitia romaneasca sa fi fost doar urmarea unei distributii de roluri in concertul puterilor occidentale, dar este cert ca rolul i se potrivea.

Romanii s-au straduit mereu sa intretina prietenii in toate directiile - de pilda si cu Israelul si cu Iranul - asa incat sa poata deveni la nevoie o platforma de comunicare cu oricare actor implicat in conflictele zonale.

Fostul presedinte Traian Basescu avusese de suportat critici taioase din partea liderilor USL, care, poate pentru ca nu intelegeau subtilitatea jocului, arborasera o pozitie de principiu mult mai "pro-occidentala", condamnand sonor regimul lui Bashar al-Assad. Criticile interne s-au temperat insa, diplomatia romaneasca reusind in cele din urma sa-si conserve traditionalul low profile.

Schimbarea de conduita a Frantei fata de Rusia a fost evidenta, in pofida asteptarilor. Dar, spre deosebire de altii, tanarul presedinte putea face acest lucru - aici e subtilitatea - caci el se bucura de o imunitate speciala, fiind eroul liberalismului progresist impotriva amicilor "iliberali" ai Rusiei, ca presedinta FN, Marine Le Pen.

Dar poate chiar si republicanul Francois Fillon ar fi prilejuit un scandal daca, asa cum se intrevedea din propria campanie electorala, l-ar fi invitat pe Putin la Paris. In schimb a fost mult mai usor de acceptat ca Macron, si nu altul, sa spuna ca in toate marile probleme ale lumii dialogul cu Rusia este necesar si de neevitat.

Parand sa-l dezminta mereu pe presedintele SUA, Donald Trump, nu neaparat prin cuvinte, ci prin chiar stilul personalitatii sale, presedintele Frantei a parut sa-i dea mai curand dreptate. Caci nu Bashar al-Assad a fost desemnat ca inamic principal, ci terorismul. E un prim pas, important, pentru concertarea pozitiilor occidentale si pentru un compromis eficace cu Rusia.

E de retinut insa subterfugiul abil al lui Emmanuel Macron, care nu l-a invitat pe Vladimir Putin la Elysee, ci la Versailles, intr-un context mai curand cultural si comemorativ - 300 de ani de la vizita tarului Petru cel Mare - ce i-a permis sa vorbeasca, repetand mesajul de cateva ori, despre "istoria care ne depaseste". Altfel spus, Franta intelege sa priveasca relatia cu Rusia in planul larg al istoriei civilizatiei europene, obtinand deopotriva un temei solid pentru dialogul cu Rusia, dar rezervandu-si totodata libertatea de a adopta pozitii intransigente in chestiuni "de moment".

In cele din urma, nu e deloc sigur ca Vladimir Putin a acceptat sa recunoasca Frantei ascendentul pe care il conceda Tarul Petru I acum trei secole, deschizandu-se fata de cultura si moravurile Occidentului. Am putea crede mai curand contrariul. In orice caz, cel putin in chestiunea Siriei, este posibil sa se fi avansat intr-un sens care confirma cerbicia Romaniei de a mentine serviciile diplomatice la Damasc cu tot ce implica acest lucru. Cel putin o vreme, vor fi mai fi acolo lucruri importante de facut.

Deunazi presa comenta cu surprindere mesajul pe care presedintele Klaus Iohannis l-a transmis cu prilejul deschiderii lucrarilor unui program intitulat "Securitate in Regiunea Marii Negre". Provocase nedumeriri o trimitere sumara, dar cu semnificatii negative, la "axa Rusia-Turcia-Iran", care ar fi de natura sa agraveze situatia de securitate in regiunea extinsa a Marii Negre.

Dar, daca asezam lucrurile in contextul lor mai larg, care include si Siria, observam ca mesajul prezidential nu face decat sa preia frustrarea partenerilor occidentali de a fi fost eliminati din dosarul sirian in beneficiul rusilor, turcilor si iranienilor, care dicteaza acum desfasurarea ostilitatilor.

Asa cum am vazut din evenimentele diplomatice recente, revalorizarea lui Putin si, implicit, intretinerea unui echivoc cat priveste viitorul lui Bashar al-Assad, reprezinta tactica prin care occidentalii cauta sa revina in joc si sa conserve o anumita influenta in zona. Iar romanii au la randul lor interesul sa-si valorifice experienta.

Horatiu Pepine

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania ambasada Damasc, #regim Bashar al Assad , #ambasador