Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Amendamente pentru o Romanie primitiva

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 18:00
3583 citiri
Amendamente pentru o Romanie primitiva
Foto: Adevarul

Nici anul acesta nu am scapat la dezbaterea bugetului de nebunia amendamentelor pentru constructia sau renovarea bisericilor. Vreo 2.400 in total, ceea ce inseamna cu mult mai mult decat o biserica de cap de parlamentar.

Imensa majoritate a venit de la Opozitie si sunt cu mult mai multe decat cele pentru constructia de scoli, gradinite, drumuri sau mai stiu eu ce alte necesitati locale.

Au fost respinse pe banda rulanta in plen, dar raman totusi ca bile albe de intentie, bune de folosit in campania electorala.

Nebunia asta a bisericilor ne arata, dincolo de ridicolul ei, intr-o tara cu alte nevoi multe si stringente, o Romanie primitiva si rurala.

Faptul ca politicienii pedaleaza atat mult pe constructia de biserici inseamna ca ei sunt siguri de potentialul electoral al acestui tip de initiative.

Cu alte cuvinte, sunt siguri ca electoratul este mai impresionat de ridicarea unei biserici, decat a oricarui alt obiectiv. Sa fie localitatile romanesti atat de dezvoltate, incat nu mai au nevoie decat de biserici?

Nici poveste. Dar mai ales la sat, caci acesta este electoratul predominanat si cel mai disciplinat al Romaniei, oamenii prefera sa mearga zilnic prin noroaie pana la genunchi si pe podete improvizate sau sa-si trimita copiii la scoli care stau sa cada pe ei, daca in schimb primesc o biserica mare si frumoasa, care sa le dea speranta intr-o viata mai buna, macar dupa moarte.

De altfel, daca ne uitam la sondajele de opinie, remarcam ca in continuare biserica conduce in topul popularitatii si increderii in institutiile din Romania.

Dar aceasta avalansa de amenamente pentru biserici ne arata si faptul ca BOR are un cuvant foarte greu, nepermis de greu, de spus in materie politica.

Pe de-o parte, politicienii stiu bine ca niciunde nu se face o campanie electorala mai buna decat in biserici. Vorba de multumire pentru deputatul sau senatorul finantator de biserici cu bani de la buget, rostita de preot la finalul predicii, face cat toate afisele electorale.

Pe de alta parte, ei stiu foarte bine ca, exact din acest motiv, guvernului ii vine mai greu sa refuze cererile pentru biserici. Caci, vorba buna de la sfarsitul slujbei, poate fi inlocuita de una rea, pentru cei care s-au opus ridicarii unui nou edificiu in care enoriasii sa-si panseze deziluziile si sperantele.

De aceasta data, Puterea s-a tinut tare si a respins amendamentele pentru biserici ale Opozitiei. Ma tem insa ca-i va fi cu mult mai greu sa dea un raspuns transant cererii IPS Daniel de bani de la buget pentru Catedrala Mantuirii Neamului, adica ultimul lucru pe lista prioritarilor unei Romanii aflate in criza si cu o infrastructura foarte slaba in toate domeniile.

Si mai e ceva dezamagitor in toata aceasta poveste. Aceiasi parlamentari care se calca pe picioare sa introduca amendamente pentru mituirea enoriasilor si a preotilor sunt total indiferenti la soarta manastirilor de patrimoniu ale Romaniei. Unele dintre acestea se degradeaza galopant, pentru ca nu exista bani de restaurare.

Dar cum investitia electorala in ele nu prea renteaza, caci nu prea se tin slujbe in astfel de locasuri foarte degradate, cum ar fi, spre exemplu, manastirea Arbore, nici interesul pentu soarta lor nu exista. Din pacate, nici din partea BOR.

Cat timp majoritatea electoratului va ramane la fel de primitiva, cat timp va fi sensibila la aceasta forma de mituire cu ambalaj spiritual si va socoti ca si Dumnezeu asteapta, la randul sau, mita in biserici, pentru a le schimba soarta, cat timp votul va merge in functie de astfel de criterii, cat timp vorba politica a preotului va cantari mai greu decat proiectul concret, nici nu putem spera la viata mai buna, cel putin aici, pe Pamant.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#amendamente biserici, #amendamente lacase cult, #amendamente Opozitie buget , #amendamente