Stan si Bran dau spaga in Parlament

Sambata, 21 Februarie 2009, ora 19:21
4924 citiri
Stan si Bran dau spaga in Parlament
Foto: Gandul

Bietii parlamentari au asudat zi si noapte ca sa dea tarii un amarat de buget, de care are atata nevoie in perioada de criza ce urmeaza.

Alesii au muncit patru zile non-stop doar ca sa se asigure ca tarisoara nu apuca luna martie fara indelung asteptatul pachet de masuri anticriza. Aceasta initiativa ar fi chiar laudabila, daca realitatea nu ar arata cu totul altfel.

Atat Opozitia, cat si Puterea au propus mii de amendamente, unele rizibile, altele imposibile, pe care le-au prezentat si le-au dezbatut in bataie de joc.

Uninominalii nostri s-au tinut de glume, insulte, ironii, aluzii sexuale si lecturi literare. Asta in pauzele in care nu se ceartau pe eternele "chestiuni de procedura".

Liberalii frustrati ca nu-si pot promova nicio modificare la buget au dus o lupta de gherila, blocand lucrarile cu zeci de intreruperi pe procedura. "Ce fac ei e o practica pe care noi am inventat-o pe cand eram in opozitie", a spus vadit amuzat inveteratul Viorel Hrebenciuc.

Cele 7.000 de amendamente, in medie 13 pe cap de parlamentar, sunt un record absolut la propunerile de modificare a unei legi. Culmea este ca dintre acestea, vreo 2.000 erau ale Puterii, care de altfel au fost si adoptate.

Radem, glumim...

Au existat si campioni (ai ridicolului), ca Liviu Campanu, care a propus nu mai putin de 300 de amendamente si a fost ironizat pe aceasta tema de adversarii politici.

Lui Campanu i s-au dat 30 secunde pentru sustinerea fiecarui amendament din cele 300, ceea ce insemna ca trebuia sa stea la tribuna si sa vorbeasca doua ore si jumatate.

Ca sa fie show-ul complet, liberalul a preferat ca dupa fiecare 30 secunde sa se intoarca in banca, pentru a face drumul inapoi dupa cateva momente, imediat dupa votul negativ dat de plen amendamentelor sale.

Un udemerist i-a facut o farsa presedintelui de sedinta, Ioan Oltean. Mate Andras i-a cerut sa supuna la vot un amendament la pozitia 0722, in cadrul anexei 3/03, iar amendamentul propriu-zis fiind numerotat cu ultimele trei cifre ale numarului de telefon ale lui Oltean. Neatent, acesta l-a supus la vot spre amuzamentul Opozitiei.

Si circul a continuat.

"Dupa numarul de pozitii propus de PNL, Kama Sutra era o lectura mai potrivita", a decretat deputatul Octavian Bot. Il stiti, e domnul acela din Bihor care a amenintat ca se sinucide daca nu intra in Parlament. Mai tarziu, tot el s-a dus la tribuna ca sa le citeze colegilor din Eminescu. Iar Pavel Horj a recitat aproximativ din Divina Comedie.

In rest, deputatii si senatorii cu mentalitate de clasa a doua s-au distrat in repetate randuri de expresia "La ce pozitie sunteti?", isteria generala declansandu-se odata cu venirea la tribuna a Cristinei Pocora.

Intrebata "La ce pozitie sunteti?", Pocora a spus ca a ajuns la pozitia 69 din raport, moment in care audienta a izbucnit in rasete si aplauze, demne de o sala de cinema, nicidecum de un for legislativ.

Aluziile sexuale au fost presarate de altele culinare. Mihaita Calimente a contestat existenta cvorumului spunand ca daca in sala sunt mai mult de 100 de persoane, le mananc pe cele in plus.

"O sa va stea in gat!" i-a replicat rapid Ioan Oltean. "La cat pot eu sa mananc, n-o sa-mi stea in gat", a insistat Calimente.

Totul pana la bani

Daca in plen era circ, in culise se desfasura eternul joc al coruptiei. Potrivit unor surse, Tariceanu a blocat operatiunea "Bani pentru liberali".

Boc si Pogea au pus pe masa liberalilor 4,5 milioane de euro, adica 40.000 de euro de parlamentar, ca sa scurteze dezbaterile pe buget.

Penelistii ar fi fost inclinati sa accepte si sa mearga fiecare cu banii in colegiile lor, dar seful Tariceanu a pus piciorul in prag si afacerea a cazut.

Insa alesii Puterii nu au strambat din nas la bani. Guvernul a ajuns sa-si mituiasca parlamentarii ca sa aprobe bugetul si le-a dat cate 70.000 de euro pentru proiectele fiecaruia.

Romania a asteptat 19 ani sa aiba un Parlament uninominal cu speranta unei clase politice moderne si reformate.

Iata rezultatul: fiecare individ uninominal se simte cocos si nu mai asculta de partid, pentru ca nu a fost ales pe lista. Asa ca propune de capul lui amendamente destinate multumirii electorilor din judet.

Daca inainte de 2008 se lucra cu procente din PIB, care urmareau cresteri sau scaderi ale bugetului Educatiei sau Sanatatii, acum se vorbeste de sume exacte pentru renovarea unei biserici, repararea unei scoli sau organizarea unui festival, care sa le asigure realegerea respectivilor parlamentari.

Intr-adevar, avem un Legislativ nou, dar la fel de corupt, plin de mascarici si sforari, care, ce-i drept, au un dezvoltat simt al umorului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#circ Parlament buget, #amendamente buget, #adoptare buget , #amendamente