Ziare.com

60 de amendamente la legile pe care Guvernul isi va angaja raspunderea

Sambata, 05 Iunie 2010, ora 14:00

   

60 de amendamente la legile pe care Guvernul isi va angaja raspunderea
Partidele parlamentare au depus peste 60 de amendamente la cele doua legi de austeritate pe care Guvernul isi va angaja raspunderea luni, au declarat reprezentanti ai Camerei Deputatilor si Senatului.

Astfel, potrivit secretarului general al Camerei Deputatilor, Gheorghe Barbu, la nivelul acestui for au fost depuse 43 de amendamente, dintre care 25 la legea privind masurile de restabilire a echilibrului bugetar, iar 18 la legea privind domeniul pensiilor.

La nivelul Senatului, secretarul general Ion Moraru a precizat ca numarul amendamentelor depuse este "undeva in jur de 20", pe ambele legi pe care Guvernul si le va asuma.

Democrat-liberalii au propus sapte amendamente pentru sprijinirea mediului de afaceri si relansare economica. Printre altele, ei sustin amendarea Codului Fiscal in sensul introducerii unui nou articol, art 37 indice 1: "Contribuabilii nou infiintati care investesc in achizitionarea de mijloace fixe amortizabile in valoare totala de minimum 1 milion de euro si creeaza cel putin 50 de noi locuri de munca, intr-o perioada de 1 an de la data inregistrarii, potrivit legii, beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe profit pentru o perioada de 5 ani incepand cu anul fiscal urmator celui in care sunt indeplinite conditiile respective".

Beneficiarii acestei masuri trebuie sa realizeze venituri impozabile pentru alti 5 ani de la incetarea facilitatii, in caz contrar urmand sa plateasca impozit pe profit pe cei cinci ani, la care se vor adauga penalitati de intarziere.

In plus, pedelistii propun o deducere fiscala (pe baza de bon fiscal) de 10% din valoarea taxei pe valoarea adaugata pentru lucrari de renovare/modernizare a locuintelor si cladirilor. Initiatorii amendamentului sustin ca masura ar putea conduce la o crestere economica potentiala de 0,3%, in conditiile in care reparatiile si renovarile au pondere de 32% din lucrarile de constructii totalizand 37 de miliarde de lei.

UNPR a depus mai multe amendamente la legile pe care Guvernul intentioneaza sa isi angajeze raspunderea, printre care unul potrivit caruia reducerea de 25% ar trebui sa se aplice fondului de salarii si nu salariilor individuale. In plus, UNPR propune ca pensiile sub 1.000 de lei sa nu fie afectate si nici indemnizatiile insotitorilor persoanelor cu handicap. De asemenea, UNPR doreste, printr-un amendament, ca reducerile cheltuielilor cu pensii si salarii sa fie aplicate doar pana in decembrie 2010, printr-o precizare mai explicita decat o au legile trimise de Guvern.

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda (UDMR), a depus amendamente pe legile pe care Guvernul isi va angaja raspunderea, cel mai important vizand propunerea de inghetare a pensiilor pana la 31 decembrie 2011, in locul reducerii cu 15%, considerata neconstitutionala. Senatorul UDMR a mai propus eliminarea articolului referitor la diminuarea cu 25 % a bugetului alocat pentru achizitionarea de medicamente, proteze si orteze, precum si eliminarea diminuarii indemnizatiei insotitorului persoanei cu handicap.

Ce propune PNL?

Parlamentarii liberali au depus, vineri, o serie de amendamente pe cele doua proiecte de legi pe care Guvernul isi va angaja raspunderea, care vizeaza eliminarea prevederilor propuse de Executiv si inlocuirea cu masurile alternative ale PNL, anume: anularea impozitului minim, reducerea TVA pentru constructiile si tranzactiile de locuinte noi la 5%, reducerea integrala a impozitului pe venit si a cotelor de contributii sociale, pentru intreaga perioada a anului 2010, pentru angajatorii care creeaza locuri de munca si angajeaza persoane aflate de peste trei luni in somaj, introducerea unor bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor fiscale pentru contribuabilii care isi platesc taxele la termen.

De asemenea, PNL propune reducerea cheltuielilor bugetare prin reducerea cu 50% a cheltuielilor prevazute in legea bugetara cu achizitii de imobile, dotari independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate si de fezabilitate, deplasari, detasari, transferuri, precum si reducerea cu 25% a cheltuielilor prevazute in bugetul de stat cu bunuri si servicii.

Liberalii sustin si reducerea numarului de ministere in functie de tipul politicilor publice pe care le realizeaza, reducerea, in continuare, a numarului de agentii, reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor si agentiilor guvernamentale la nivel regional.

In schimb, PSD a anuntat ca social-democratii nu vor face amendamente la proiectele de legi asumate de Guvern, deoarece aceatea "in ansamblu trebuie respinse". In schimb, motiunilor de cenzura ale social-democratilor le vor fi atasate, in anexa, propunerile de masuri alternative atat ale PSD+PC, cat si ale PNL.

Guvernul se reuneste luni la ora 9:00 in sedinta pentru a discuta amendamentele aduse de parlamentari legilor pe care isi angajeaza raspunderea, potrivit unor reprezentanti ai Executivului.

Tot luni, incepand cu ora 16:00, Guvernul se va prezenta in Parlament pentru a-si angaja raspunderea pe masurile de austeritate. Proiectele de Lege contin masurile convenite cu FMI si vizeaza in principal reducerea pensiilor din sistemul public, recalcularea pensiilor speciale, reducerea salariilor bugetarilor si a unor prestatii sociale.

Sursa: rNews

Articol citit de 1059 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Amendamente

Am citit cu atentie amendamentele citate in articol si imi permit sa comentez putin, cu voia dumneavoastra.
1. Nu pot sa estimez in cifre efectele pozitive pe care le-arar putea avea amendamentele propuse de PDL dar mi se pare ca ar fi prudente la capitolul venituri la buget.
2. Referitor la amendamentele propuse de UNPR, ministrul de finante a precizat deja este strict necesar sa taie 25% din salarii si nu din fondul de salarii. UNPR fiind de stanga e oarecum explicabil sa vina cu astfekl de amendamente.
3. UDMR a venit cu niste amendamente mai de stanga decat UNPR si asta inseamna ca nu au priceput suficient situatia pe care trebuie sa o gestioneze guvernul.
4. Daca sunt reflectate corect in articol amendamentele PNL atunci acestea sunt facute in bataie de joc pentru ca aceste masuri ar necesita extrem de multe fonduri suplimentare la buget (imprumuturi masive pe care Romania nu si le poate permite acum). Mi se pare o atitudine neserioasa pentru un partid care eventual ar dori sa fie cooptat la guvernare.
5. PSD pare sa adopte o pozitie mai putin ridicola decat PDL dar ramane de vazut

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor