Boc in Parlament: Romania nu isi mai poate permite pensii de lux

Luni, 07 Iunie 2010, ora 18:28
3763 citiri
Boc in Parlament: Romania nu isi mai poate permite pensii de lux
Foto: Realitatea TV

Premierul Emil Boc a declarat ca cea de a doua lege pe care Guvernul si-a angajat, luni, raspunderea in Parlament "nu vizeaza austeritatea, ci eliminarea pensiilor de lux si a privilegiilor din Romania".

"Nu poti sa reduci salarii si pensii mici in Romania si sa mentii pensii de lux privilegiate care sa nu se bazeze pe pricipiul contributivitatii", a declarat premierul in fata parlamentarilor, precizand ca "nimeni nu este vinovat ca beneficiaza de pensii de lux, ele sunt date in baza legilor in vigoare".

"Romania nu isi mai poate permite pensii de lux, nu isi mai poate permite privilegii(...)Se impune principiul contributivitatii si se elimina pensiile de lux", a mai punctat Emil Boc, dand si un exemplu concret.

"Exista un caz in care un pensionar ia 20.531 lei azi in mana, iar ar trebui sa aiba, dupa contributie, doar 2.400 de lei. Diferenta o punem noi, cetatenii acestei tari", a subliniat premierul, explicand ca in timp ce pentru marea majoritate a pensionarilor pensiile se calculeaza in functie de contributia lor, exista si situatii in care acestea reprezinta 80% din pensia incasata in ultima luna de munca, situatie in care respectivii si-au inclus in salarii tot felul de sporuri, pentru a mari suma primita si, implicit, pensia ulterioara.

"In acest moment, datorita acestei modalitati de calcul, raportul dintre cea mai mica si cea mai mare pensie este de 1 la 100. De la 350 de lei la 37.000 de lei, cea mai mare pensie din Romania", a mai precizat premierul, subliniind ca ceea ce isi propune Guvernul prin legea pe care isi asuma raspunderea este sa corecteze aceste derapaje din sistemul de pensii

"Cei care astazi sunt in opozitie, lideri de partid, si plang pe umerii pensionarilor, i-am vazut cand au demis guvernul prin motiune de cenzura pentru a-si pastra pensiile privilegiate. Sa se stabileasca ce doresc: pensii de lux sau masuri pentru populatie", a spus premierul.

Boc in Parlament: Va prezint Romania asa cum este ea!

Cei care prin pile sau alte modalitati au intrat in acest sistem sa fie trimisi la munca

De asemenea, Emil Boc a precizat ca acest proiect de lege conduce la recalcularea pensiilor speciale in decurs de un an.

"Numai din recalcularea a 8.236 de pensii se face o economie la bugetul de stat cu care ar putea fi platite lunar 60.000 de pensii. Trebuie sa corectam aceste derapaje din sistemul de pensii, mai ales acum. A mentine luxul ar insemna o forma de dispret la adresa celor care au pensii mici si diminuate temporar", a spus premierul.

In plus, noul proiect de lege reglementeaza si situatia pensiilor de invaliditate.

"Numarul lor s-a triplat in doar 6 ani.Proiectul prevede ca intr-un an acestea sa fie reverificate si cei care nu sunt intr-o asemena situatie sa nu mai beneficieze si sa suporte rigorile legii", a declarat premierul, precizand ca exista judete in care o treime din pensii sunt de invaliditate.

"Poarta abuzului a fost larg deschisa. Ministerul Muncii a declansat controlul, in maximum un an de zile ele vor fi verificate, iar cei care prin pile sau alte modalitati au intrat in acest sistem sa fie trimisi la munca", a mai anuntat premierul, subliniind inca o data ca legea pensiilor pe care isi angajeaza Guvernul raspunderea isi propune "sa instaleze dreptatea in sistemul de pensii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Boc asumare raspundere pensii, #legea pensiilor, #scadere pensii, #recalculare pensii , #asumare raspundere Guvern Boc