Boc: Taierile de pensii si salarii nu se aplica de la 1 iunie

Luni, 07 Iunie 2010, ora 10:47
9742 citiri
Boc: Taierile de pensii si salarii nu se aplica de la 1 iunie

Emil Boc a anuntat luni ca Guvernul a adoptat forma finala a proiectelor de lege pe care isi va asuma raspunderea incepand cu ora 16:00, dupa ce au fost acceptate cinci din cele 70 de amendamente depuse.

Pe de alta parte, premierul a subliniat ca taierile de pensii si salarii nu se vor aplica de la 1 iunie, ci de la data intrarii in vigoare a legilor.

In cazul proiectului privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar au fost depuse de catre parlamentari 51 de amendamente si au fost acceptate patru, apartinand PD-L, UDMR si grupului minoritatilor.

Pe proiectul privind pensiile, Emil Boc a anuntat ca singurul amendament admis de Guvern se refera la scurtarea termenului de verificare a pensiilor de invaliditate la un an.

Guvernul Boc isi asuma raspunderea - vezi minut cu minut

Cele doua proiecte sunt legea privind luarea unor masuri pentru restabilirea echilibrului bugetar si legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

"Pensia sociala minima nu scade sub 350 de lei. Pensiile si salariile se vor diminua odata cu intrarea in vigoare a legii", a asigurat Boc, dupa finalizarea procedurii de angajare a raspunderii, nu incepand cu drepturile aferente lunii iunie, cum era prevazut initial. Procedura angajarii va fi finalizata in iunie, a precizat el.

De asemenea, ca o noutate, prim-ministrul a mentionat ca salariile angajatilor de la Cabinetele individulae ale parlamentarilor vor scadea si ele cu 25%. Vor fi reduse si salariile membrilor Academiei de Stiinte Medicale.

Pensiile pentru invaliditate vor fi verificate intr-un an, si nu in trei ani cum era prevazut in proiectul de lege initial. In plus, cei care au incasat ilegal pensii de invaliditate vor fi obligati sa restituie banii.

Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor vizeaza eliminiarea privilegiilor si a pensiilor sociale, iar celalalt proiect viza restabilirea echilibrului bugetar, a precizat Boc.

"Nu poti sa diminuezi pensiile obisnuite si sa mentii pensiile de lux. De aceea am venit cu acest al doilea proiect de lege, la pachet cu primul", a afirmat Emil Boc.

Premierul Boc a mai precizat ca bugetele individuale ale companiilor de stat care nu au facut restructurari vor fi reevaluate in cadrul Guvernului, dupa asumarea raspunderii si nu a nominalizat companiile care ar urma sa reduca salariile.

Citeste si:
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, rămâne cu sechestru asigurator pe toate terenurile cumpărate în comuna Nana. Curtea de Apel București a menținut joi, 20...