CCR discuta conflictul dintre Parlament si Guvern pe tema Legii educatiei

Miercuri, 27 Octombrie 2010, ora 09:12
1155 citiri
CCR discuta conflictul dintre Parlament si Guvern pe tema Legii educatiei
Foto: Financiarul

Curtea Constitutionala a Romaniei dezbate, miercuri, sesizarea depusa de presedintele Senatului privind conflictul constitutional dintre Parlament si Guvern pe Legea Educatiei, aparut ca urmare a intentiei Executivului de a isi asuma raspunderea pe o lege aflata in dezbaterea Legislativului.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a anuntat, saptamana trecuta ca, impreuna cu echipa de juristi din Senat, va sesiza Curtea Constitutionala privind solutionarea unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si Guvern.

El a explicat ca daca Guvernul decide sa intrerupa procedura de legiferare practic desfiinteaza scopul Senatului, asa justificandu-se "obligatia" sa de a sesiza CCR. Geoana a precizat ca face acest demers din functia de presedinte al Senatului.

Anterior, chestorul Senatului, Ioan Chelaru, a declarat ca Mircea Geoana ar putea sesiza in cursul acestei saptamani CCR pe tema asumarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei, privind un conflict intre doua institutii ale statului, Executivul si Legislativul, in conditiile in care Legea se afla in dezbatere in Senat.

Chelaru a fost intrebat daca exista posibilitatea retragerii Legii din Senat, unde se afla in dezbaterea Comisiei de educatie. "Au fost discutii nenumarate pe aceasta tema. Opinia majoritara a fost ca nu se poate face aceasta retragere daca nu s-a facut si in aceste conditii este posibil ca presedintele Senatului sa sesizeze CCR pentru un conflict intre doua institutii ale statului", a spus Chelaru.

Geoana sesizeaza Curtea Constitutionala pentru asumarea raspunderii pe Legea educatiei

Guvernul a decis, pe 12 octombrie, asumarea raspunderii in Parlament pe Legea Educatiei.

In motivarea deciziei din 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala preciza ca a declarat ca neconstitutionala Legea educatiei intrucat a considerat ca asumarea Guvernului in fata Parlamentului a acestui act normativ nu era oportuna, fiind necesara o dezbatere in cele doua Camere ale Legislativului, fapt ce ar fi permis si opiniei publice sa-si spuna parerea despre acest subiect.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#asumare raspundere Guvern Boc legea educatiei , #asumare raspundere Guvern Boc