Circ cu asumari multiple in Parlament - Boc si Geoana, protagonisti (Video)

Marti, 14 Decembrie 2010, ora 11:56
4951 citiri
Circ cu asumari multiple in Parlament - Boc si Geoana, protagonisti (Video)
Foto: realitatea TV

Sedinta de plen reunit de marti a Camerei Deputatilor si Senatului in care Guvernul urma sa isi asume raspunderea pe legile salarizarii s-a transformat intr-un scandal, dupa ce Puterea a vrut sa discute tot azi si despre alta asumare, cea cu scandal la CCR, pe Legea Educatiei.

La propunerea lui Mircea Toader, cele doua Camere ale Parlamentului au decis marti, cu 183 de voturi "pentru", niciun vot "impotriva" si o abtinere, includerea pe ordinea de zi a continuarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei.

Inainte de vot, reprezentantii Puterii si ai Opozitiei s-au certat pe procedura de urmat in privinta Legii Educatiei. Astfel, PD-L a cerut introducerea pe ordinea de zi a unei propuneri de continuare a procedurii pe Legea Educatiei.

Opozitia a sustinut ca nu se poate introduce pe ordinea de zi o chestiune neconstitutionala si ca o asemenea decizie va fi nula de drept. Continuarea procedurii privind Legea Educatiei a fost sustinuta si de premierul Emil Boc, si de presedintele UDMR si vicepremier, Marko Bela, in ciuda contestarilor liderilor Opozitiei.

Boc vine cu o asumare si sustine alta

Premierul Emil Boc a afirmat de la tribuna Parlamentului ca, din cauza lui Mircea Geoana, nu poate fi oprita procedura asumarii pe Legea Educatiei.

"Daca CCR ar fi fost sesizata de catre presedintele Senatului inainte de stabilirea calendarului asumarii, numai in aceasta situatie, cererea ar fi fost litigioasa. (...) La 18 octombrie, in urma deciziei de asumare a raspunderii, Birourile Permanente au stabilit calendarul asumarii.

Daca pana atunci, presedintele Senatului ar fi sesizat Curtea, atunci procedura putea fi oprita. Sesizarea presedintelui Senatului a fost in 19 octombrie, la o zi dupa ce s-a stabilit calendarul asumarii", a precizat Emil Boc, in fata parlamentarilor prezenti.

Premierul a citit "fara patima" mai multe paragrafe din decizia Curtii Constitutionale din 24 noiembrie.

"Sa citim, fara patima, decizia din 24 noiembrie a CCR, care ne da raspuns la toate intrebarile care s-au ridicat aici. Prima intrebare a fost daca decizia anterioara a Curtii, din 3 noiembrie, pune capat procedurii de asumare a raspunderii pe Legea Educatiei. In decizia CCR scrie: decizia din 3 noiembrie nu poate fi invocata in sensul blocarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei. Textul constitutional trebuie acceptat, fie ca ne place, fie ca nu", a spus Boc, raspunzand astfel protestelor Opozitiei.

Angajararea raspunderii pe Legea Educatiei intra pe ordinea de zi la Parlament

Inainte de a fi supusa la vot includerea pe ordinea de zi a continuarii procedurii asumarii raspunderii pe Legea Educatiei, premierul a afirmat ca aceasta procedura nu poate fi oprita, asa cum cere Opozitia.

"CCR a mai stabilit ca nu exista nici un conflict juridic intre Parlament si Guvern. Legea stabileste foarte clar procedura de asumare a raspunderii. Odata declansata, dezbaterea privind asumarea raspunderii nu poate fi oprita. Mai mult decat atat, Curtea retine ca Parlamentul, prin reprezentantul sau, presedintele Senatului, nu a respectat termenul de depunere a contestatiei".

Puterea si Opozitia se cearta pe Legea Educatiei, in Parlament

Ulterior, in pauza de consultari, premierul a mai spus ca "este vorba de o incapatanare a presedintelui Senatului de a nu recunoaste ultima decizie a Curtii Constitutionale". Seful Guvernului a afirmat ca Mircea Geoana nu mai are argumente juridice si singurul lucru care i-a mai ramas este sa faca declaratii politice.

Replica lui Geoana

In replica, presedintele Senatului, Mircea Geoana, i-a spus lui Emil Boc ca indiferent ce siretlic va folosi ca sa acopere votul din Parlament, acela nu are niciun fel de temei procedural, iar Legea Educatiei va fi considerata ca trecuta cu forta prin Legislativ, drept urmare el o va contesta din nou la CCR.

"Inteleg incercarea disperata a Guvernului de a pregati argumentatia, dar nu are niciun fel de valoare. Regret ca am ajuns sa batjocorim reguli elementare de functionare a Parlamentului Romaniei. Eu pot sa inteleg disperarea ca sa pastreze aceasta Coalitie, insa angajarea raspunderii pe aceasta lege a educatiei a fost neconstitutionala. Este absolut aberant si lipsit de forma juridica sa faci asumare pe o motiune care nu exista", a declarat acesta.

Tariceanu: Asumarea nu este constitutionala

La randul sau, fostul premier si presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu, a evocat dezizia Curtii Contitutionale din 3 noiembrie, potrivit careia asumarea Guvernului pe Legea Educatiei este neconstitutionala.

"Pe cale de consecinta, o procedura declarata neconstitutionala nu poate fi continuata. Asadar, va rog sa constatati ca solicitarea lui Mircea Toader si a premierului Emil Boc nu are obiect si trebuie sa tinem cont de dezizia Curtii Contitutionale, pentru ca altfel iesim din modul legal in care Parlamentul poate functiona. Ar fi pentru prima oara in ultimii 20 de ani cand Parlamentul ar nesocoti o decizie a Curtii Constitutionale", a declarat Calin Popescu Tariceanu, de la tribuna Parlamentului.

"Membrii PNL si-au retras semnatura de pe motiunea de cenzura, deci Guvernul nu are dreptul sa continue aceasta procedura, de angajare a raspunderii. Repet, asumarea nu este constitutionala", a mai argumentat fostul premier.

Tariceanu a solicitat si obtinut o pauza de consultari in plenul reunit.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Boc asumare raspundere Legea Educatiei, #scandal Parlament Legea educatiei , #asumare raspundere Guvern Boc