Coalitia ar putea decide angajarea raspunderii pe legea promovarii judecatorilor la ICCJ

Luni, 31 Octombrie 2011, ora 15:14
896 citiri
Coalitia ar putea decide angajarea raspunderii pe legea promovarii judecatorilor la ICCJ

Coalitia de guvernare ar putea sa decida, saptamana viitoare, ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea pe proiectul legii privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, au declarat surse din coalitie, dupa sedinta de luni, la care a participat si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Deputatul minoritatilor nationale, Ovidu Gant, a confirmat ca Predoiu a prezentat Coalitiei situatia din justitie, insa ministrul va reveni si lunea viitoare la sedinta liderilor politici de la putere pentru a prezenta un intreg set de masuri care sa se refere si la legea privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte, dar si proiectele legislative privind aplicarea codurilor juridice.

Masurile legislative trebuie, insa, luate pana in luna februarie 2012, cand este asteptat urmatorul raport intermediar al Comisiei Europene in Mecanismul de Monitorizare si Verificare pe Justitie (MCV).

"Ministrul Predoiu trebuie sa vina lunea viitoare sa prezinte toata problematica pe MCV. Totul e posibil, dar trebuie sa vedem calea cea mai potrivita solutie din punct de vedere politic si care sa corespunda si termenului pentru februarie pentru noul raport MCV", a declarat Ovidiu Gant.

O alta varianta care este luata in considerare este si emiterea de catre Guvern a unei ordonante de urgenta care sa contina prevederile legii pentru promovarea judecatorilor la ICCJ, insa trebuie analizat daca procedural este posibila aceasta varianta, au mai precizat sursele politice.

De asemenea, liderii coalitiei de guvernare au analizat si problema Legii asistentei sociale si cel mai probabil proiectul va fi lasat sa fie adoptat tacit de Senat, dupa care va fi introdus in procedura de urgenta in dezbaterea Camerei Deputatilor, unde Puterea dispune de o majoritate mai confortabila.

"Vom trece probabil tacit asistenta sociala, vine la Camera si o votam, deci nici vorba de asumare a raspunderii pe acest proiect", a precizat deputatul Gant.

Presedintele Traian Basescu s-a exprimat recent, intr-o emisiune la TVR1, pentru ca Guvernul sa-si angajeze raspunderea pe legea de promovare a judecatorilor la Curtea Suprema si pe legea asistentei sociale.

Proiectul de lege privind promovarea judecatorilor la Inalta Curte a fost respins de Senat, in calitate de for decizional, dar puterea a cerut reluarea votului, din motive procedurale, insa liderii de grupuri parlamentare ale Opozitiei au refuzat, astfel incat proiectul, in forma actuala, ar mai putea fi relansat in dezbaterea parlamentara doar in sesiunea viitoare, fapt ce incomodeaza Guvernul in perspectiva raportului MCV din februarie.

Proiectul legii asistente sociale este tergiversat la Senat, unde puterea dispune de o majoritate fragila, insa termenul de adoptare tacita este la inceputul lunii noiembrie.

Aceasta lege este ceruta in cadrul angajamentului cu Fondul Monetar International, proiectul trebuind sa fie adoptat de Parlament pana la finalul lunii septembrie 2011.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: AGERPRES