Opinii: Cei doi iepuri ai asumarii raspunderii Guvernului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 13 Octombrie 2010, ora 12:14
4046 citiri
Opinii: Cei doi iepuri ai asumarii raspunderii Guvernului
Foto: gov.ro

Emil Boc impusca sau macar incearca sa impuste doi iepuri prin asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei nationale, insa risca sa impuste in final doar credibilitatea unei institutii esentiale a statului.

As zice ca iepurele care-l intereseaza cel mai mult este cel de strategie politica: expune Guvernul unei motiuni de cenzura pe tema data si foarte populara inainte de motiunea de cenzura pe care o pregateste Opozitia. Sa ne aducem aminte ca a incercat exact acelasi lucru inainte de motiunea de cenzura din toamna, care a dus la caderea guvernului Boc. Atunci asumarea a fost initiata pe legea pensiilor, insa nu a apucat sa devina fapt implinit prin vointa majoritatii de atunci, PSD+PNL+UDMR.

Acum insa situatia politica e diferita, asa ca procedura asumarii va ajunge de aceasta data in Parlament. Tema asumarii e si ea bine socotita. Emil Boc ar fi putut opta pentru o asumare pe Legea salarizarii bugetarilor, insa alegerea sa raspunde unei solicitari, unii spun chiar santaj, din partea UDMR, care tine mult la avantajele oferite de lege, in frunte cu studierea istoriei si a geografiei in limba materna.

Asadar, voturile maghiarilor sunt securizate, UNPR de-abia a fost recompensat cu un premiu frumos si mult dorit - formarea grupului parlamentar, iar parlamentarii PD-L nu au nimic de castigat la nivelul imaginii din trantirea Legii Educatiei, asa cum ar fi fost la Legea Pensiilor sau la adoptarea masurilor de austeritate. Asadar, eventuale defectari sunt destul de putin probabile, iar sansele unei eventuale motiuni sunt putin probabile.

Este adevarat ca respingerea motiunii in urma asumarii nu impiedica depunerea alteia, imediat, pe ce tema doreste Opozitia, insa dupa o reconfirmare a majoritatii este destul de greu sa te angajezi la un astfel de demers. Efectul, macar psihologic, este unul inhibitoriu in primul rand asupra parlamentarilor Puterii tentanti sa-si vanda pielea. Emil Boc intampina motiunea cu care tot ameninta Opozitia cu o atitudine proactiva, ofensiva.

Al doilea iepure, mai mic insa, tine de reforma educatiei. Legea Educatiei nationale treneaza din mai in Parlament si sanse prea mari sa intre curand in linie dreapta nu exista. Inclusiv presedintele comisiei pentru invatamant din Senat, democrat liberalul Mihail Hardau, spunea recent ca nu sunt motive de graba. Dar fara graba, se pierde an dupa an si asa iese generatie dupa generatie de analfabeti functionali, total nepregatiti pentru viata reala.

Legea promovata de Daniel Funeriu atinge cateva puncte esentiale in invatamantul preuniversitar, unde prin sistemul "finatarea urmeaza elevul" introduce concurenta intre scoli. In plus, prin schimbarea regulilor titularizarii profesorilor, da posibilitatea scoaterii incompetentilor, indolentilor si coruptilor in afara sistemului, dar tot nu leaga salarizarea strict de performanta. Cea mai mare reforma trebuie insa facuta la nivelul programelor. Ea nu tine de lege, putea fi gandita si pana acum, insa nici macar nu a inceput. Aceasta este cea mai mare restanta a ministrului Educatiei, pe care guvernul nu are cum sa-si asume raspunderea.

In privinta invatamantului universitar, noua lege reuseste mai putin, pentru ca nu inlatura total nici nepotismul, nici plagiatul, nici cumulul de norme care macina universitatile din Romania. De altfel, proiectul este destul de departe de cel intocmit de principalul reformist in domeniul educatiei, profesorul Mircea Miclea. Una peste alta insa, adoptarea legii ar fi un indiscutabil pas inainte.

Ma tem insa ca aceasta lege are de trecut, pana la adoptare, un test chiar mai greu decat motiunea de cenzura, test pe care daca ea il trece, altcineva, mai precis, Curtea Constitutionala, ca institutie, il pica. In noiembrie anul trecut, CCR trantea Legea Educatiei exact din cauza ca fusese adoptata prin asumarea raspunderii.

"Curtea considera ca ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege, atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art. 75 din Constitutie si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege nu-si gasesc o motivare in sensul celor aratate", se arata in motivara CCR. E drept, judecatorii constitutionali nu sunt obligati sa respecte deciziile anterioare ale Curtii.

In aceste conditii, cum recursul la CCR din partea Opozitiei este mai mult decat previzibil, putem avea doar doua rezultate: legea adoptata prin asumare va fi din nou respinsa, aruncand in derizoriu si actul normativ, si Guvernul; legea va fi declarata de aceasta data constitutionala de catre CCR in noua componenta, sugerand decizia politica, ceea ce va arunca in derizoriu si Curtea, si valoarea deciziilor ei. Nici nu stiu care ar fi raul cel mai mare, dar ma indoiesc ca asumarea oricaruia dintre riscuri este o decizie inteleapta.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#asumare raspundere legea Educatiei, #Guvern asumare raspundere Educatie , #asumare raspundere Guvern Boc
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Ne-am indepartat de la esenta : necesitatea REFORMEI in invatamant . Trevcerea de la cantitate de informatii inutile inmagazinate in capatanile copiilor la analiza , la sinteza , la conceptie .