Cum se taie in carne vie

Sambata, 12 Iunie 2010, ora 19:32
4170 citiri
Cum se taie in carne vie
Foto: Gov.ro

Greseste Guvernul cand opereaza pe viu? Cand taie in carne vie? Ce-i drept, doar naivii cred ca operatia de care are nevoie Romania se poate face fara durere.

Problema e cum repartizeaza Guvernul durerea.

Ar trebui s-o suporte si cei care nu pot duce mult? Cei care au suportat-o pe toata perioada tranzitiei? Pe final, operatia are toate sansele sa reuseasca. Dar pacientul numit Romania va iesi din ea la limita dintre viata si moarte.

De la cine?

Ce-i drept, ar trebui spus de cate ori e nevoie: Romania are nevoie sa taie in carne vie. Sa micsoreze statul. Sa nu mai dea pomeni electorale pe post de subventii. Dar trebuie s-o faca altfel. Mai cu grija. Pentru ca ce face Boc e uneori taiere in carne vie. Parafrazandu-l pe Theodor Stolojan, exista pericolul ca taierile sa nu indeparteze doar grasimea, ci sa ajunga si la muschi. Adica la ce ajuta Romania sa se miste.

Taierile de salarii si pensii au fost cea mai buna dovada. In special cele de pensii, care nu s-au facut tocmai onest. In sensul ca a luat aceeasi proportie de la toti, indiferent ca aveau pensii mari sau unele de cateva milioane. Pentru ca 25% inseamna pentru unii 100% impact. Ar fi de discutat asta si despre salarii, chiar daca asta nu inseamna acelasi lucru din punct de vedere social.

Dar discutia asta e deja una veche. Alte discutii mai noi ar trebui sa se refere la altfel de reduceri. Sa luam numai doua din domeniul social. Cum ar fi reducerea numarului de paturi in spitale sau taierea subventiilor pentru caldura. Evident, ii va lovi pe membrii deja loviti ai societatii.

Chiar si in economie, taierile de subventii vor musca. In agricultura spre exemplu, vor fi eliminate in primul rand cele pentru suprafetele reduse. La fel si pentru micii crescatori de vite. Sa nu se inteleaga de aici ca subventiile sunt neaparat cel mai bun lucru pentru agricultura. De multe ori, ii impiedica dezvoltarea si sunt bani aruncati. Doar ca renuntarea la ele e un process care trebuie si el fazat, astfel incat impactul sa fie mai redus.

Inca un exemplu sugestiv e impozitarea drepturile de autor pentru ziaristi. Ar fi fost suficient sa oblige patronatele din presa la un lucru de bun simt. Sa faca si contracte de munca fiecarui angajat cu norma intreaga, nu sa dea contracte de felul asta pana si femeii de serviciu.

De ce e sugestiv? Pentru ca arata graba Guvernului. Nu mai are timp si nici energie sa gaseasca alte metode, sa calculeze sau sa impace diferitele categorii. Taie de la fiecare aceeasi proportie. Vede cifre. Care de fapt sunt oameni.

Ce-am prefera toti

Face Guvernul insa ceea ce trebuie atunci cand vine vorba sa taie cheltuielile proprii? E la fel de drastic? Se pare ca nu. Nu face ce-ar vrea o tara intreaga. Toti am vrea sa vedem o taiere drastica a cheltuielilor guvernamentale. Mai putine ministere si mult, mult mai putine agentii guvernamentale. Fara zecile de mii de consilieri si consilierasi.

Ce-i drept, Guvernul Boc a taiat ca nimeni altul pana acum. Dar nici pe departe cat ar fi putut sau ar fi trebuit s-o faca.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#legi austeritate Guvern, #taieri salarii Guvern, #taieri pensii Guvern, #reducere salarii bugetari , #asumare raspundere Guvern Boc