Guvernul Boc isi asuma "Legile austeritatii" - Opozitia mai are nevoie de 19 voturi

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 17:25
2807 citiri
Guvernul Boc isi asuma "Legile austeritatii" - Opozitia mai are nevoie de 19 voturi

Cabinetul Boc isi angajeaza luni raspunderea asupra "Legilor austeritatii" privind reducerea pensiilor si salariilor, iar PSD depune doua motiuni de cenzura pentru care mai are nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a demite Executivul.

Luni, incepand cu ora 16.00, Guvernul se va prezenta in Parlament pentru a-si angaja raspunderea pe masurile de austeritate, dupa ce, de dimineata, este foarte posibil sa aiba loc o sedinta a Executivului. Din cele peste 60 de amendamente depuse insa, niciunul care modifica pe fond legile nu a fost acceptat, in urma unor discutii purtate sambata de Emil Boc, Sebastian Vladescu si Mihai Seitan.

Peste 40 de amendamente la legile pe care Guvernul isi va asuma raspunderea

Este de asteptat ca PSD sa depuna cele doua motiuni de cenzura luni, chiar la finalul discursului premierului Emil Boc. Seful Guvernului va anunta in Parlament angajarea raspunderii asupra proiectelor de legi privind reducerea cu 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor (la ora 16.00) si cu 15% a pensiilor (la ora 17.00), in doua sedinte consecutive.

Asta deoarece guvernantii au considerat ca proiectul de lege care priveste reducerea pensiilor sa fie asumat separat pentru ca in cazul in care este contestat la CCR si declarat neconstitutional sa nu afecteze celelalte reglementari privind salariile. In consecinta, opozitia a anuntat introducerea a doua motiuni de cenzura menite sa demita Guvernul.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil textele legislative, insa a atras atentia asupra unor prevederi care ar putea fi declarate neconstitutionale, precum si asupra jurisprudentei CEDO in cazul reducerii pensiilor. Astfel, Consiliul Legislativ a considerat ca recalcularea pensiilor speciale incalca principiul neretroactivitatii legii, cu "repercusiuni asupra caracterului de stat de drept".

Romania ar putea pierde o transa de la FMI, daca asumarea raspunderii intarzie

Mai mult, CL a amintit ca in anul 2000 Curtea Constitutionala a statuat ca pensiile speciale nu sunt un privilegiu, ci o "compensatie partiala" a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului, iar in statele UE, si alte categorii de bugetari beneficiaza de asemenea drepturi. Totodata, in avizul Consiliului Legislativ se precizeaza ca CEDO a decis in mai multe cauze ca reducerea "substantiala" a nivelului pensiei reprezinta atingeri aduse dreptului la proprietate.

O alta problema ridicata de cele doua legi a fost absenta avizului CES, parlamentarii considerand ca, desi consultativ, este obligatoriu sa fie prezentat.

Atat reprezentantii PSD, cat si cei ai PNL, au anuntat ca in situatia in care nu sunt adoptate motiunile de cenzura vor ataca proiectele de lege la Curtea Constitutionala, invocand in mare parte aspectele subliniate de Consiliul Legislativ.

Motiunile anuntate de PSD mai are nevoie de 19 voturi

Motiunile anuntate de PSD si sprijinte de PNL mai au nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a fi adoptate, respectiv pentru a cumula 236 de voturi in favoarea acestora.

Astfel, Opozitia cumuleaza in prezent 218 parlamentari - inclusiv patru deputati si un senator fara apartenenta la vreun grup parlamentar (deputatii Mircea Irimescu, Nicolae Stan, Gabriel Tita-Nicolescu, Gheorghe Zoicas si senatorul Ion Vasile) - insa numai 217 vor putea sa-si exercite votul in favoarea motiunilor de cenzura, deoarece senatorul Catalin Voicu se afla in arest preventiv.

Proiectele pe care isi asuma Guvernul raspunderea: vezi cat scad pensiile si salariile

Majoritarea guvernamentala este constituita, in prezent, din 253 de parlamentari, dar dintre acestia cel putin patru au anuntat ca este foarte posibil sa voteze impotriva Guvernului, adica in favoarea motiunilor: deputatul PD-L Daniel Oajdea, senatorul PD-L Georgica Severin si din partea UNPR deputatii Tudor Ciuhodaru si Ioan Munteanu.

Printre cei care ar putea vota motiunea de cenzura se numara si deputatii PD-L care si-au dat votul pentru motiunea simpla impotriva ministrului de Finante, Sebastian Vladescu: Gheorghe Ciobanu, Iosif Dragulescu si Marius Dugulescu.

Masuri de austeritate pentru romani

Masurile de austeritate au fost anuntate, pentru prima data, de Traian Basescu, in urma cu o luna, pe 6 mai. Guvernul a decis sa-si angajeze raspunderea pe cele doua legi pe 30 mai, invocand articolul 53 din Constitutie care spune, la alineatul 1, ca exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

La alineatul 2, articolul 53 prevede ca restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#guvern Boc asumare, #asumare Parlament legile austeritatii, #motiune cenzura PSD PNL , #asumare raspundere Guvern Boc