Guvernul Boc si asumarea unei mari ipocrizii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 04 Aprilie 2011, ora 12:38
5355 citiri
Guvernul Boc si asumarea unei mari ipocrizii (Opinii)
Foto: ziare-pe-net

Desi excesiv folosite, asumarile de raspundere ale Guvernului Boc au fost, pana acum, initiative mai mult sau mai putin reformiste, ceea ce le-a justificat intr-o mare masura. Daca insa actualul Cabinet isi va suma raspunderea pentru a plafona salariile dascalilor, nu numai ca nu va fi vorba despre nimic reformist, dar va oferi una dintre cele mai grave mostre de nesimtire si ipocrizie politica dintre cele cunoscute pana acum de Romania.

Si asta nu pentru ca profesorii ar merita neaparat cresterea salariala de 50% despre care discutam de doi ani si jumatate. Este evident ca refoma in domeniu e inca doar la nivel de reglementare pe hartie, ca nivelul scolii romanesti este inca foarte scazut, ca sunt prea putini dascalii care-si dau interesul. Dupa cum este clar ca bugetul nu suporta acum o astfel de povara. Efortul bugetar pentru majorarea prevazuta de controversata lege votata in 2008 se ridica la 500 de milioane de euro.

Dar astea sunt motive pentru a te abtine de la o majorare, nu pentru a bloca cu orice mijloace una deja decisa printr-o lege pe care ai votat-o si confirmata apoi prin numeroase hotarari judecatoresti.

In 2008, PD-L a votat fara retineri aceasta majorare nesustenabila. Traian Basescu a promulgat legea cu voiosie si chiar a indemnat si alte categorii de bugetari, de exemplu pe cei din Sanatate, sa aiba revendicari similare. Era campanie electorala si Guvernul Tariceanu trebuia pocnit din toate pozitiile. A fost pocnit, culmea, chiar si de parlamentarii liberali, caci legea a fost votata in unanimitate.

Mai mult decat atat, atunci cand Guvernul, aflat in ultimele saptamani de mandat, a blocat aplicarea ei, PD-L in frunte cu Emil Boc au initiat o motiune de cenzura tocmai pe aceasta tema, acuzand Executivul ca incalca vointa suverana a Parlamentului.

Emil Boc spune acum ca in 2008 nu stia ca vine criza. Il contrazic cablogramele WikiLeaks. Stia toata lumea ce vine. Si chiar sa nu fi avut cablogramele, guvernatorul BNR a incercat prin toate mjloacele sa traga semnale de alarma. Numai cine n-a vrut nu le-a auzit. Dupa cum numai cine n-a vrut n-a inteles ca una este dai niste bani intr-un anumit moment, ca un fel de prima, si alta e sa te angajezi la o asemenea suplimentare permanenta, indiferent de evolutia economiei.

Asa ca domnul Boc nu are absolut nicio scuza. Cum nu are nici presedintele, care, de altfel, a fost singurul care a si recunoscut greseala de atunci.

Dar sa zicem ca nu ar fi nici prima nici ultima mostra de ipocrizie si demagogie din politica romaneasca. Cu adevarat grav este ca Guvernul Boc se pregateste sa comita o grava incalcare a puterii judecatoresti. Caci nu este nici constitutional, nici moral ca niste hotarari judecatoresti defintive si irevocabile sa fie blocate printr-o lege.

In aceste conditii, nimeni niciodata nu mai poate avea incredere in valoarea unei decizii a instantei, care oricand poate fi anulata daca nu-i convine Guvernului.

E drept ca si judecatorii si-au depasit cu mult atributiile in privinta propriilor salarii, de exemplu, dar asta nu da dreptul Guvernului sa procedeze la fel, caci jucand mereu la mai mare facem praf statul de drept.

Emil Boc da vina pe practica judecatoreasca neunitara din cauza careia unii dascali ar fi castigat in instanta majorarile salariale, altii nu. Asa este, iar aceasta lipsa de unitate a fost mereu criticata in rapoartele de monitorizare pe Justitie. Dar nu e treaba domniei sale sa unifice practica judecatoreasca si, mai ales, nu dupa cum ii dicteaza interesul de moment.

Ma intreb si eu cam cum ar fi reactionat PD-L din Opozitie daca un guvern liberal sau social democrat ar fi incercat asa ceva?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#asumare raspundere salarii profesori, #Guvern Boc plafonare salarii , #asumare raspundere Guvern Boc