UNPR cere Guvernului masuri anticriza, ca sa nu voteze motiunea de cenzura

Marti, 01 Iunie 2010, ora 20:41
3207 citiri
UNPR cere Guvernului masuri anticriza, ca sa nu voteze motiunea de cenzura
Foto: RealitateaTV (arhiva)

Liderul de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a anuntat marti ca partidul sau solicita Guvernului ca, odata cu asumarea raspunderii pe masurile de austeritate, sa prezinte si masuri active de iesire din criza, adaugand ca UNPR va decide pozitia asupra motiunii de cenzura in functie de indeplinirea acestor obiective.

"Solicitam Guvernului ca, odata cu asumarea raspunderii in fata Parlamentului, sa prezinte si sa legifereze un pachet de masuri active pentru iesirea din criza. Masurile de austeritate au rolul lor in ce priveste acoperirea unor deficite in economie, dar prin aceste masuri nu se face rost de bani in plus pentru economie.

Masurile de crestere a veniturilor bugetare si acele activitati economice care, in mod natural, ridica o tara intr-un moment economic dificil, sunt cele asteptate si sunt acele masuri fata de care orice Guvern responsabil intr-un astfel de moment e obligat sa si le apropie", a precizat Diaconescu, la finalul sedintei Biroului Politic al UNPR.

In plus, presedintele de onoare al UNPR a subliniat ca termenul limita pentru masurile de austeritate nu trebuie sa depaseasca 31 decembrie 2010.

El a mentionat ca Uniunea va decide pozitia asupra motiunii de cenzura a PSD dupa ce aceasta va fi facuta publica, si in functie de indeplinirea obiectivelor mentionate, insa a atras atentia ca adoptarea motiunii ar atrage instabilitate politica si caderea acordului cu FMI.

"In mod natural, trebuie sa asteptam motiunea de cenzura si evident, in functie de continutul ei vom putea stabili pozitia politica a UNPR. Abia dupa aceea vom vedea daca va exista cineva (n.r. parlamentar independent) care isi va asuma un alt punct de vedere, eu cred ca nu", a comentat Diaconescu.

Diaconescu: Odata cu caderea Guvernului, va cadea si acordul cu FMI

Senatorul a subliniat ca UNPR considera "absolut necesara incheierea acordului cu FMI".

"Dincolo de scopurile politice, absenta unui acord cu FMI ar pune Romania intr-o situatie foarte periculoasa de a intra in incapacitate de plati. In acest moment, Romania se apropie de un deficit de peste 9%, ceea ce ar insemna, in absenta acordului cu FMI, ca autoritatile de la Bucuresti sa acceseze piata, iar orice imprumut pe piata pentru acoperirea deficitelor ar presupune o dobanda de cel putin 10-12% , ceea ce ar impovara covarsitor bugetul Romaniei", a explicat presedintele de onoare al Uniunii.

Diaconescu a afirmat ca nu are informatii ca 10 parlamentari independenti, membri ai UNPR, ar urma sa paraseasca Uniunea si sa se intoarca la PSD sau PNL.

Senatorul a mai spus ca "ii este greu sa se pronunte" asupra riscului ca motiunea de cenzura sa treaca in Parlament si le-a transmis celor care doresc sa voteze documentul PSD ca, odata cu caderea Guvernului, va cadea si acordul cu FMI.

"Asta va insemna, pe de o parte, imposibilitatea ca pe termen scurt sa aratam ca putem rezolva problema deficitului , iar pe de alta parte, Romania va intra in instabilitate politica, ceea ce va reprezenta lovitura clara in relatia cu pietele internationale, de capital si partenerii nostri", a aratat Diaconescu.

"Celor care isi fac iluzii, vreau sa le spun ca, din toate semnalele si evaluarile noastre, in acest moment ne putem baza numai pe resurse proprii. Iesirea in afara Romaniei in cautarea unui sprijin financiar are foarte mici sanse de reusita", a conchis liderul UNPR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Cristian Diaconescu UNPR, #Guvern Boc masuri anticriza , #asumare raspundere Guvern Boc