Ziare.com

Guvernul Boc isi asuma "Legile austeritatii" - Opozitia mai are nevoie de 19 voturi

Duminica, 06 Iunie 2010, ora 17:25

   

Guvernul Boc isi asuma "Legile austeritatii" - Opozitia mai are nevoie de 19 voturi
Cabinetul Boc isi angajeaza luni raspunderea asupra "Legilor austeritatii" privind reducerea pensiilor si salariilor, iar PSD depune doua motiuni de cenzura pentru care mai are nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a demite Executivul.

Luni, incepand cu ora 16.00, Guvernul se va prezenta in Parlament pentru a-si angaja raspunderea pe masurile de austeritate, dupa ce, de dimineata, este foarte posibil sa aiba loc o sedinta a Executivului. Din cele peste 60 de amendamente depuse insa, niciunul care modifica pe fond legile nu a fost acceptat, in urma unor discutii purtate sambata de Emil Boc, Sebastian Vladescu si Mihai Seitan.

Peste 40 de amendamente la legile pe care Guvernul isi va asuma raspunderea

Este de asteptat ca PSD sa depuna cele doua motiuni de cenzura luni, chiar la finalul discursului premierului Emil Boc. Seful Guvernului va anunta in Parlament angajarea raspunderii asupra proiectelor de legi privind reducerea cu 25% a cheltuielilor cu salariile bugetarilor (la ora 16.00) si cu 15% a pensiilor (la ora 17.00), in doua sedinte consecutive.

Asta deoarece guvernantii au considerat ca proiectul de lege care priveste reducerea pensiilor sa fie asumat separat pentru ca in cazul in care este contestat la CCR si declarat neconstitutional sa nu afecteze celelalte reglementari privind salariile. In consecinta, opozitia a anuntat introducerea a doua motiuni de cenzura menite sa demita Guvernul.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil textele legislative, insa a atras atentia asupra unor prevederi care ar putea fi declarate neconstitutionale, precum si asupra jurisprudentei CEDO in cazul reducerii pensiilor. Astfel, Consiliul Legislativ a considerat ca recalcularea pensiilor speciale incalca principiul neretroactivitatii legii, cu "repercusiuni asupra caracterului de stat de drept".

Romania ar putea pierde o transa de la FMI, daca asumarea raspunderii intarzie

Mai mult, CL a amintit ca in anul 2000 Curtea Constitutionala a statuat ca pensiile speciale nu sunt un privilegiu, ci o "compensatie partiala" a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului, iar in statele UE, si alte categorii de bugetari beneficiaza de asemenea drepturi. Totodata, in avizul Consiliului Legislativ se precizeaza ca CEDO a decis in mai multe cauze ca reducerea "substantiala" a nivelului pensiei reprezinta atingeri aduse dreptului la proprietate.

O alta problema ridicata de cele doua legi a fost absenta avizului CES, parlamentarii considerand ca, desi consultativ, este obligatoriu sa fie prezentat.

Atat reprezentantii PSD, cat si cei ai PNL, au anuntat ca in situatia in care nu sunt adoptate motiunile de cenzura vor ataca proiectele de lege la Curtea Constitutionala, invocand in mare parte aspectele subliniate de Consiliul Legislativ.

Motiunile anuntate de PSD mai are nevoie de 19 voturi

Motiunile anuntate de PSD si sprijinte de PNL mai au nevoie de 19 voturi din partea parlamentarilor puterii pentru a fi adoptate, respectiv pentru a cumula 236 de voturi in favoarea acestora.

Astfel, Opozitia cumuleaza in prezent 218 parlamentari - inclusiv patru deputati si un senator fara apartenenta la vreun grup parlamentar (deputatii Mircea Irimescu, Nicolae Stan, Gabriel Tita-Nicolescu, Gheorghe Zoicas si senatorul Ion Vasile) - insa numai 217 vor putea sa-si exercite votul in favoarea motiunilor de cenzura, deoarece senatorul Catalin Voicu se afla in arest preventiv.

Proiectele pe care isi asuma Guvernul raspunderea: vezi cat scad pensiile si salariile

Majoritarea guvernamentala este constituita, in prezent, din 253 de parlamentari, dar dintre acestia cel putin patru au anuntat ca este foarte posibil sa voteze impotriva Guvernului, adica in favoarea motiunilor: deputatul PD-L Daniel Oajdea, senatorul PD-L Georgica Severin si din partea UNPR deputatii Tudor Ciuhodaru si Ioan Munteanu.

Printre cei care ar putea vota motiunea de cenzura se numara si deputatii PD-L care si-au dat votul pentru motiunea simpla impotriva ministrului de Finante, Sebastian Vladescu: Gheorghe Ciobanu, Iosif Dragulescu si Marius Dugulescu.

Masuri de austeritate pentru romani

Masurile de austeritate au fost anuntate, pentru prima data, de Traian Basescu, in urma cu o luna, pe 6 mai. Guvernul a decis sa-si angajeze raspunderea pe cele doua legi pe 30 mai, invocand articolul 53 din Constitutie care spune, la alineatul 1, ca exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

La alineatul 2, articolul 53 prevede ca restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.

Sursa: rNews

Articol citit de 2133 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"NOI vrem egalitate, dar nu pentru catei!"

"Legea austeritatii?" Dar pentru cine este aceasta lege ? Este numai pentru pensionari, medici, profesori, pompieri, politisti, mame monoparentale si mame cu mai multi copii ?! Asta nu este legea austeritatii, ci s-ar potrivi exact fabula "Cainele si catelul"...Adica, pe scurt,
Noi vrem egalitate,
Dar nu pentru catei !
Ce fel de lege de austeritate, cand in fiecare zi ni se arata cum acesti portocalii isi bat pur si simplu joc de banii publici. Nu mai departe de azi, ni s-a aratat chiolhanuri la cabana pedelistului cu cabana in munti...
Nu le-ar fi sa le fie, pe la obraz ! Astia s-au pus sa ne distruga total !

 

Sectorul bugetar? Astia ce produc?

Scăderi ale veniturilor prevăzute de primul proiect de lege elaborat de Guvern

•25% - toate salariile din sectorul bugetar, dar nu mai putin de 600 de lei
•15% - indemnizatiile de somaj
•15% - cuantumul brut al pensiilor
•15% - indemnizatiile pentru cresterea copilului, dar nu mai putin de 600 de lei
•15% - sprijinul material acordat urmasilor membrilor Academiei Romane si urmasilor membrilor Academiei Oamenilor de Stiintă din Romania
•15% - indemnizatiile luptătorilor care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989
•25% - cuantumul sprijinului statului pentru salarizarea personalului clerical si neclerical
•punctul de pensie scade de la 732 la 622, adică mai putin decat era in martie 2009
Al doilea proiect de lege pregătit de Guvern se referă la măsuri in domeniul pensiilor. Astfel, documentul prevede recalcularea, incepand cu 1 iunie 2010, pentru:

•pensiile militare de stat
•pensiile de stat ale politistilor si ale functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor
•pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor si judecătorilor, respectiv magistratilor asistenti ai ***tii Constitutionale
•pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecătoresti si al parchetelor de pe langă acestea
•pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular
•pensiile de serviciu ale functionarilor publici parlamentari
•pensiile deputatilor si senatorilor
•pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civilă
•pensiile de serviciu ale personalului ***tii de Conturi
•pensiile de serviciu anticipate si anticipate partiale
•pensiile de invaliditate si pensiile de urmas

 

DACA GUVERNUL BOC VA PICA, VA URMA HAOSUL.....

ADICA EXACT CE-SI DORESC HOTII......

Sa pice si sa nu mai auzim de ei !

Adica daca va pica guvernul, poate se va mai termina cu smecheriile, marca Berceanu, Videanu, Blaga, Udrea si toti cei care, sub pulpana lui Basescu au facut bugetul tarii proprietate personala, si-au pus toate neamurile prin ministere si prin Deconcentrate, au luat toate licitatiile si contractele cu Statul. Unde nu da Dumnezeu sa pice...Dar eu nu cred.

In afara de vorbe fara nioci un fel de acoperire, Antonescu si Ponta nu au apsolut nimic de pus in loc pentru o alternativa posibila ... bunicuta este singura care stie bine si simte acest lucru si nu ii va lasa pe nepotei sa greseasca si de data asta !

.

 

GELULE

TE PLATESTE BINE PATRICIU?DA SPOR DE MINACTOR DE C..CAT AI?

@Boby23

Daca pica guvernul tu ce prima de haulit primesti ?

GUVERNUL BOC VA FACE POC

Boc este singurul care a dus tara la dezastru.Nimeni nu mai are incredere nici in Boc nici in Basescu.Toata lumea este nemultumita.FMI nu a dat ca si solutii aceste taieri drastice.Avem nevoie de un premier de incredre, un premier mult mai capabil. Avem nevoie de un premier care sa accepte si parerile specialistilor, nu sa actioneze doar dupa propria vointa.Ar fi bine ca omenii sa inteleaga ca in cordul cu FMI, NU BOC ESTE CHEIA.FMI nu semneaza cu Boc, ci cu intreag tara.Ne putem lipsi de Boc care si-a dovedit incapacitatea si incomepetenta.

Lasa bre litania asta....

ca le-ai enumerat de doua ori pe unele ca Ghita Pristanda steagurile de la primarie.

 

 

 

Motiunea...

atentiune fiti atenti ca v-a urma sa apara Motiunea nr 3..
Iar mine v-a aprea motiunea nr4 etc...
Ce spune fiecare motiune aceleasi bazaconii Jos Crinulet Pufulet si SUS vadim panduru ( adica intors cu dosul in sus...

DAR NU INTELEG DE CE TOT ACEST IURES CU CADEREA GUVERNULUI?

EMIL BOC SI PDL-UL TREBUIE SA-SI POARTE CRUCEA PANA LA CAPAT, ADICA PANA LA CAPATUL RABDARII CETATENILOR.
ESTE O CHESTIUNE DE 2-3 LUNI. NU MAI POT CEI DIN OPOZITIE SA ASTEPTE PUTIN, PANA CAND TAIERILE DE VENITURI ISI VOR FACE EFECTUL IN BUGETELE FAMILIALE SI OAMENILOR LI SE VA URCA CU ADEVARAT SANGELE LA CAP? CRED CA DNII ANTONESCU SI PONTA NU-SI DORESC SA LE INCENDIEZE CUMVA REVOLUTIONARII VILOAIELE SI LIMUZINELE SI, EVENTUAL, SA IA VREO CATEVA PE COCOASA... IN LOCUL LOR AS VOTA CU DOUA MAINI MENTINEREA ACTUALULUI GUVERN INCOMPETENT SI CORUPT, PENTRU CA TIMPUL ACTIONEAZA CLAR IN FAVOAREA LOR.

 

vezi doctore...s-ar putea sa nu fie chiar asa cum pozeaza ei...intrebarea ta este logica pt un om normal...

inseamna ca situatia nu este asa cum o prezinta penali si psd-isti...masurile ar putea avea efectul scontat si rezultate...de aceea se dau de ceasul mo rtii sa cada guvernul..

BOC FA FACE POC

Si-o fi asumand el Boc raspunderea, dar si-o va asuma pe spinarea lui.Saptaman viitoare va fi zburat deja.Oamenii si-au pierdut incredrea in Boc, in Basescu.Si-au dovedit incapacitatea.Ne-au pus streagul de gat in timp ce ei stau bine mersi pe averi impresionate.Un, al premier o sa implemeteze alte solutii ce vor putea revigora economia si tot ce inseamna tara asta.FMI nu a recomndat implemtarea acestor solutii drastice, FMI nu a semnat acordul cu Boc ci cu intreaga tara.Am reusit prin aceste masuri sa atragem atentia si criticile intregii Europe.Avem nevoie de un premier mult mai credibil si competent.Si cred ca nu suntem departe de acesta schimbare, care inseamna si un pas spre solutionarea crizei.

raspuns

ai dreptate.trebuia sa se gandeasca de dinainte! acum degeaba isi asuma raspunderea! sa fie sanatos! rau a fost facut! asteptam "detronarea" domnului boc acum!

Lenuta !

Esti cumva sora cu,,impuscata,, ?
Asa-i turuia gura si ei. Sau e o moda la unele tate !.

oare pe jegurile astea le -ar mai putea impresiona ceva in afara de bani si putere ???

sunt inconstienti....nu ii intereseaza nimic ..desi stiu foarte bine ce inseamna sa cazi un guvern si cit timp trece pana formezi altul...parlamentul Romaniei este plin de handicapati mintali si retardatzi.

 

opozitia isi freaca mainile de fericire

unde esti ...frecamiaiosu ? ca sa le dai de lucru !

 

caderea lui Boc

Era lui Boc trebuie sa apuna cat mai curand, asa ca motiunea trebuie votata.

 

piticul cu capul mare

Boc trebuie sa isi asume raspunderea pentru aceste masuri neomenesti pe care le-a luat dupa capul lui mare de pitic de circ.

 

boc

poa' sa zica orice de acum inainte boc! oricum nimeni nu-l mai baga in seama! cu totii asteptam sa cada guvernu si sa fie inlocuit de un partid competent si bine pus la punct!

 

jos cu boc

Adica daca va pica guvernul, poate se va mai termina cu smecheriile, marca Berceanu, Videanu, Blaga, Udrea si toti cei care, sub pulpana lui Basescu au facut bugetul tarii proprietate personala, si-au pus toate neamurile prin ministere si prin Deconcentrate, au luat toate licitatiile si contractele cu Statul. Unde nu da Dumnezeu sa pice...Dar eu nu cred.

 

boc face boc

guvernul boc trebuie dat jos nu mai trebuie last sa conduca tara asta spre un infern cred ca solutia cea mai buna este de la unpr

 

boc si poc

remanierea nu este cea mai buna solutie noi avem nevoie si de un premier care sa stie sa conduca guvernul ,sa stie sa de-a indicatii ,sa stie sa se impuna cand este necesar

 

pa cu boc

eu cred ca noi in momentul de fata avem nevoie de un premier nou care sa stie sa-si impuna modul de conducere a tarii nu de astia de al de boc care nu stiu cum sa se mai imbogateasca

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor