Guvernul si-a angajat raspunderea pe comasarea alegerilor si promovarea magistratilor la ICCJ

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 12:03
4032 citiri
Guvernul si-a angajat raspunderea pe comasarea alegerilor si promovarea magistratilor la ICCJ
Foto: Realitatea TV

Guvernul si-a angajat joi raspunderea in fata Parlamentului pe proiectul Legii comasarii alegerilor si Legii promovarii judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Este pentru a 12-a si a 13-a oara cand guvernul Boc si-a angajat raspunderea pe un proiect de lege.

Opozitia a anuntat de mai mult timp ca va depune motiune de cenzura pe comasarea alegerilor. Cel mai probabil aceasta va fi citita luni si dezbatuta joi, cand va fi si votata. In cazul in care motiunea va trece, guvernul va pica, in caz contrar, legea se considera adoptata si merge la presedinte spre promulgare.

Ziare.com a prezentat in format LIVE TEXT principalele momente ale sedintei plenului reunit:

- 11: 42 - Presedintele de sedinta, Roberta Anastase, a anuntat Opozitia ca poate depune motiune de cenzura in timpul legal de 3 zile si a declarat inchisa sedinta plenului reunit al celor doua camere pe tema angajarii raspunderii Guvernului.

- Premierul a prezentat de la tribuna Parlamentului si proiectul de lege privind comasarea alegerilor pe care isi asuma raspunderea.

- Premierul Emil Boc a prezentat proiectul de lege pentru promovarea judecatorilor la Inalta Curte, anuntand conditiile necesare de inscriere si probele de concurs pe care vor trebui sa le treaca magistratii dornici sa promoveze la ICCJ.

Emil Boc a subliniat ca proiectul de lege va permite promovarea magistratilor la Inalta Curte pe baza unor proceduri transparente si in functie de integritatea si profesionalismul de care candidatii au dat dovada pe parcursul carierei lor.

Guvernul a decis: Procedura draconica pentru promovarea magistratilor la ICCJ

- Sedinta a inceput cu o intarziere de aproape o jumatate de ora. Ea este condusa de Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, la prezidiu aflandu-se si noul presedinte al Senatului, Vasile Blaga.

In sala sunt prezenti doar senatorii si deputatii Puterii. De asemenea, sunt prezenti membrii Guvernului, in frunte cu premierul Emil Boc, cel care va prezenta cele doua proiecte de lege pe care se angajeaza raspunderea.

- Vicepresedintele UDMR Lazlo Borbely a prezentat, la B1 Tv, avantajele pe care le implica proiectul de comasare a alegerilor, spunand ca se fac si economii, iar, in plus, lumea s-a saturat de atatea campanii electorale. "Daca erau alegeri iarna si vara, nu ne mai ocupam de altceva. Asa, alegerile vor fi la sfarsitul lunii noiembrie, iar in timpul anului ne vom ocupa de economie, de buget, de alte legi pe care trebuie sa le adoptam. Vom avea sase liste sau buletine de vot, eu am vazut cum se voteaza in SUA, acolo au liste si buletine de vot de te minunezi. Daca exista o alegere, fiecare sa-si mobilizeze fortele. In plus, asa se pot descoperi mai usor fraudele decat daca ai alegeri in doua locuri", a explicat Borbely.

- Alina Gorghiu, deputat al Partidului National Liberal, a explicat la B1TV de ce a ales USL sa boicoteze sedinta: "Presedintii celor doua partide au anuntat ca nu participam. Este modalitatea noastra de protest. I-am transmis premierului Emil Boc: dictatura e pe gratis, de ce nu renuntam la alegeri total? Sa facem o economie de 22 de milioane de euro."

- PSD anunta in plen ca nu va participa la sedinta si cel mai probabil si colegii lor liberali vor decide acelasi lucru, informeaza TVR Info.

Prima sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului vizeaza angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea si completarea Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru modificarea articolului 29 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciara.

Guvernul isi angajeaza joi raspunderea pentru alegeri comasate

Angajarea raspunderii Guvernului asupra proiectului de lege care vizeaza comasarea alegerilor se va face in cea de-a doua sedinta comuna a Camerelor legislative.

Parlamentarii USL nu vor participa la sedinta Parlamentului, de joi, in care Guvernul isi va angaja raspunderea pe proiectele de lege care prevad comasarea alegerilor, din 2012, si numirea judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a anuntat luni liderul PSD, Victor Ponta.

"De ce sa participam? Ce sa ne spuna Emil Boc? De ce comaseaza alegerile? Noi stim de ce, ca sa ne fure", a declarat liderul social democrat.

Victor Ponta a spus ca, in opinia lui, nici Emil Boc nu ar trebui sa participe la sedinta de joi.

USL boicoteaza angajarea raspunderii lui Boc pe alegerile comasate

"El de ce sa participe? A spus ceva Traian Basescu, iar el a executat", a mai explicat liderul PSD.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Guvern asumare raspundere comasare, #alegeri comasare angajare raspundere , #asumare raspundere Guvern Boc