Lungul drum al asumarii raspunderii in Parlament

Luni, 31 Mai 2010, ora 08:35
3362 citiri
Lungul drum al asumarii raspunderii in Parlament

Dupa ce, duminica seara, Guvernul a adoptat proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile si alte prestatii sociale din sectorul bugetar, pentru care Guvernul isi va angaja raspunderea in Parlament, urmeaza cativa pasi procedurali care ar putea dura si doua saptamani.

"Asupra acestor doua proiecte de lege, Guvernul isi asuma raspunderea in fata Parlamentului, ceea ce inseamna ca, daca in urma angajarii raspunderii se initiaza motiunea de cenzura si ea este adoptata, Guvernul este demis si aceste acte nu se aproba.

Daca se initiaza motiune de cenzura si ea este respinsa, aceste acte se considera aprobate. Daca nu se initiaza nicio motiune de cenzura, aceste doua acte normative se considera adoptate si pleaca spre promulgare la presedintele Romaniei", a precizat premierul Emil Boc duminica seara.

Procedura constitutionala

Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Constitutia stabileste ca Guvernul va fi demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, va fi adoptata.

Daca Guvernul nu a fost demis prin motiune de cenzura, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In plus, in cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.

Ce se intampla in continuare?

Procedura de angajare a raspunderii va fi initiata incepand de luni, cand cele doua proiecte de legi vor fi trimise Parlamentului. Tot in aceeasi zi ar putea avea loc si plenul reunit in care Guvernul sa-si asume raspunderea.

Guvernul a aprobat proiectele de lege cu masurile de austeritate

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca va convoca pe parcursul zilei Birourile Permanente reunite. Este necesar, insa, ca si presedintele Senatului, Mircea Geoana, sa fie de acord.

Dupa-amiaza ar putea avea loc si plenul reunit in care Guvernul sa isi asume raspunderea. Opozitia a anuntat ca va depune, imediat, motiune de cenzura. Peste cinci zile de la depunere, adica pe 5 iunie, motiunea trebuie citita, iar peste alte trei zile dezbatuta si votata.

Pentru ca motiunea sa fie adoptata este nevoie de 236 de voturi, cu 24 mai multe decat are Opozitia. Daca motiunea pica, urmeaza un nou termen, de trei zile, in care legile pot fi contestate la Curtea Constitutionala.

In cazul in care Curtea constata elemente de neconstitutionalitate, legile se intorc la Guvern, care trebuie sa le puna in acord cu decizia judecatorilor.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#asumare raspundere Boc Parlament , #asumare raspundere Guvern Boc