Ziare.com

Peste 40 de amendamente la legile pe care Guvernul isi va asuma raspunderea

Vineri, 04 Iunie 2010, ora 23:00

   

Peste 40 de amendamente la legile pe care Guvernul isi va asuma raspunderea
Parlamentarii au depus peste 40 de amendamente la legile pe care Guvernul isi va asuma raspunderea, au declarat, vineri reprezentanti ai Biroului de presa al Camerei Deputatilor.

Din cele 43 de amendamente, 25 vizeaza Legea privind unele masuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar, iar 18 pe cea referitoare la domeniul pensiilor.

Legea privind unele masuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar a fost amendata de parlamentarii PD-L, care au propus 15 modificari, PNL - 6 si UDMR - 4, iar legea referitoare la domeniul pensiilor a primit modificari de la PNL - 12 amendamente, PD-L - 4, dar si cate una de la minoritati si independenti.

Amendamentele au putut fi depuse pana vineri la ora 20:00. Principalele modificari sustinute de UDMR la proiectele de lege pe care Guvernul isi va asuma raspunderea vizeaza aspecte de tehnica legislativa, dar si inghetarea pensiilor sau necoborarea acestor venituri sub 350 de lei.

"Un amendament vizeaza schimbarea formularii drepturilor salariale din luna iunie sau incepand cu luna iunie la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru ca altfel ne asumam raspunderea pe ceva care ar fi neconstitutional - principiul retroactivitatii. Am insistat sa apara foarte clar ca nu putem sa coboram sub pensie minima de 350 de lei", a declarat viceliderul deputatilor UDMR Mate Andras-Levente, referindu-se la amendamentele depuse de udemeristii din Camera Deputatilor.

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda propune inghetarea pensiilor pana la 31 decembrie 2011, in locul reducerii cu 15%, masura considerata neconstitutionala. El mai propune ca masurile de austeritate ale Guvernului sa intre in vigoare in termenul prevazut de Constitutie, potrivit caruia orice lege se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la trei zile de la data publicarii sau la o data ulterioara prevazuta in textul ei.

Un alt amendament vizeaza eliminarea articolului 2 din proiectul de lege privind unele masuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar referitor la diminuarea cu 25% a bugetului alocat pentru achizitionarea de medicamente, proteze si orteze. Totodata, el a amendat si articolul 9, eliminand diminuarea indemnizatiei insotitorului persoanei cu handicap.

In schimb, deputatul PD-L Catalin Croitoru a propus exceptarea profesorilor de la reducerile salariale cu 25%, sustinand ca, din motive de moralitate, regimul aplicat unor regii autonome sau companii cu capital majoritar de stat, care au fost restructurate, trebuie aplicat si in situatia invatamantului, care, din 2005, a trecut prin etape succesive de restructurare.

Concret, deputatul PD-L amendeaza chiar primul articol al proiectului de lege privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar. El propune introducerea unui alineat suplimentar care spune ca reducerea cu 25% a salariilor nu se aplica angajatilor din invatamant, intrucat sistemul a suferit o restructurare in 2009 si 2010 prin desfiintarea a 34.000 de posturi.

Pe de alta parte, liberalii au depus amendamente la cele doua proiecte privind reducerile bugetare astfel incat ele sa nu fie aplicate. Potrivit liberalului Eugen Nicolaescu, aceste amendamente urmaresc eliminarea tuturor prevederilor din proiectele de lege, urmand ca acestea sa fie inlocuite cu un program de masuri fiscale, financiare si de reducere drastica a cheltuielilor cu aparatul de stat.

La capitolul referitor la masurile fiscale, amendamentele PNL propun anularea impozitului minim, reducerea la 5% a TVA-ului pentru constructiile si tranzactiile de locuinte noi, reducerea integrala pe anul 2010 a impozitului pe venit si a cotelor de contributii sociale pentru angajatorii care creeaza locuri de munca si angajeaza persoane aflate de peste trei luni in somaj.

De asemenea, liberalii sustin introducerea unor bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor fiscale pentru contribuabilii care isi platesc taxele la termen, reducerea la 0,02% pe zi a majorarilor de intarziere la plata obligatiilor fiscale catre bugetul general consolidat, introducerea taxarii inverse pentru produsele agro-alimentare si pentru lucrarile de constructii-montaj.

Amendamentele PNL privind masurile financiare vizeaza reducerea cheltuielilor bugetare si stoparea risipei. Astfel, liberalii propun reducerea cu 50% a cheltuielilor prevazute in legea bugetara cu achizitii de imobile, dotari independente, elaborarea studiilor de prefezabilitate si de fezabilitate, deplasari, detasari, transferuri, precum si reducerea cu 25% a cheltuielilor prevazute in bugetul de stat cu bunuri si servicii.

PNL vine si cu o serie de propuneri legate de reducerea cheltuielilor publice si anume reducerea numarului de ministere si de agentii, reorganizarea structurilor teritoriale din subordinea ministerelor si agentiilor guvernamentale, reducerea aparatului prefecturilor, desfiintarea structurilor deconcentrate in majoritatea domeniilor.

Cat priveste proiectul de lege privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor, PNL sustine ca aplicarea unei legi nu poate fi retroactiva.


"In ceea ce priveste categoriile de pensionari care beneficiaza de legi speciale, ei vor intra in sistemul unitar de pensii, insa cuantumul pensiei lor neputand sa depaseasca 5 salarii medii brute pe economie. Daca proiectul va fi adoptat in aceasta forma, exista posibilitatea ca un numar foarte mare de pensionari afectati de recalculare sa se adreseze instantelor de judecata, nationale si internationale, pentru contestarea diminuarii unui drept castigat", arata liberalii.

In ceea ce-i priveste pe independenti, acestia au depus doar un amendament, care este formulat in comun cu deputatii minoritatilor nationale, in contextul in care doleantele lor au fost deja cuprinse in proiectele pe care Guvernul si le va asuma in Parlament.

Surse din UNPR au declarat, pentru AGERPRES, ca amendamentele formatiunii sunt deja cuprinse in proiectele de legi privind masurile de austeritate pentru care Executivul vrea sa isi asume raspunderea.

Printre propunerile UNPR se afla pastrarea pensiei minime garantate de 350 de lei, termen limita pentru masurile de austeritate - 31 decembrie 2010, indemnizatia pentru cresterea copilului, mentinerea la valoarea actuala a pensiilor militare sub 3.000 de lei.

De asemenea UNPR a cerut Executivului ca majoritatea prestatiilor sociale care privesc cele aproape 400.000 de persoane cu handicap sa ramana neschimbate.

Deputatii minoritatilor nationale au ales sa depuna doua amendamente, iar parlamentarii PSD niciunul.

"Cele doua legi sunt clar contrare intereselor cetatenilor, sunt neconstitutionale, neeconomice si antisociale. Noi consideram ca, in ansamblu, aceste proiecte de legi trebuie eliminate si altele sunt solutiile", a argumentat deputatul PSD Ioan Cindrea decizia social-democratilor.

PSD a anuntat ca va depune doua motiuni de cenzura impotriva celor doua legi, iar in cazul in care acestea nu vor trece de Parlament vor sesiza Curtea Constitutionala.

Guvernul isi va asuma raspunderea pe masurile de austeritate luni dupa-amiaza, dupa ce, in cursul diminetii, se va intruni in sedinta pentru a discuta pe marginea amendamentelor care au fost aduse de parlamentari celor doua proiecte de lege privind masurile de austeritate, dupa cum au declarat surse guvernamentale.

Executivul a aprobat duminica trecuta, in sedinta extraordinara, cele doua proiecte de lege privind masurile de austeritate. Proiectul privind stabilirea unor masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si cel privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor au fost adoptate de Executiv, in marja acordului convenit cu FMI, pentru reducerea deficitului bugetar.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 1880 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pe cat pariem ca orice amendament rational va fi respins?

Doar mumu Boc, PDL si muuuuult BASE reprezinta tara!

Base! de ce nu accepti sa cada guvernul Base-Boc?

Hai ca iti dau eu o solutie, incongruentule!

Lasi sa cada ineptul guvern Boc, aduni toata parlamentarimea la Cotroceni si spui, gatuit, poate si plangi putin:

-Rrromani! Cetatzzzeni! Va scot din criza!
Am desemnat ca prim ministru pe domnul...pauza...suspens...


THRRRAIAN BASESCUUUUUUUUUUU!

Urale, manele, mugete aprobative...
Sa traiti bine!
Apropo, traiti?

 

si cine-si asuma raspunderea pentru ultimii 20 de ani ? - NIMENI - raspuns corect -

totul ramane in cadrul verbal - la pariu -

 

Dinescule, fa-te ca lucrezi...De la 89 incoace, parlamentarii romani se fac ca muncesc...

si au salarii grele, beneficii, sporuri, masini, garzi personale, prime de deplasare, camere de hotel de 5 stele, etc...toate ca rasplata pt prostia si mitocania lor...

trebuie sa-i "chiuretam" pe toti

esti mare Nastratine daca gasesti o solutie , care poate fi pusa in practica , prin care sa le bagam mana-n gat ; cine nu vrea sa-i "barbereasca" pe astia ? nu-i putem prinde la inghesuiala , asta-i smecheria

CE CONTEAZA?

* Nu conteaza amendamentele.
* Conteaza numai cine pe cine tradeaza.
* Mai clar, nu conteaza aremendamentele, cat coeaza aranjamantele.

aici era vorba de ce fac acum,...

pentru ce s-a intimplat in ultimii 20 de ani ,noi,toti Romanii ne-am asumat raspunderea,ca i-am lasat in pace. De aia trebuie sa-i sanctionam acum daca nu ne place. Lume iasa in strada ca e asa cum le-a promis presedintele in campanie ? NU. A promis "sa traim bine" ,.tu traiesti ? Ma bucur pentru tine ,dar eu ,vecinii mei,prietenii mei si aia pe care-i vezi in strada NU traiesc bine.

Un banc din anii 50', dar inca de actualitate, acum la inceput de weekend:

Se facea ca se intalnisera presedintii Hrusciov si Eisenhower si discutau despre salariile din SUA si URSS.
Hrusciov intreaba: La dvs in America, un muncitor cam cat castiga pe luna?
Eisenhower: Pai, cam 1000$/luna.
Hrusciov continua: Si ce face cu ei?
Eisenhower: Pai, cam doua sute il costa chiria pentru el si sotie, inca doua sute da pe haine si o suta pe mancarea lui si a nevestei.
Hrusciov: Si cu restul de 500 de dolari, ce face? Eisenhower: E treaba lui, il priveste!
Apoi, il intreaba si Eisenhower pe Hrusciov: Dar la dvs in Rusia, cam cat castiga un muncitor pe luna?
Hrusciov: Pai, cam 400 de ruble.
Eisenhower continua: Si ce face cu ei?
Hrusciov: Pai, vreo suta il costa chiria si intretinerea, apoi inca vreo 500 mancarea si hainele lui si ale sotiei. Eisenohower intreaba uimit: Si cum se descurca, de unde face rost de inca doua sute pentru a trai?
Hrusciov: E treaba lui, il priveste!

 

Aiuritor!

Pai cum PDL si UDMR au depus amendamente(nu putine 15+4) la proiectele de legi in discutie?! Nu le-au facut ei, nu le-au clocit de vreo doua luni incoace? Le-a facut cumva opozitia sau numai Boc singur? Vai de ei! Vai de noi!

 

:)

Fac pariu ca nimeni nu le-a citit, si am inteles ca nu sunt scrise de romani. Nici n-ati stiut ca nu sunt scrise de romani :)). Eu v-am spus ca nu aveti tara de mult. De asta aveti dreptul sa alegeti nu sa si selectati ;).

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor