Presa de azi: Premierul trei in unu. Cum a venit Boc in Parlament cu legile salarizarii si a plecat cu Legea Educatiei

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 08:01
2458 citiri
Presa de azi: Premierul trei in unu. Cum a venit Boc in Parlament cu legile salarizarii si a plecat cu Legea Educatiei
Foto: Gandul

Toata presa centrala de miercuri scrie despre scandalul din sedinta de plen a Camerei Deputatilor si Senatului.

Guvernul trebuia, marti, sa isi asume raspunderea pe legile salarizarii, insa sedinta s-a transformat intr-un scandal, dupa ce Puterea a vrut sa discute si despre alta asumare, cea cu tensiuni la CCR, pe Legea Educatiei.

Dupa trei ore de sedinta cu scandal, Puterea a decretat, prin Roberta Anastase, ca Legea Educatiei se considera adoptata. "PD-L a fortat adoptarea Legii Educatiei", explica Adevarul. Subiectul este tratat si de ziarul Puterea, intr-un articol titrat "Asumare cu forta, in ciuda unei decizii a Curtii Constitutionale".

Jurnalul National scrie de cealalta asumare de marti: "Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea Salarizarii". "Premierul trei in unu. Cum a venit Boc in Parlament cu legile salarizarii si a plecat cu Legea Educatiei", isi titreaza Gandul articolul, care surprinde si reactia Opozitiei la cele doua asumari de marti.

Jurnalistii de la Evenimentul Zilei scriu si ei despre scandalul de marti. "Puterea 'loveste' cu 'influenta razelor de luna asupra galosilor de guma'. Opozitia reclama 'bruscarea' Constitutiei", titreaza articolul, facand referire de declaratiile senatorului PD-L Radu Berceanu.

Adevarul: PD-L a fortat adoptarea Legii Educatiei

Desi pe ordinea de zi de marti figurau doar angajarile raspunderii Guvernului pe legile salarizarii, s-a ajuns, prin fortarea regulamentelor, sa se treaca pe ordinea de zi si continuarea procedurilor pe Legea Educatiei. Practic, majoritarii au incercat sa forteze Opozitia sa depuna motiune de cenzura pe angajarea raspunderii pe Legea Educatiei.

Astfel, premierul Emil Boc a venit in Parlament cu cele doua legi ale salarizarii si a primit, la pachet, din partea PD-L si Legea Educatiei. Cum PSD a parasit sala, si parlamentarii PNL si-au retras pe rand semnaturile pe textul motiunii, pentru a nu gira o procedura neconstitutionala, presedinta de sedinta, Roberta Anastase, a decretat, imediat dupa ce numarul de semnaturi a scazut sub cel limita, ca se considera ca "motiunea de cenzura nu mai exista si Legea Educatiei este adoptata", precizeaza Adevarul.

Decizia finala va apartine insa Curtii Constitutionale, care va fi sesizata din nou de Opozitie.

In cazul in care judecatorii constitutionalisti vor considera ca nu s-a incalcat legea fundamentala, Legea Educatiei va pleca la Cotroceni pentru promulgare, iar presedintele Traian Basescu a declarat deja ca sustine actul normativ in forma asumata de Guvern.

Puterea: Asumare cu forta, in ciuda unei decizii a Curtii Constitutionale

Timp de cateva ore, cele doua tabere, Puterea si Opozitia, s-au acuzat reciproc de nerespectarea unor decizii ale Curtii Constitutionale.

Cea mai dura interventie a avut-o liberalul Ludovic Orban. "S-a dat o lovitura de stat in Parlament", a declarat Orban, citat de Puterea.

Aproape toti liberalii care au trecut pe la microfon au lansat avertismente severe UDMR, considerand ca se afla la baza fortarii regulamentelor pentru a se adopta Legea Educatiei in varianta care ii este favorabila, si au fost chiar si voci care sustineau ca se impune revizuirea accederii in Parlament a minoritatilor nationale.

Evenimentul Zilei: Scandal pe educatie. Puterea "loveste" cu "influenta razelor de luna asupra galosilor de guma". Opozitia reclama "bruscarea" Constitutiei

Senatorul PD-L Radu Berceanu a intrerupt discutiile, cerand ca propunerea lui Toader sa fie supusa la vot, iar dezbaterile sa continue in timpul alocat acestei teme daca ea va fi introdusa pe ordinea de zi, asa cum spune regulamentul.

"Ideea ca un subiect nu poate sa fie introdus pe ordinea de zi nu exista decat daca nu intruneste majoritatea. Ordinea de zi nu poate fi neconstitutionala sau un subiect de meditatie. Ordinea de zi e pur si simplu ordinea de zi (...) Daca majoritatea parlamentarilor decide ca doreste sa discute subiectul propus, fie ca el se refera la influenta razelor de luna asupra galosilor de guma, subiectul se discuta", a spus Berceanu, citat de Evenimentul Zilei.

Gadul: Premierul trei in unu. Cum a venit Boc in Parlament cu legile salarizarii si a plecat cu Legea Educatiei

Continuarea procedurii privind Legea Educatiei a fost insa sustinuta si de premierul Emil Boc, si de presedintele UDMR si vicepremier, Marko Bela, in ciuda contestarilor liderilor Opozitiei.

Democrat-liberalii planuisera fortarea Regulamentului inca de acum doua saptamani, cand majoritatea PSD- PNL din conducerea Parlamentului a retrimis la Guvern controversata lege pe motiv ca angajarea raspunderii este neconstitutionala, asa cum a decis in prima faza CCR, aminteste Gandul.

Jurnalul National: Guvernul si-a asumat raspunderea pe Legea Salarizarii

In protestele Opozitiei care a anuntat o noua contestare la Curtea Constitutionala, premierul Boc le-a livrat parlamentarilor si cele doua legi ce privesc salarizarea.

In fata unei sali pe jumatate goale, in care se mai aflau doar deputatii si senatorii Puterii, Boc a facut aritmetica de criza: "Daca 2010 a fost anul constrangerilor bugetare, 2011 va fi anul dezvoltarii, al cresterii economice si al consolidarii reformelor structurale ale statului, in care Legea Salarizarii ocupa un loc extrem de important. Nu vindem iluzii, ci spunem foarte clar ceea ce Romania poate in momentul de fata", a spus Boc, in plenul Parlamentului, scrie Jurnalul National.

Astfel, de la 1 ianuarie, veniturile bugetarilor ar urma sa fie majorate cu 15% fata de octombrie 2010. Noile grile de salarizare pentru functionari, medici si profesori vor fi aplicate insa din 2012.

D.R.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#legea educatiei Boc, #Guvern asumare Legea Salarizarii, #legea educatiei asumare , #asumare raspundere Guvern Boc