Transfer de putere ori ingenuncherea Opozitiei? (Opinii)

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 19:30
6824 citiri
Transfer de putere ori ingenuncherea Opozitiei? (Opinii)
Foto: Arhiva

Transferul de putere in Romania s-a facut mereu cu mare greutate si cu multe victime.

Astfel, in 1989 au fost inregistrati 1.142 morti, 3.138 raniti si 760 de arestati, numarul disparutilor nefiind nici azi cunoscut. La urmatoarele schimbari de regim au fost destule victime politice, morale, dar omuciderile n-au disparut cu totul. Despre ele insa nu vrea nimeni sa vorbeasca.

A se mai retine ca alternanta la guvernare a generat si genereaza victime doar in Romania, in timp ce in toate tarile-surori de fost lagar comunist schimbarea s-a facut si se face pasnic.

E clar ca se intampla ceva cu noi, ca ne lipsesc onoarea si demnitatea, ca exista inca numeroase conditii favorizante ale climatului de violenta, printre care, ingenuncherea Opozitiei. De demonstrat.

De ce la altii se poate civilizat?

Daca in Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Germania de Est... autoritatile comuniste au transferat atributele guvernarii dupa negocieri aproape amiabile, in Romania pofta de putere l-a tinut pe Ceausescu lipit de functie pana in fata plutonului de executie.

Armata si celelalte organe de forta ale statului au reactionat cu duritate impotriva propriului popor, iar neprofesionalismul comandantilor militari si al emanatilor Revolutiei, neinstare sa tina lucrurile sub control, a omorat din greseala sau prostie peste 600 de participanti si soldati.

Nici a doua schimbare de putere nu s-a produs fara sange. Ca urmare, dupa alegerile din Duminica Orbului 1990, au venit evenimentele din 13-15 iunie, cu alte cadavre.

Inca nu si-a asumat nimeni vinovatiile vadite ale Puterii de atunci: fortarea legii electorale si inscrierea pe liste a tuturor formatiunilor-satelit spre a diminua impactul partidelor istorice, incorporarea in masa a administratiei in FSN, prostirea pe fata a alegatorilor, infricosarea lor cu pericole imaginare, furaciuni de voturi si arderea a sute de saci cu buletine pe la diferite gropi de gunoi...

Nimeni n-a suferit vreo condamnare, semn ca actiunile au fost coordonate de Guvernul-stat.

Pofta neostoita de putere naste violenta

In '92, '96, '2000, 2004 si 2008-2009 violentele s-au mai calmat, dar contestarile in justitie, nemultumirile, neincrederea in organizatorii scrutinelor cresc de la an la an.

Doua sunt principalele cauze: partidele de guvernare, cu mici exceptii, nu vor sa organizeze fair-play alegerile, incarcandu-se de rusine si ocara din pricina subterfugiilor, a fortarii legilor in propriul beneficiu.

Avand si painea si cutitul in mana, recte logistica, administratia, autoritatile electorale permanente, Ministerul de Interne, serviciile secrete, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, prefectii, sefii de deconcentrate si institutii organizatoare, plus o multime de activisti remunerati din ban public, toti primesc misiunea de a ingenunchea Opozitia. Iata de ce procesele electorale numai de corectitudine nu pot fi banuite.

A se retine ca in tarile democratice serioase legea electorala se stabileste din timp, cel mai adesea prin consens, ba chiar discriminand pozitiv Opozitia, caci un scandal referitor la matrapazlacuri electorale pur si simplu poate desfiinta o formatiune politica.

Chiar nu sunt posibile alegerile corecte?

Viitoarea campanie nu va diferi prea mult de anterioarele, daca ne gandim la milionul de voturi adus de sufragiul prin corespondenta.

Guvernul Boc si coalitia de guvernamant ticluiesc deocamdata o lege prin asumarea raspunderii, asadar fara consultarea Opozitiei, a ONG-urilor, a spatiului public. Sfortarea s-ar putea sa-i coste, dand apa la moara opozantilor.

Nici cumularea alegerilor locale cu cele parlamentare nu se practica in tarile cu stat de drept, iar adaugarea unui referendum, dupa cum le-ar conveni presedintelui si PDL, ar da lovitura de gratie sistemului nostru democratic. Cineva se joaca cu focul, intr-o vreme cand instabilitatea cuprinde sfere tot mai largi pe mapamond.

Raspunderea pe care si-o asuma Executivul este una uriasa. In majoritatea tarilor unde s-a practicat, au urmat perioade de instabilitate politica, de contestari nu doar in justitie, ci si violente. Qed.

Toate de dragul pastrarii fraielor puterii? Nu mai iesim odata din lumea a treia?

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#alegeri corecte, #referendum lege electorala, #Executiv PDL Putere , #asumare raspundere Guvern Boc