Tv Ziare.com: Asumarea Guvernului este un abuz, incalca principiile democratiei

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 18:32
2397 citiri
Tv Ziare.com: Asumarea Guvernului este un abuz, incalca principiile democratiei

"Asumarea raspunderii din partea Guvernului nu este un abuz constitutional. Constitutia Romaniei, revizuita in 2003, permite acest lucru.

Ceea ce insa mi se pare un abuz din punct de vedere al calitatii democratiei in tara noastra, in sensul in care masuri care privesc viata foarte concreta a catorva milioane de cetateni, nu pot fi luate fara o dezbatere amanuntita, fara un dialog coerent cu partenerii sociali si de asemenea cu Opozitia din Parlament", a declarat miercuri la televiziunea Ziare.com prof. dr. Daniel Barbu, directorul Institutului de Cercetari Politice.

Daniel Barbu, care este si membru al Comisiei pentru o noua Constitutie, infiintata de Fundatia Horia Rusu, a adaugat ca, din punctul sau de vedere, taierea pensiilor nu este legala.

Vezi AICI de ce este ilegala taierea pensiilor.

"Pensiile au un caracter patrimonial si statul este doar un gestionar de fond si fara aprobarea reprezentantilor pensionarilor, taierea pensiilor este ilegitima si imorala chiar daca chestiunea de legalitate ca intotdeuna atunci cand statul de drept e precar poate sa fie aparata de Guvern", a mai spus membrul Comisiei pentru o noua Constitutie.

"Economia de mai putin de trei miliarde de euro realizata pana la sfarsitul anului prin reducerea cu 25% a salariilor si cu 15% a pensiilor ar fi echivalat cu o crestere cu un singur procent a TVA-ului si ar fi indus o inflatie de 0,7%, ceea ce nu inseamna foarte mult", a spus prof. dr. Daniel Barbu, directorul Institutului de Cercetari Politice care l-a citat pe economistul Liviu Voinea.

Barbu a mai spus ca in Romania "s-a creat acest mit al cotei unica ca fiind de dreapta".

"Cota unica a fost inventata in Rusia lui Putin si este o secretie fiscala a socialismului oligarhic, nu are nicio legatura cu dreapta. Si in Romania tema cotei unice a fost introdusa de Mihai Tanasescu si Adrian Nastase, deci de PSD", a precizat directorul Institutului de Cercetari Politice.

Daniel Barbu a mai spus ca Guvernul nu trebuie sa obtina o majoritate de voturi atunci cand isi asuma raspunderea, pentru ca asta este si sensul, sa evite votul.

"Guvernul isi asuma raspunderea, Opozitia va depune o motiune de cenzura si daca este votata Guvernul cade. Insa premierul Boc a spus miercuri ca isi va asuma raspunderea pe doua legi si aici putem incepe dezbaterea juridica. Asumarea se poate face doar pe o lege sau de un pachet de legi asemanatoare", a mai mentionat membrul Comisiei pentru o noua Constitutie.

Directorul Institutului de Cercetari Politice si-a exprimat ingrijorarea fata de faptul ca o parte din suma care va fi economisita de Guvern prin aceste masuri de austeritate s-ar putea duce pe achizitiile avioanelor F16.

"Am mai spus ca nu avem de niste avioane care costa un miliard de euro si care aparent nu zboara. Am o teama ca jumatate din economii se vor duce pe aceste achizitii. Se prefera F16 pentru ca atunci firmele pot plati comisioane legale, in SUA se permite, adica 10% la suta din valoarea totala a contractului se vor duce la cei care negociaza contractul. Pe cand firma suedeza nu poate da niciun fel de comisioane deoarece fiscul suedez e mult mai sever", a mai precizat acesta.

Daniel Barbu a mai spus ca "sunt excese si din partea partidelor sindicatelor, dar trebuie sa le intelegem pentru ca nu am fost o societate care sa aiba experienta dialogului social".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#asumare abuz calitate democratie, #asumare raspundere Guvern Boc , #asumare raspundere Guvern Boc