Ziare.com

Care sunt beneficiile si obligatiile pe care le au membrii Uniunii Scriitorilor din Romania, organizatie din care a fost exclus liderul AUR Sorin Lavric

de Sinziana Verestiuc
Joi, 10 Decembrie 2020, ora 11:18

   

Care sunt beneficiile si obligatiile pe care le au membrii Uniunii Scriitorilor din Romania, organizatie din care a fost exclus liderul AUR Sorin Lavric
Uniunea Scriitorilor din Romania s-a dezis, sapatamana acaesta, de afirmatiile lui Sorin Lavric, unul dintre liderii partidului-surpriza de la alegerile parlamentare din 6 decembrie, AUR, si l-a exclus pe acesta din organizatie.

Sorin Lavric a scris in opera sa "Decoct de femeie" (aparuta la Editura Ideea Europeana) ca "niciun barbat nu cauta in femeie desteptaciunea, profunzimea sau luciditatea", iar despre romi spune ca sunt o "plaga sociala", fragmente care au scandalizat o parte a opiniei publice.

Astfel, Uniunea Scriitorilor anunta ca "a luat act cu stupoare de declaratiile politice radicale" ale lui Sorin Lavric si ca-l exclude pe scriitor din organizatie.

Conform statutului Uniunii Scriitorilor din Romania, orice autor care are cetatenie romana, orice autor cetatean strain care domiciliaza in Romania sau orice autor/traducator de limba romana care domiciliaza in strainatate poate deveni membru al Uniunii Scriitorilor din Romania (U.S.R.) pe baza de cerere individuala.

Conform aceluiasi statul al Uniunii Scriitorilor, membrii organizatiei au urmatoarele drepturi:

- sa participe la activitatea Filialei;
- sa concureze la proiectele si la programele U.S.R.;
- sa beneficieze de toate facilitatile prevazute in Cap. 2, Art. 5 punctele g), h), i), j), k) si m);
- sa aleaga si sa candideze in alegeri pentru organele de conducere ale U.S.R. si ale Filialelor;

- sa primeasca indemnizatia de 50% din pensie prevazuta de lege;
- sa primeasca, in functie de numarul de locuri alocat U.S.R., prin lege, indemnizatia de merit;
- sa dea recomandari de primire in U.S.R.

Conform aceluiasi statut, membrii organizatiei au si urmatoarele obligatii:

- sa respecte prevederile prezentului Statut, precum si deciziile luate in conditii statutare de catre organele de conducere ale U.S.R.;
- sa achite in fiecare an cotizatia stabilita de Consiliul U.S.R. Daca membrul U.S.R. nu-si achita cotizatia pe o perioada de cel putin un an, el e suspendat din drepturi, dupa cum prevede Regulamentul Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere;
- sa opteze, in cazul editarii operelor proprii, pentru virarea taxei de timbru catre U.S.R.;
- sa respecte normele deontologice ale breslei scriitoricesti si sa manifeste grija fata de pastrarea prestigiului U.S.R.

In statutul Uniunurii Scriitorilor de Romania se mai precizeaza si situatiile in care inceteaza calitatea de membru U.S.R.:

a) ca urmare a demisiei, formulata in scris si inregistrata la Secretariatul U.S.R. Daca un membru demisionat din U.S.R. doreste sa redevina membru al U.S.R., el va urma procedurile obisnuite de primire in U.S.R.;

b) prin excludere, pentru incalcarea prevederilor Statutului prin fapte care au adus U.S.R. prejudicii materiale, morale si de imagine grave. Deciziile de suspendare sau excludere sunt luate de Consiliul U.S.R. la propunerea Comisiei de Monitorizare, Suspendare si Excludere, care functioneaza conform Regulamentului propriu.


Citeste si:

Lider AUR, dat afara din Uniunea Scriitorilor. Sorin Lavric ii numea pe romi "plaga sociala" si sustinea ca "barbatii nu cauta in femeie luciditatea"
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Uniunea Scriitorilor aur beneficii drepturi
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2457 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Alo! Suntem in capitalism, in economia de piata

Sa castige din ce publica si cumpara oamenii. Sa fie profesori de limba roamana sau de istorie. Sa lucreze la redactiile publicatiilor si televiziunilor private. Sa castige bani facand ceva util si vandabil. Nu din pomeni de la stat.

 

Clarificari

Stai liniștit că lucrurile nu stau chiar așa. Nu beneficiază toată lumea de călătorii iar cei care ajung sa stea in pensia de acolo sunt muritori de foame. Ziare manipulează că de obicei și iată că reușesc.

Revoltător

Și unde spune că dacă ai opinii incorecte politic poți fi expulzat de o manieră stalinistă ? In uniune intri in urma cărților publicate și la recomandarea altor autori deja membri. Nu spune nicăieri că trebuie să ai gandire sau origini sănătoase. Ce s-a intamplat a fost o epurare politica absolut inadmisibilă intr-o societate libera. Este exact ca modul abject in care FRF s-ar dezis de bietul Coltescu. Care e destinul democrației romanești intrata acum in antecamera unei noi forme de totalitarism ideologic ?

 

O adunatura de sinecuristi. Asa se fura din bugetul Romaniei

Va dati seama ce cuib de hotii reprezinta aceasta asociatie sau ce o fi ea. Mai intai pensia marita cu 50 %. Pentru cativa amarati care chiar au si merite literare este ok. Dar sunt destui invartiti care au gasit o cale sa-si mareasca pensia cu 50%. Apoi, scrie acolo: - sa beneficieze de stimularea financiara a tuturor formelor de creatie literara, inclusiv a traducerilor din si in limba romana;
- sa beneficieze de burse, de organizarea si finantarea unor simpozioane, calatorii de documentare si altele asemenea;
Deci, daca au bani alocati de buget, pot sa si-i atribuie si sa-i cheltuie absolut cum vor muschii lor, fara criterii de performanta, fara nimic. Publica o carte la editura trei paduchi si gata, poate ca USR-ul sa-i tranteasca acolo o prima de 10.000. Sau poate sa-i plateasca un concediu in Insulele Filipine, de o luna, sa creeze in liniste. O porcarie comunista este acest USR, de inspiratie sovietica, pentru ca scriitorii trebuiau recompensati ca sa laude maretele realizari ale poporului rus.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor