Avocatul Poporului, acuzat ca nu-si face treaba: Ciorbea apara doar abuzurile lui Ponta

Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 10:03
3593 citiri
Avocatul Poporului, acuzat ca nu-si face treaba: Ciorbea apara doar abuzurile lui Ponta

ACL ii reproseaza lui Victor Ciorbea ca "nu are interesul sa apere cetateanul de abuzurile actualei puteri, ci sa apere abuzul guvernarii Ponta asupra romanilor", dupa ce Avocatul Poporului a anuntat, sambata, ca sesizarea Curtii Constitutionale privind OUG 55 "excedeaza" competenta institutiei.

"Alianta Crestin-Liberala constata ca Avocatului Poporului, domnului Victor Ciorbea, i-a trebuit mai bine de o luna jumatate sa se trezeasca din amortire si sa dea un raspuns la numeroasele solicitari de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la Ordonanta de Urgenta 55/2014 privind migratia alesilor locali. Reamintim ca ordonanta Guvernului Ponta a fost emisa in 26 august.

Astazi, 18 octombrie, Avocatul Poporului sfideaza intreaga societate romaneasca, nemultumita de ordonanta lui Victor Ponta, transmitand un comunicat de presa prin care isi declina competenta", a declarat, sambata seara, purtatorul de cuvant al PNL, Alina Gorghiu.

Traseismul legalizat: Cum s-a reorganizat jocul politic in teritoriu - bilantul migratiei

Potrivit sursei citate, raspunsul lui Ciorbea "nu e sfidator doar la adresa Parlamentului Romaniei, ci mai ales la adresa fiecarui cetatean care il plateste sa stea in functie si care, teoretic, ar trebui sa aiba garantia ca exista o institutie, singura de altfel, care poate sa atace ordonantele de urgenta abuzive ale Guvernului".

"Daca domnul Ciorbea ne da raspunsul absolut naucitor potrivit caruia institutia pe care o conduce nu poate ataca actele emise de Executiv si ca Parlamentul ar trebui sa se ocupe cu acest lucru, ne intrebam atunci pentru ce mai este platit Avocatul Poporului daca refuza sa-si exercite atributiile?

In loc sa vegheze la respectarea corectitudinii ordonantelor emise de Cabinetul Ponta, Victor Ciorbea a blocat deliberat, la presiunea PSD, atacul nostru la Curtea Constitutionala. Avocatul Poporului ar fi putut da posibilitatea Curtii sa se pronunte pe un act profund nedemocratic, insa Victor Ciorbea nu are interesul sa apere cetateanul de abuzurile actualei puteri, ci are interesul sa apere abuzul guvernarii Ponta asupra romanilor", sustine Gorghiu.

Traseismul legalizat Ordonanta care "desparte barbatii de curve" intra in vigoare

Purtatorul de cuvant al PNL mai apreciaza ca "Victor Ponta a apelat la parghii nedemocratice pentru a castiga alegerile, dar va constata cat de curand ca sfidarea la adresa romanilor i se va intoarce odata cu votul de la prezidentiale".

Ce a raspuns Victor Ciorbea

Avocatul Poporului a transmis, sambata, intr-un comunicat, raspunsul institutiei la solicitarile de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la Ordonanta de urgenta nr. 55/ 2014, formulate de Petre Bostina, Monica Macovei, Bogdan Dumitru, Gheorghe Misaca, Dan Munteanu, Mircea Ioan Popa, APADOR- CH, Partidul National Liberal, Partidul Poporului - Dan Diaconescu, Petcu Cijlaru Valeria, Mircea Ioan Popa, Cristian Iulian Neagoe, PNL-Filiala Sector 4, Tarca Viorel, Tamba Dumitru, Septimius Parvu si Mihai Marchidan.

Traseismul, legalizat Proteste in intreaga tara fata de migratia primarilor

"Asa cum am subliniat si in alte ocazii, Legea nr. 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, nu stabileste pentru Avocatul Poporului obligativitatea sesizarii Curtii Constitutionale, aceasta fiind o atributie pe care legiuitorul a lasat-o la latitudinea sa, legitimat de rolul pe care il indeplineste in protectia drepturilor fundamentale ale cetateanului, iar ratiunea acestei investiri circumscrie obiectivele exceptiei functiei constitutionale a Avocatului Poporului - apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice", se arata in comunicat.

Avocatul Poporului aprecia ca "petitia formulata vizeaza in special raporturile dintre autoritatile publice, aspecte ale functionarii democratiei constitutionale care presupun o analiza si o abordare cu predilectie politica", ceea ce ar obliga institutia "sa-si depaseasca pozitia sa de neutralitate si de obiectivitate si sa se implice in controverse partizane".

Traseismul, legalizat Ponta: Imi asum OUG. Primarii, 45 de zile la dispozitie sa schimbe partidul

Ordonanta care a legalizat traseismul politic pentru o luna

Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala (PL-x nr. 392/2014) a fost adoptat de Camera Deputatilor, ca urmare a depasirii termenului de 30 de zile pentru pronuntare, fiind inaintat Senatului.

OUG care permite migratia alesilor locali pentru 45 de zile fara ca acestia sa-si piarda mandatul a fost adoptata, in 28 august, de Guvern. Alesii locali au putut opta pentru un partid pana pe 17 octombrie.

Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca isi asuma OUG privind migratia alesilor, pentru ca trebuie facuta dreptate.

Ambasada SUA s-a declarat ingrijorata in legatura cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea actului normativ.

Traseismul, legalizat Avocatul Poporului, despre OUG privind migratia alesilor locali

De asemenea, presedintele Traian Basescu declara, in 27 august, ca face un apel la Guvern si la "responsabilitate" sa nu emita ordonanta de urgenta referitoare la "transferul primarilor" si a cerut Avocatului Poporului, pe care l-a acuzat de "sabotarea democratiei" sa o atace la CC daca ordonanta va fi aprobata.

Presedintele PNL, Klaus Iohannis, a facut plangere la DNA, pe numele vicepremierului Liviu Dragnea, pentru initierea OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali, parchetul incepand urmarirea penala "in rem", pentru abuz in serviciu.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...