Avocatul Poporului contesta la CCR un articol din Codul Penal (Video)

Marti, 03 Martie 2015, ora 15:22
7088 citiri
Avocatul Poporului contesta la CCR un articol din Codul Penal (Video)

Avocatul Poporului a sesizat CCR in legatura cu un articol din Codul de procedura penala care permite redeschiderea dosarelor in anumite conditii.

Victor Ciorbea considera ca actul normativ este neconstitutional si le-a cerut astfel judecatorilor de la Curtea Constitutionala sa se pronunte in acest caz, potrivit unui comunicat al reprezentantilor Avocatului Poporului.

Mai exact, Avocatul Poporului se refera la art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, care prevede ca un judecator poate decide redeschiderea unui dosar, fara participarea procurorilor de caz sau a suspectilor.

"Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a art. 335 alin. (4) din Codul de procedura penala, potrivit caruia 'redeschiderea urmaririi penale este supusa confirmarii judecatorului de camera preliminara, in termen de cel mult 3 zile, sub sanctiunea nulitatii.

Judecatorul de camera preliminara hotaraste prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea procurorului si a suspectului sau, dupa caz, a inculpatului, asupra legalitatii si temeiniciei ordonantei prin care s-a dispus redeschiderea urmaririi penale. Incheierea judecatorului de camera preliminara este definitiva", explica reprezentantii Avocatului Poporului.

Victor Ciorbea sustine ca reglementarea este neconstitutionala si contravine "dispozitiilor art. 21 alin. (3) referitor la solutionarea cauzei in mod echitabil si art. 24 privind dreptul la aparare, din Constitutia Romaniei".

Asadar, acesta considera ca redeschiderea urmaririi penale fara participarea procurorului sau a suspectului "nu respecta exigentele de solutionare a cauzei in mod echitabil, in conditii de contradictorialitate si oralitate, si nici dreptul la aparare".

In acest context, magistratii CCR urmeaza sa decida daca articolul respectiv este sau nu constitutional.

Dosarul Mineriadei, redeschis anul acesta

Un dosar cu greutate redeschis recent de catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este cel al Mineriadei din 13-15 iunie 1990, propunerea urmand sa fie inaintata instantei de judecata, in conformitate cu noul Cod Penal.

Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie, redeschis de Parchetul General (Video)

Oficial, au fost identificati 6 morti si 746 de raniti, precum si peste 1.000 de persoane retinute ilegal de mineri in timpul evenimentelor petrecute in 13-15 iunie 1990 la Bucuresti.

In acest dosar, fostul presedinte Ion Iliescu este direct vizat, alaturi de alte persoane cu functii de conducere in stat, printre care si Virgil Magureanu, primul director al SRI. Iliescu a fost, pe parcursul anilor, anchetat, urmarit penal, dar apoi scos de sub urmarire penala.

Dosarul Mineriadei, redeschis: Cum comenteaza Ion Iliescu

D.T.

Citeste si:
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Alexandru Rafila, despre ancheta premierului privind pregătirea pentru valul patru: ”Se anchetează singur ca să vedem din ce cauză nu a făcut nimic”
Medicul Alexandru Rafila a afirmat, marţi seară, că se aştepta de la premierul Florin Cîţu, după videoconferinţa pe care a avut-o marţi, la soluţii de sănătate publică, nu la anchete...
Ministrul Finanțelor susține că banii din PNI ”Anghel Saligny” nu vor fi distribuiți pe criterii politice: ”Ce e politic în a oferi şansa unei comunităţi să aibă apă curentă?”
Ministrul Finanțelor susține că banii din PNI ”Anghel Saligny” nu vor fi distribuiți pe criterii politice: ”Ce e politic în a oferi şansa unei comunităţi să aibă apă curentă?”
Ministrul Finanţelor Publice, Dan Vîlceanu, anunţă că primarii pot începe să depună proiecte pentru accesarea de fonduri prin Programul Naţional de Investiţii ”Anghel Saligny”, el...
Sursa: Ziare.com